Borgmestre kritiserer regeringens planer om at sløjfe bredbåndspulje

En række borgmestre retter kritik af regeringens planer om at tage bredbåndspuljen af finansloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ni borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd kæmper for at bevare bredbåndspuljen. 

En pulje, som ikke er en del af regeringens udspil til finanslovsforhandlingerne i år.

I en kronik i Jyllands-Posten argumenterer afsenderne for, at det kommer til at have negative konsekvenser for landdistrikterne, hvis regeringen sløjfer bredbåndspuljen på finansloven.

quote Jeg synes, det er en forpligtigelse ligesom med el, vand og varme

Holger Schou Rasmussen, Borgmester i Lolland Kommune

Blandt afsenderne er de tre socialdemokratiske borgmestre Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune, og Holger Schou Rasmussen, der er borgmester i Lolland Kommune.

- Fremtidens samfund bygger på, at vi har digitale løsninger, og at man kan leve et liv, uanset hvor man bor i det her land, og det kræver, at vi får bedre digital dækning i yderområderne, siger Holger Schou Rasmussen.

Forsyningspligt

Bredbåndspuljen har siden 2016 haft til formål at sikre hurtigere internet til landets yderområder, de steder, hvor teleselskaberne ikke har haft tilstrækkelig kommerciel interesse til at rykke ud.

Bredbåndspuljen er på cirka 100 millioner kroner.

Bredbåndspuljen

Bredbåndspuljen giver mulighed for at søge om økonomisk støtte til bredbåndsprojekter i lokalområder, hvor der i dag er dårlig dækning, og hvor der ikke er udsigt til, at der kommer bedre dækning i de nærmeste år.

 

Med den politiske aftale ”Bredbånd og mobil i digital topklasse – Fremtidens telepolitik for hele Danmark” besluttede alle Folketingets partier den 17. maj 2018 at afsætte 100 mio. kr. til bredbåndspuljen i 2018, samt at puljen skulle målrettes mere mod tyndt befolkede dele af landet.

 

I 2018 fik 91 projekter tilskud fra puljen. Det betyder, at 4.602 adresser fordelt på 39 kommuner rundt om i landet får lynhurtigt internet.

 

Kilde: Klima-, Energi,- og Forsyningsministeriet

I august præsenterede regeringen deres finanslovsudspil, og her var bredbåndspuljen ikke at finde.

Det samme gjorde sig gældende sidste år, hvor puljen dog alligevel endte på finansloven, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Udover borgmestrene fra vores region retter også borgmestrene i Langeland Kommune, Frederikshavn Kommune, Norddjurs Kommune, Rebild Kommune, Lejre Kommune, Svendborg Kommune samt formanden for Landdistrikternes Fællesråd, kritik af regeringens planer.

kabler.jpg
Læs også
Regeringen holder døren på klem for bredbåndspuljen
kabler.jpg
Læs også
Regeringen holder døren på klem for bredbåndspuljen

Ifølge Holger Schou Rasmussen bør det være en pligt at sørge for stabil interdækning for alle borgere i et samfund, hvor digitaliseringen tager hastig fart.

- Jeg synes, det er en forpligtigelse, at vi, ligesom med el, vand og varme, skal have forsyningspligt på digitale løsninger, fordi de kommer til at styre mange af de funktioner, vi har i fremtidens samfund. For eksempel skolearbejde og ældrepleje, siger Holger Schou Rasmussen.

Konsekvenser for borgere og virksomheder

I kronikken nævner afsenderne, at mellem 150.000-160.000 adresser ikke har en forbindelse på 100/30 Mbit/s, hvilket er langt fra, hvad skiftende regeringers målsætning på bredbåndsområdet har været. 

Derudover nævnes coronakrisen som et godt eksempel på, hvor afhængige samfundet er af digitale løsninger, og så argumenteres der for, at manglende internetdækning kan holde virksomheder fra at etablere sig i yderområderne.

Bredbåndsdækning i Danmark

I 2018 havde 91 pct. af alle boliger og virksomheder adgang til mindst 100 Mbit/s download.

 

74 pct. af alle boliger og virksomheder havde adgang til meget høje hastigheder på mindst 500 Mbit.

 

På hjemmesiden www.tjekditnet.dk kan man helt ned på adresseniveau finde ud af, hvilken hastighed, der kan fås, og hvilken teleudbyder, der kan levere bredbåndsforbindelsen. Hjemmesiden tilbyder også et værktøj, hvor man kan måle hastigheden på sin nuværende bredbåndsforbindelse.

 

Kilde: Klima-, Energi,- og Forsyningsministeriet

- Virksomhederne skal tænke sig rigtig godt om, hvor de skal placere sig. Mange af vores landsbyer er koblet op på bredbåndsdækning, men de steder hvor der er langt mellem husene og på landbrugsejendomme, da landbruget også bliver mere og mere digitaliseret, kan der være placeringer med dårlig dækning.

Er der ikke noget, kommunen selv kan gøre?

- Vi gør jo alt det, vi selv kan, men vi er få mennesker til et stort geografisk område. Vi skal vedligeholde veje, broer og kloakker, så er vi bare færre mennesker til det, så det har også noget at gøre med fordelingen, at vi sikrer der kan være dækning i hele landet. Jeg mener, der skal være en forsyningspligt på det ligesom med el, vand og varme.

Finansloven for næste år er i øjeblikket under forhandling i Folketinget.


Nyhedsoverblik