¨

Chef i efterretningstjeneste fritaget for tjeneste - regional politidirektør afløser

Politidirektør Svend Larsen, Midt- og Vestsjællands Politi bliver nu fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi - Fotograf: Morten Larsen

Politidirektøren fra Midt- og Vestsjællands Politi er med øjeblikkelig virkning blevet indsat som fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

En mulig skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste betyder nu, at chefen for Midt- og Vestsjællands Politi, Svend Larsen, er blevet indsat som fungerende chef for efterretningstjenesten.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Det har været kendt, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) den seneste tid har gennemført en undersøgelse af efterretningstjenesten – og det er den undersøgelse, der nu fører til, at flere medarbejdre nu bliver sendt hjem.

Her er anklagepunkterne mod efterretningstjenesten

Mandag er chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og to ledende medarbejdere blevet sendt hjem. I fredags afleverede Tilsynet med Efterretningstjenesterne, TET, en analyse i fire bind til Forsvarsministeren.

 

Hovedpunkterne i analysen, som de er refereret i en pressemeddelelse:

  • Tilsynet vurderer, at Forsvarets Efterretningstjeneste fra 2014 til 2020 i forbindelse med kontroller har "tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet og givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold". Det skulle være sket omkring, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste har indhentet og videregivet information.
  • Centrale dele af Forsvarets Efterretningstjenestes indhentning af information har risiko for, at der bliver indsamlet information om dansk statsborgere.
  • Ledelsen har undladt at følge op på indikationer af spionage inden for Forsvarsministeriets område.
  • Tilsynet vurderer, at der i Forsvarets Efterretningstjenestes ledelse og dele af tjenesten har været en kultur, hvor "uberettigede aktiviteter eller uhensigtsmæssige forhold søges skrinlagt" og skjult for kontrollen.
  • Forsvarets Efterretningstjeneste har haft ulovlige aktiviteter, der blandt andet involverer "indhentning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere".
  • Forsvarets Efterretningstjeneste har "behandlet" oplysninger om en ansat i Tilsynet med Efterretningstjenester.

Kilde: Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

Se mere

Tre ledende medarbejdere, herunder Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er mandag blevet fritaget for tjeneste indtil videre.

Har været udlånt

Svend Larsen er 56 år gammel, og har været politidirektør for Midt- og Vestsjælland Politi siden 2018.

Han har dog været udlånt til Rigspolitiet siden marts måned, hvor han har haft ansvar for at sikre værnemidler til den danske indsats mod Corona-virus.

I hans sted er chefpolitiinspektør Lene Sørensen indsat som fungerende politidirektør, mens Henrik Mikkelsen er fungerende chefpolitiinspektør og Thomas Kousgaard, fungerende politiinspektør.

Svend Larsen har tidligere været direktør i Rigspolitiet, og har arbejdet som statsadvokat for Rigsadvokaten.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App