De fleste af os kender fænomenet.
Og vi har det med at frygte det:
Butiksdød i byens gågade.
Det er vores fælles kulturarv
Senest har TV2 ØST fortalt historien om, hvordan handelslivet i Haslevs gågade frygter et potentielt nyt butiksområde ude for bymidten.
De er bekymret for, at det nye område vil drive handlen væk fra byens centrum. Og det er ikke kun i Haslev, at man frygter en tom bymidte.
I Næstved og Ringsted kæmper byens beboere og handelsdrivende også for at holde gang i gågaden.
Det er en klassisk fortælling om kampen for overlevelse, men måske denne fortælling også rummer nogle nuancer. Måske de tomme gågader kan bringe os og vores byer nye steder hen?
Har mange potentialer
Givet vis.
I hvert fald hvis man spørger Ellen Højgaard Jensen.
Hun er ekstern lektor på Det Kongelige Akademis Arkitektskole og har i mange år arbejdet med byplanlægning.
Ellen Højgaard Jensen sidder desuden i regeringens ekspertgruppe for en ny national arkitekturpolitik.
- Danskerne er et købmandsfolk, så vi er vant til at mødes omkring at udveksle og købe varer, men der er ikke nogen, der siger, at det er det, vi skal mødes om, siger Ellen Højgaard Jensen.
Mange af vores bygninger kan vi sagens bruge igen og eventuelt bygge om, herunder butikslokaler i gågaderne, forklarer hun.
- Der er rigtig meget kultur og en bygningsmasse, som har en skønhed og en historie at fortælle. Noget af det kan bygges om, så det passer til det behov, der er, siger Ellen Højgaard Jensen.
Man kan også låne de tomme butikslokaler til foreninger og fællesskaber indenfor kultur og idræt. Det kan være alt lige fra en dart- eller løbeklub til en forening, der interesserer sig for bøger.
Så længe det er noget, der trækker folk ind i centrum af byen for at mødes, pointerer Ellen Højgaard Jensen.
I nogle gågader er der også mulighed for at omlægge nogle af bygningerne til boliger og skabe små haver ude foran indgangene. Det har man blandt andet forsøgt sig med i Holland.
Byliv i nye former
Bæredygtighed og genbrug er et helt andet element, når man taler om de tomme butikker og bygninger.
Sådan forklarer Mette Lise Ginnerup, der er byplanlægger og seniorprojektleder i COWI.
- Man kan skabe en ny form for byliv i de tomme bygninger. Samtidig skal man ikke ud at bygge nyt, siger hun.
Gågaden og byernes centrum har været visitkortet for byen
Mette Lise Ginnerup foreslår blandt andet, at man som kommune skal spørge sig selv, hvad man har brug for, og dermed hvad man kan bruge de tomme gågader til.
Som eksempel nævner Mette Lise Ginnerup, at vi skal finde plads til den større gruppe af ældre mennesker i vores samfund.
Her kan bygninger i gågaderne blive lavet om til et sted, hvor ældre mennesker kan få pleje, fællesskab og tryghed.
- Et andet plus er, at servicemedarbejderne kommer til at arbejde i nogle miljøer, som er mere differentieret og bynære, siger Mette Lise Ginnerup.
Er det nok?
Der er allerede flere byer, som på hver sin måde forsøger at gøre gågaderne mere attraktive.
I Nakskov har man blandt andet valgt at lave en ubemandet butik, som de lokale er begejstret for.
Beboerne i Store Heddinge valgte tilbage i 2016 at indsætte en stor, farverig papmache elefant i byen for at trække folk til gågaden.
Og så er der igangsat diverse partnerskaber, der skal skabe mere levende bycentre blandt andet i Guldborgsund Kommune og i Ringsted.
Men er det nok? Og hvorfor er det egentlig, at vi frygter butiksdøden så meget?
- Gågaden og byernes centrum har været visitkortet for byen, siger Ellen Højgaard Jensen og fortsætter:
- Det er vores fælles kulturarv. Den fortæller, hvor det er, vi kommer fra. Vi kan jo alle sammen tænke på Matador. Hvis udlændinge kommer til Danmark, er det Matador, de skal se. Hvis vi taber hele den historie, så bliver vi historieløse.
Ellen Højgaard Jensen har derfor den holdning, at der skal gøres noget for at sikre bycentrene gennem en gennemarbejdet og langsikret plan.
Om det er ved at lave butikslokaler om til boliger eller få foreningsliv ned i de tomme lokaler kan være lige vidt. Så længe planen er gennemtænkt.
Ellers kan det gå ud over vores fælles mødested, mener hun.
- Lokalområderne kommer til at mangle deres centre. Der hvor man mødes, som er et naturligt centrum, siger Ellen Højgaard Jensen.
De tomme gågader kan altså bringe os nye steder hen, så længe vi husker hinanden.