Beredskabet advarer om risiko for markbrande under høsten

Brandvæsenet bliver hvert år kaldt ud til over 360 markbrande. Nu kommer beredskabet med gode råd til, hvordan man undgår, at brandene opstår.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En gnist, der bliver til flammer, der tager til og æder flere måneders arbejde. Det er virkeligheden for flere landmænd hver sommer, når der opstår brand på deres marker. 

Danske beredskaber bliver i gennemsnit kaldt ud til mere end 363 markbrande hvert år, og ofte er det i høstperioden, at risikoen er højest. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Danske Beredskaber.

Læs også
Voldsom markbrand: - Det kunne være gået grueligt galt
Læs også
Voldsom markbrand: - Det kunne være gået grueligt galt

Nu nærmer høsten sig, og i den forbindelse sender beredskaberne nu en fælles advarsel samt gode råd til, hvad man selv kan gøre for at undgå, at det sker. 

Her skriver de, hvilke forholdsregler, man bør tage før, under og efter høstarbejdet. 

Før høstarbejdet

- Sørg for, at maskinen er vedligeholdt. Det vil sige, at man skal huske at smøre maskindele, efterse remme, kontrollere køler og kølerslange, efterse det elektriske system, tjekke bremser og lejer, udskifte tærede og slidte dele og fjerne rustskaller fra udstødningsrør.

- Sørg for, at slukningsudstyr er på plads og virker. Det kan være en god idé også at medbringe branddaskere/bladriver eller lignende.

- Sørg for, at have noget ekstra udstyr ved marken, som eventuelt kan lave et brandbælte eller slukke en brand

- Tjek Brandfare.dk for risikoen for, at brand kan opstå og spredes.

Under høstarbejdet

- Rengør jævnligt maskinen og rens særligt køleren og udstødningssystemet for støv og avner.

- Skærp din opmærksomhed, jo tørrere, varmere og mere blæsende det er.

- Giv dig selv og udstyret nogle pauser. Lad ikke den varme maskine stå stille på områder med høj, tør bevoksning eller tæt på andet let antændeligt materiale.

- Husk mobiltelefonen til eventuel alarmering.

- Undlad tobaksrygning under høstarbejdet.

Hvis uheldet alligevel er ude

1. Bring altid dig selv og andre personer i sikkerhed. Hvis muligt, så drej køretøjet mod vinden, så du undgår røg og flammer ved udstigning.

2. Ring omgående til brandvæsenet på 1-1-2.

3. Hvis det er muligt, så prøv at begrænse eller standse branden uden at udsætte dig selv eller andre for fare:

- Brug pulverslukker og håndslukkere til brand på maskiner

- Brug vand til at slukke ild i afgrøder, halm, støv, avner med mere.

- Lav eventuelt et brandbælte i afgrøderne umiddelbart uden for brandens rækkevidde, hvis du har forberedt udstyr til det.

- Tag højde for vinden. Ild spreder sig i vindretningen.

- Modtag brandvæsenet. En ”vejlods” vil kunne guide brandvæsenet den hurtigste vej.


Nyhedsoverblik