Danmark får 25 nye folkeskove - fire af dem ligger i vores region

25 nye Folkeskove skal plantes i første halvdel af 2020. Midlerne kommer fra indsamlingsshowet ”Danmark planter træer”, der fandt sted i efteråret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskere over hele landet kommer naturen til undsætning.

Det sker, når der i de kommende år bliver plantet i alt 47 nye Folkeskove for de donationer, der blev indsamlet under det store indsamlingsshow ”Danmark planter træer” i september 2019.

quote De 47 nye skove kan give nye levesteder for fugle og insekter, trække CO2 ud af atmosfæren og hjælpe os med at sikre rent drikkevand

Lea Wermelin (S), miljøminister

Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Efterårets indsamlingsshow blev arrangeret af TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening. Her blev der indsamlet over 20 millioner kroner, som blandt andet går til plantningen af over én million træer i nye danske Folkeskove over hele landet.

De første fire skove blev plantet i efteråret 2019, herunder Tappernøje Folkeskov, og i løbet af dette forår kommer 25 flere til. De resterede skove bliver plantet i løbet af 2020 og 2021.

- Det er en flot og grøn gave, danskerne har givet hinanden. De 47 nye skove kan give nye levesteder for fugle og insekter, trække CO2 ud af atmosfæren og hjælpe os med at sikre rent drikkevand.

- Samtidig giver skovene mulighed for, at flere børn, unge og voksne kan komme ud under trækronerne, dyrke friluftslivet og lære naturen bedre at kende. Det er vigtigt – for jo bedre vi kender naturen, jo bedre passer vi på den, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Artiklen fortsætter under billedet.

Store og små var med til at plante de 5.000 nye træer i Tappernøje Folkeskov i oktober.
Store og små var med til at plante de 5.000 nye træer i Tappernøje Folkeskov i oktober. Foto: Arkivfoto

Slagelse Folkeskov får over 50.000 træer

Det er skovrejsningsorganisationen Growing Trees Network Foundation, der i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening har stået for at udpege de nye folkeskove. Det er også Growing Trees Network Foundation, som står for selve plantningen.

I løbet af foråret bliver der plantet fire nye folkeskove i TV2 ØST's sendeområde.

Folkeskoven i Tappernøje
Læs også
Danmark planter træer - Tappernøje får 5000 træer til ny skov
Folkeskoven i Tappernøje
Læs også
Danmark planter træer - Tappernøje får 5000 træer til ny skov

Det drejer sig konkret om Slagelse Folkeskov, Haslev Folkeskov i Faxe Kommune, Golfbanen Folkeskov i Guldborgsund Kommune samt Børges Skov i Holeby på Lolland.

Slagelse Folkeskov, der er en del af Slagelse Nordskov, bliver én af de største, hvor der skal plantes i alt 52.800 træer. I de tre andre folkeskove, der hører til vores område, skal der plantes mellem 10.000 og 15.000 træer i hver. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Træerne i Slagelse Folkeskov skulle være plantet allerede i november. Men efter indvielse og plantning af cirka 500 træer, måtte man opgive, fordi jorden var for våd. Derfor er plantningen af de manglede 52.000 træer i Slagelse blevet udskudt til dette forår. 
Træerne i Slagelse Folkeskov skulle være plantet allerede i november. Men efter indvielse og plantning af cirka 500 træer, måtte man opgive, fordi jorden var for våd. Derfor er plantningen af de manglede 52.000 træer i Slagelse blevet udskudt til dette forår.  Foto: Growing Trees Network Foundation

Beskytter grundvandet

De fleste af de 47 skove skal plantes på statsjord og kommunale jorde, som har indgået aftaler med Growing Trees Network Foundation om plantningen.

quote Forsamlingsforbuddet i forbindelse med corona har rykket indvielserne på ubestemt tid

Lars Heiselberg Vang Jensen, formand for Growing Trees Network Foundation

Flere steder har lokale vandforsyninger og vandværker dog også været med til at opkøbe jorden. Det skyldes, at nogle af de nye skove er placeret over vigtige grundvandsmagasiner og dermed vil medvirke til at sikre rent drikkevand.

To steder vil der også blive plantet Folkeskove på kirkejord.

Ingen festlige indvielser

De mange nye skove skulle oprindeligt have været markeret med store offentlige indvielser.

Det bliver der dog ikke noget af i første omgang.  

- Det er klart, at vi havde set frem til de mange folkelige og festlige fejringer af de nye folkeskove, men forsamlingsforbuddet i forbindelse med corona har rykket indvielserne på ubestemt tid. Festtalerne, skovsangene, bålpandekagerne og den dejlige skovhygge sammen med de fremmødte, imens vi håndplanter nogle af skovens træer, må vente, siger formand for Growing Trees Network Foundation, Lars Heiselberg Vang Jensen.

Læs også
Tappernøje får 5.000 træer til ny folkeskov: - Det er en festdag
Læs også
Tappernøje får 5.000 træer til ny folkeskov: - Det er en festdag

Han understreger, at arrangementerne i de tilplantede folkeskove vil blive afholdt, når det igen bliver muligt at samle sig i større grupper.

Drømme bliver virkelighed

Hos Danmarks Naturfredningsforening glæder man sig over, at arbejdet med de nye skove kan gå i gang trods den store nedlukning af samfundet.

- Vi er rigtigt glade og stolte over den store opbakning, som vi har oplevet til ’Danmark planter træer’, og det er fantastisk, at det, der bare var drømme og ambitioner i 2019, nu kan omsættes til rigtige nye skove rundt om i landet. Det er gode nyheder, at vi nu får mere skov - både for naturen, for klimaet og for danskerne, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den 14. september 2019 samlede danskerne over 20 millioner kroner ind under indsamlingsshowet "Danmark planter træer".
Den 14. september 2019 samlede danskerne over 20 millioner kroner ind under indsamlingsshowet "Danmark planter træer". Foto: TV 2

Også hos TV 2 er man glad for, at stationens fokus på klima og natur nu bliver synligt i den danske natur.

- Danskerne kan med deres egne øjne se, at de penge, de har doneret, kommer til nytte med det samme – blandt andet i form af tusindvis af nye træer i store dele af Danmark. Mange er bekymrede for klimaet og naturen og har efterlyst en måde, hvor de selv kan gøre noget for at hjælpe. De nye folkeskove er et godt eksempel på, at vi danskere selv kan gøre en forskel, siger TV 2s programdirektør, Lotte Lindegaard.

Der blev i alt indsamlet 20.999.651 kroner under indsamlingsshowet ”Danmark planter træer” i september 2019. Midlerne går primært til plantningen af nye folkeskove, mens 20 procent er gået til skovfredning i ind- og udland via Den Danske Naturfond og WWF.  


Nyhedsoverblik