Bredbåndspuljen overlever i ny finanslov: - Det er klogt og fornuftigt, at den er tilbage

Regeringen og forligspartierne har besluttet at fortsætte bredbåndspuljens arbejde. Derudover søsætter de en fond, der skal hjælpe med digital omstilling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den stod til at være ude – men nu har regeringen og forligspartierne i Enhedslisten, SF og Det Radikale Venstre besluttet fortsat at holde liv i bredbåndspuljen, der giver økonomisk støtte til udbygning af hurtigt internet i områder, hvor det ellers ikke er rentabelt for udbyderne at etablere nettet.

Partierne giver 600 millioner kroner til puljen, hvoraf der dog også indgår midler til en særlig digitaliseringsfond, der skal understøtte beskæftigelse, konkurrenceevne samt grøn omstilling. Bredbåndspuljen har hidtil været på omkring 100 millioner kroner om året. 

quote Bredbånd er i dag på mange måder en forudsætning for vækst og erhvervsudvikling

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune.

Initiativet kommer efter, at en række socialdemokratiske borgmestre - blandt andre Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune, og Holger Schou Rasmussen, der er borgmester i Lolland Kommune - havde kritiseret regeringen for at droppe puljen, der især hjælper borgere i tyndt befolkede områder til at få hurtigt internet.

Dermed gentager mønstret sig fra sidste år, hvor ordningen ikke indgår i selve forslaget til finanslov, men senere kommer ind i aftalen.

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmestre kritiserer regeringens planer om at sløjfe bredbåndspulje
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmestre kritiserer regeringens planer om at sløjfe bredbåndspulje

Skal sikre hurtigt net

Formålet med bredbåndspuljen er at sikre, at borgere får mulighed for hurtigt internet – det er defineret ved en downloadhastighed på mindst 100 megabit pr. sekund.

Og det glæder Thomas Adelskov (S), at ordningen nu er tilbage.

- Det er klogt og fornuftigt, at den er tilbage. Bredbånd er i dag på mange måder en forudsætning for vækst og erhvervsudvikling, og der er stadig mange steder på Sjælland, hvor der fortsat er sorte huller i dækningen, siger han til TV2 ØST.

Han betegner det at have hurtigt net som lige så vigtigt som strøm og vand for mange borgere.

- Vi taler meget om, hvor store forandringer samfundet gennemgik, da alle huse blev elektrificeret. Det er det samme som vi nu ser med internet. Det er virkelig en showstopper, hvis der mangler net i et område, siger han.

Ikke eneste redskab

Han understreger, at bredbåndspuljen er vigtig i arbejdet med at sikre net, men siger også, at det ikke er det eneste redskab, der er i skuffen, hvis kommunerne vil hjælpe et område på vej mod bedre internetdækning.

- Vi har haft rigtig gode resultater ved at holde møder mellem bredbåndsselskaberne og for eksempel grundejerforeninger eller andre i lokalsamfundet. Det har sikret mange net. Men bredbåndspuljen er god i de områder, hvor det er dyrt at etablere løsninger, siger han.

På Lolland roser man også beslutningen om at redde ordningen.

- Jeg har egentlig aldrig været så nervøs for, at den ikke ville komme tilbage. Det er en forudsætning for, at vi får bygget hele landet op. Det kan man altså ikke uden net, siger Lollands borgmester,  Holger Schou Rasmussen (S), søndag til TV2 ØST.


Nyhedsoverblik