¨

Dyrlæge slår fast - mennesker og dyr kan ikke smitte hinanden med coronavirus

Arkivfoto. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Rygter om covid-19 og kæledyr florerer, men inden rygterne slår rødder og gror sig fast, besvarer en dyrlæge de hyppigste stillede spørgsmål.

Det seneste døgn er Kan min hund få coronavirus? blevet googlet 98 gange i TV2 ØST's sendeområde, og det er der en god grund til. 

For siden den første dansker blev smittet med covid-19 den 27. februar, har spørgsmålene om sygdommens farlighed og smitten været mange, og nu er spørgsmålene om vores firbenede venners helbred også dukket op. 

Selvom der ikke er bevis for overførelse af smitte, er det vigtigt at sikre, at streng håndhygiejne opretholdes

Anette Spohr, Klinikchef, Faxe Dyrehospital

Nogen af dem, der i disse dage oplever at få mange spørgsmål om dyr og coronavirus, er dyrehospitalerne.

Hos Evidensia Dyreklinikker har de oprettet en telefonisk Corona-hotline, som man kan ringe på, hvis man har spørgsmål i forbindelse med et dyrelægebesøg og coronavirus, og spørgsmålene er mange. 

- Der er enkelte, der har spurgt om, om dyr kan smitte mennesker med coronavirus, hvis det sidder i pelsen, og man så efterfølgende rør ved dyret, men det findes der endnu ikke noget bevis for, siger Anette Spohr, som er klinikchef på Faxe Dyrehospital. 

- Men selvom der ikke er bevis for overførelse af smitte, er det vigtigt at sikre, at streng håndhygiejne opretholdes også igennem interaktion med dyret - især hvis dyret har været i kontakt med en inficeret person.

Dyr kan ikke få covid-19

Skulle man være så uheldig at være smittet med covid-19, eller at have været i nærheden af smittede, kan man dog som kæledyrsejer ånde lettet op. 

For et engelsk studie tyder på, at hverken hunde eller katte kan blive smittet eller være smittebærere af covid-19 i klassisk forstand, og dermed kan de ikke bidrage med at sprede coronavirus, som vi kender den.  

Der er blevet testet flere tusind dyr under studiet, og der er endnu ikke fundet tilfælde af covid-19 hos dyrene.

6 hyppige spørgsmål om kæledyr og covid-19

1: Kan mit kæledyr smitte mig med Covid-19? 

Nej. 
 

2: Kan jeg smitte mit kæledyr med Covid-19? 

Nej. 
 

3: Hvad gør jeg, hvis jeg har et akut sygt kæledyr? Kan jeg tage det til dyrlægen? 

Ja. Dyrlægen har åbent, men de fleste modtager i øjeblikket kun akutte tilfælde. Sundhedsundersøgelser, kloklip og andre forebyggende undersøgelse er typisk udsat.
Ring dog altid til dyrlægen først, så du ved, om der er behov for et akut besøg.

Du vil også opleve øgede hygiejnetiltag – herunder færre patienter ad gangen og en ejer pr. patient ad gangen. Dette skyldes ikke frygt for smitte mellem dyr og mennesker, men sker for at efterleve og støtte regeringens retningslinjer og anbefalinger for at minimere smitte mellem mennesker. 
 

4. Kan jeg lufte min hund, som jeg plejer? 

Ja, det kan du godt. Men du bør selv være opmærksom på at følge de generelle anbefalinger med hensyn til social kontakt – ikke mindst hvis du selv er smittet med covid-19. Måske kan du få en anden i husstanden til at lufte din hund med samme hensyntagen.
 

5: Kan jeg lukke min kat ud, som jeg plejer? 

Ja. 
 

6: Jeg har hørt, at katte også kan få coronavirus – hvorfor er det så ikke farligt? 

Katte – og hunde for den sags skyld – kan være bærere af en anden type coronavirus, der er artsspecifik. Det betyder, at den kun kan smitte netop hunde og katte. Disse coronavira har intet med covid-19 at gøre. 

 

Kilde: Agria Dyreforsikring 

Kan kun smitte samme arter 

Ifølge Anette Spohr, så har både hunde, katte og mange andre dyr deres egen artsspecifikke coronavirus. Den virus har dog ikke noget med den nye covid-19, som rammer mennesker, at gøre. 

Vi har aldrig oplevet, at den form smitter mennesker

Anette Spohr, Klinikchef, Faxe Dyrehospital

Man skal derfor som kæledyrsejer ikke være bekymret for at blive smittet med den form for coronavirus, som kun forekommer hos dyrearter, for det kan ikke lade sig gøre. 

- Vi har længe kendt til forskellige former af coronavirus, som rammer forskellige dyrearter, men vi har aldrig oplevet, at den form smitter mennesker, siger Anette Spohr. 

Selvom man ikke skal være nervøs for at smitte eller blive smittet af sin firbenede ven, så har Anette Spohr alligevel et godt råd til kæledyrsejerne i forbindelse med coronavirus. 

- Det er en god idé stadig at tage ud og lufte sin hund, men husk at hold den i snor og hold afstand til andre hunde og deres ejere, for coronavirus kan sagtens smitte fra menneske til menneske, selvom man er udenfor, siger Anette Spohr. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App