Borgmestre vil have flere soldater på Sjælland

Når Danmark skal opruste, så skal der flere soldater til Sjælland og øerne, mener de 17 kommuner i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det handler ikke kun om krudt og kugler. Det handler også om soldater - og her kunne de meget fordelagtigt placeres på Sjælland.

Sådan mener politikerne i de 17 kommuner i Region Sjælland, der sammen med Region Sjælland tirsdag arrangerede et charmemøde for forsvarsordførerne på Christiansborg i København.

quote Når vi står sammen, så kan vi også hjælpe med at udlægge vores styrker overfor forsvarspolitikerne. Og der er altså store potentialer i vores område

Knud Vincents (V), borgmester i Slagelse Kommune

I området ligger i dag fem forskellige forsvarsinstallationer. Det er Vordingborg Kasserne, Antvorskov Kasserne i Slagelse, Flådestation Korsør, Roskilde Lufthavn og Marinestation Kongsøre i Odsherred, hvor Frømandskorpset holder til.

- Mødet handler om at tale om alt det, som Sjælland kan. Hvordan vi kan byde ind - og hvordan vi sammen kan bidrage til at styrke Danmarks forsvar, siger Slagelses borgmester Knud Vincents (V).

Knud Vincents, borgmester, Slagelse
Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

På grund af den usikkerhed, som Ruslands invasion af Ukraine har skabt, bliver der oprustet markant i NATO-landene. 

Flere - herunder Danmark - er nemlig langt fra at leve op til målsætningen om, at forsvarsalliancens medlemmer skal bruge mindst to procent af deres bruttonationalprodukt på deres forsvar.

Læs også
Kommuner rotter sig sammen - kæmper for flere soldater i Vordingborg
Læs også
Kommuner rotter sig sammen - kæmper for flere soldater i Vordingborg

Derfor er et nyt forsvarsforlig på vej, og det får kommuner og regioner landet over til at gøre alt, de kan, for at få flere af Forsvarets aktiviteter til netop deres egn.

Der følger nemlig mange arbejdspladser med - både direkte og i kraft af lokale virksomheder, der kan servicere Forsvaret.

Arbejde tæt på

Slagelse har som den eneste kommune i regionen to store forsvarsarbejdspladser - og der er derfor også meget på spil for borgmesteren i arbejdet for at styrke det lokale forsvar.

- Når man skal styrke forsvaret, så vil det nærmest uanset hvad komme til at kræve flere ansatte. 

- Og her vil vi gerne gøre opmærksom på vores centrale placering i landet. Det vil gøre det let for en familiefar eller en familiemor at påtage sig et arbejde i forsvaret, fordi det ikke er så langt væk fra det sted, som de bor, siger han.

Vordingborg Kaserne huser cirka 250 værnepligtige årligt.
Vordingborg Kaserne huser cirka 250 værnepligtige årligt. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Tidligere har forsvarsforlig betydet, at der populært sagt er blevet gravet skyttegrave på kryds og tværs af Region Sjælland, hvor hver kaserne by har kæmpet for sin fremtid mod de andre byer. I dag er slagmarken udlagt på en helt anden måde, mener borgmesteren.

- Når vi står sammen, så kan vi også hjælpe med at udlægge vores styrker overfor forsvarspolitikerne. Og der er altså store potentialer i vores område, siger han.

Masser af plads

Knud Vincents mener ikke, at der er nogen konflikt imellem at få et stærkt forsvar, eller at få en stærk repræsentation lokalt - og det er en pointe, som Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) støtter.

- Det handler om at gøre opmærksom på det potentiale, som der er. I Vordingborg har vi en flot, nyistandsat kaserne, hvor kun omkring halvdelen af pladsen udnyttes. 

- Det, tror jeg, er en vigtig pointe at bringe videre til forsvarsordførerne på Christiansborg, før de beslutter at bygge nye faciliteter andre steder, siger han.

Læs også
Regning gjort op - teltlejr kostede 26 millioner kroner og blev aldrig brugt
Læs også
Regning gjort op - teltlejr kostede 26 millioner kroner og blev aldrig brugt

Han peger også på, at der i forhold til Vordingborgs havn og logistik-faciliteterne på kasernen er muligheder for at lave en logistikhub der.

- Vores store frygt er, hvis man glemmer at udnytte det potentiale, der allerede er i samfundet, når man vælger at opruste, siger han.

Et flertal på Christiansborg har besluttet, at Danmark skal bruge to procent af bruttonationalproduktet på Forsvaret i 2030. 

Omvendt er forhandlingerne om et forsvarsforlig blevet udskudt indtil videre.


Nyhedsoverblik