Nyhedsoverblik

Derfor er der flere mus i år

Netop i år er der større sandsynlighed for at få mus i hjemmet, da bestanden er større.

Det skyldes, at 2023 var et såkaldt oldenår, hvilket betyder, at der har været gunstige forhold for ege- og bøgetræerne grundet en varm, tør og solskinsrig juni.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse. 

Træerne har derfor leveret masser af føde til dyr, der lever af bog og agern. 

Det gælder blandt andet skovmus, halsbåndsmus og rødmus, der dermed har kunnet indsamle føde til hele vinteren og derfor også har kunnet yngle hele vinteren.

Det betyder ifølge Dyrenes Beskyttelse, at der i år vil være flere mus, der gæster de danske husstande. 

Derfor kommer organisationen nu med en guide til, hvordan man slipper af med de små gæster på dyrevenlig vis.

Råd til at komme af med mus

1. Opsæt fælden

Placer fælden i det område, hvor du har observeret musens færden. Fælden vil fremstå ny og potentielt farlig for musen, men den vil virke bedre med tiden. Musen vil helst tilbringe så kort tid som muligt på farlige steder – for eksempel steder uden dækning. Sørg derfor for dækning ved fældens indgang. Dækning kan skabes med - groft sagt - hvad som helst, der danner halvtag over indgangen. Dette vil gøre det mere trygt for musen at nærme sig fælden.

2. Lokkemad

For at lokke musen til, kan du lægge havregryn, tørrede majs, hvedekorn eller nødder i fælden. Mus kan også lide æblestykker, men da de tørrer hurtigt, skal du i så fald være opmærksom på at skifte lokkemaden ud hyppigere.

3. Tjek fælden

Fælden vil fange musen i den dertilhørende boks. Det er derfor vigtigt, at du tjekker fælden minimum morgen og aften, så du ikke indfanger dyret, og lader det sulte eller tørste ihjel. Er du væk fra dit hjem i mere end et døgn, skal du derfor fjerne fælden imens.

4. Når musen er fanget

Tag da fælden og ryst den ned i en gennemsigtig plastikpose. Vær opmærksom på, at nogle musearter kan springe så langt som en hel meter lodret op i luften. Du bør derfor også bære gummihandsker, så du beskytter dine hænder.

5. Bestem kønnet

Når musen er i plastikposen, kan du stikke hånden ned og tage fat i nakkeskindet på den. Ligesom katte, har mus et stort nakkeskind, som du kan tage fat i. Du kan også forsøge at se på musen gennem den gennemsigtige plastikpose.

Kig herefter på musens underliv. Vær opmærksom på, at både hanner og hunner har en urinpapil, der kan ligne en penis. For hunnerne sidder den dog tættere på anus end for hannerne. Derudover vil seksuelt aktive hanner have store testikler, så du er ikke i tvivl.

Grunden, til at vi gerne vil bestemme kønnet, er, at hvis det er en hun-mus, er det vigtigt at finde ud af, om hun har unger. En hun-mus med unger vil have tydelige brystvorter, hvor pelsen omkring kan være slidt af. Hvis dette er tilfældet, bør du sætte musen ned igen, så hun kan komme tilbage og tage sig af sine unger. Prøv derefter at indfange hende igen om fire uger, hvor ungerne vil have lært at stå på egne ben.

6. Udsætning

Hvis der ikke er tale om en hun-mus med unger, kan du køre mindst to kilometer væk fra hjemmet, så du er sikker på, at musen ikke vender retur. Udsæt musen i skov, krat eller åbent naturareal, hvor den har mulighed for at søge ly og etablere sig på ny.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse