Drabssag begyndt i Østre Landsret - nye beviser bliver fremlagt

Retssagen mod to mænd, der i 2020 blev idømt fængsel på livstid for drab på to ældre mænd i Ruds Vedby og Vemmelev er begyndt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi skal nok lige have slukket for storskærmen, mens jeg viser billederne af det stærkt forkullede lig, siger senioranklager Emil Folker under sin forelæggelse af den brutale drabssag i Østre Landsret. 

Nævningene ser på skærmene foran sig. Flere har en hånd for munden.

Imens rokker den 46-årige tiltalte mand S.E. frem og tilbage på stolen ved siden af sin forsvarer, Karoline Normann. Skægget er flettet foran i en 20 cm. lang pisk. Hans hår er samlet i en knold øverst bag på hovedet, mens siderne er barberet skaldet. De mange og markante tatoveringer på halsen og i ansigtet står tydeligt frem. 

Læs også
Ældre mænd blev brutalt dræbt - nu starter ankesag
Læs også
Ældre mænd blev brutalt dræbt - nu starter ankesag

Til højre for advokaten i retslokalet i Østre Landsret sidder S., den anden tiltalte i sagen. Han sidder helt stille og ser frem for sig. Han er 37 år, anonym af udseende, skaldet og med et par upåfaldende briller, hvid skjorte og mørkt slips. Begge mænd nægter sig skyldige i det, de er tiltalt for, nemlig drab, usømmelig behandling af lig og ildspåsættelse.

Det første drab, anklagemyndigheden mener, at S. og S.E. begik sammen, var på den 68-årige møntsamler Kiehn Georg Andersen fra Ruds Vedby. Møntsamleren blev på voldsom vis slået ihjel den 20. april 2019. Der blev sat ild til hans hus og liget blev smidt i søen i Blæsinge Grusgrav, hvor han blev holdt nede af 14 sten i tøjet. Det andet drab blev begået den 16. juni 2019 om morgenen. Her fik den 80-årige Poul Frank Jørgensen skåret halspulsåren over. Efterfølgende blev huset i Vemmelev sat i brand. På stuegulvet fandt politiet det forkullede lig af den 80-årige mand.

Læs også
Jacks far fundet død i grusgrav:
Frygter at gerningsmanden har dræbt flere
Læs også
Jacks far fundet død i grusgrav:
Frygter at gerningsmanden har dræbt flere

Før deres anholdelse den 21.juni 2019 var de tiltalte venner. Faktisk endda mere end det. S. har i byretten beskrevet, hvordan de var forbundne. Vennen S.E. var lige så vigtig for ham som at kunne trække vejret, sagde han og kaldte ham sin ”hugr”, et gammelt udtryk fra den nordiske mytologi for en slags sjæleven. S. har ligeledes fortalt, hvordan de to venner fandt kvinder på internettet, som de sammen dyrkede masochistisk sex med.

Han var min bedste ven, sagde S.E. i byretten om vennen S., som han endda flyttede ind hos, da han i en periode havde udfordringer i sit parforhold. Han afviser dog, at de har dyrket sex sammen.

Tiltalte peger på hinanden

Selvom begge mænd altså nægter sig skyldige i de alvorlige anklager, blev de i Retten i Næstved den 19. september 2020 af et enigt nævningeting idømt fængsel på livstid for drab, ildspåsættelse og usømmelig behandling af lig.

Mandag blev ankesagen mod de to mænd påbegyndt i Østre Landsret. Det er tre år og otte måneder efter drabet på møntsamleren. Ankesagen begyndte i januar 2022, men måtte aflyses, da flere centrale personer i sagen blev ramt af corona, og det ikke var muligt at finde alternative retsdage.

Under mandagens retsmøde i Østre Landsret ser de to tiltalte stort set ikke på hinanden. De er ikke længere venner. Den 46-årige S.E. har under grundlovsforhøret og senere sagens behandling i Retten i Næstved afgivet mange forskellige forklaringer. I byretten endte han med at udpege sin ven S. som drabsmanden. Det var nok der, venskabet sluttede for alvor. S.E. har erkendt, at han var med ude hos Kiehn Georg Andersen på drabstidspunktet, og, at han hjalp sin ven S. med at skaffe møntsamlerens geværer af vejen, men han nægter at have begået drab, ligesom han nægter at have været hos pensionist Poul Frank Andersen, da han blev slået ihjel. Også vedr. dette drab har han udpeget S. som drabsmand.

S. har til gengæld fortalt, at S.E. kendte noget til de to drab. Han nægter selv at have været i nærheden af drabsstederne på gerningstidspunkterne.

Nye beviser i landsretten

Begge forsvarere har bebudet, at der vil komme nye ting frem under Østre Landsrets behandling af sagen. 

Sagens anklager, Emil Folker, gennemgår mandag sagen og de beviser, der er, herunder overvågningsbilleder, DNA fra S. fundet på en pakke kondomer, der lå i møntsamlerens indkørsel, samt fundet af en særlig mønt hjemme hos S., der manglede i møntsamlerens samling efter drabet. Desuden er der flere chats imellem de tiltalte, der i anklagemyndighedens optik peger på, at de tiltalte er gerningsmændene. 

Dertil kommer, at S. i kælderen havde en håndskrevet huskeliste i en notesbog, hvor der står masker, gummihandsker, strips, geværer plus ”bønner”, dirksæt, kikkert, hammer, tændvæske, tændblokke og en kniv. På en reol havde S. en lang række af de samme remedier liggende. 

I byretten sagde anklager Susanne Bluhm, at der efter hendes opfattelse var tale om en huskeliste til drab. S. har selv fortalt, at det kunne være en huskeliste til et seksuelt møde af masochistisk karakter. Det var også til dette formål, at han og S.E. brugte de sorte og hvide masker, der lå på reolen.

S.E.s forsvarer Karoline Normann har erklæret, at der vil komme ting frem under ankesagen, der viser, at S.E. har et alibi for gerningstidspunktet, hvor Poul Frank Jørgensen blev slået ihjel.

Forsvarer for S., Jane Ranum, har under mandagens retsmøde i Østre Landsret understreget overfor nævningene, at der også fra hendes kant vil komme nye oplysninger frem i sagen. Derudover skal de forklaringer, S.E. har afgivet til politiet, på foranledning af anklager Emil Folker afspilles i landsretten. 

Sagen fortsætter tirsdag. Der forventes dom i sagen d. 27. februar.  


Nyhedsoverblik