Der er færre fartsyndere på de danske motorveje

Høje brændstofpriser får tilsyneladende flere danske bilister til at rette sig efter færdselsloven, oplyser Vejdirektoratet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fik sig en overraskelse, da de tidligere på året foretog en fartkontrol af 4400 bilister på Vestmotorvejen ved Sorø på Sjælland. Kun 14 af bilisterne blev taget i at køre for stærkt, og ikke én af dem trykkede hårdt nok på speederen til at få et klip i kørekortet eller en betinget frakendelse af kørekortet.

Ifølge nye beregninger fra Vejdirektoratet er episoden ikke enestående, men udtryk for en generel tendens, hvor stadigt færre danskere overskrider hastighedsgrænserne. Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse. 

quote Danskerne har i den grad fået øjnene op for at køre mere økonomisk og spare på brændstoffet.

- De stigende priser på brændstof har efter alt at dømme ikke blot fået danskerne til at lette foden fra speederen og køre langsommere for at spare lidt på udgifterne til benzin og diesel. Det har øjensynligt også fået dem til at holde bedre øje med fartskiltene langs motorvejen, siger projektleder Niels Moltved fra Vejdirektoratet i pressemeddelelsen.

Beregningerne viser, at antallet af trafikanter, der kører hurtigere end tilladt på motorveje med en hastighedsgrænse på 130 kilometer i timen, er faldet med 26,2 procent, hvis man sammenligner juli måned i år med samme måned året før. For juni måned er der tale om et fald på 28,9 procent. 

Tendensen er den samme i marts, april og maj. Det faldende antal fartoverskridelser er registreret i perioder uden trængsel, og der er også tale om et betydeligt fald, hvis man sammenligner med tiden før corona i 2019.

Læs også
Rekordhøje brændstofpriser gør ondt på pendlere og erhvervsdrivende: - Vi kan ikke overleve, som det er nu
Læs også
Rekordhøje brændstofpriser gør ondt på pendlere og erhvervsdrivende: - Vi kan ikke overleve, som det er nu


Når flere danskere kører lovligt, er det helt i tråd med Vejdirektoratets beregninger for gennemsnitshastigheden på motorveje, der viser, at danskerne er begyndt at sænke farten.

På motorveje med en hastighedsgrænse på 110 kilometer i timen er fartsynderne også på retræte. Her kørte 57,2 procent for stærkt i juli 2021, mens det tal nu er nede på 52,4 procent. 

Mange gevinster

Der er masser af penge at spare ved at lette foden fra speederen – især på motorvejene. Hvis man reducerer hastigheden med fem kilometer i timen, så sparer man 5,8 procent brændstof ved hastigheder over 100 kilometer i timen, mens gevinsten er på 10,3 procent brændstof, hvis man sænker farten med 10 kilometer i timen.

- Danskerne har i den grad fået øjnene op for at køre mere økonomisk og spare på brændstoffet. Det er ikke kun til gavn for den enkelte, men også for samfundet som helhed. Og så må man ikke glemme, at politiet jo udskriver fartbøder af en grund, for det er farligt at køre med høj fart. Så alt i alt er det også godt for trafiksikkerheden, når flere danskere retter sig efter færdselsloven, siger projektleder Niels Moltved i pressemeddelelsen.
Nyhedsoverblik