Bæver fundet ved børnehave

Vilde bævere er ikke set på Falster i tusind år. Men en formodet vildbæver er dukket op, og det har været svært at finde husly til det fremmede dyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad gør man, hvis man finder en bæver i nød?

Det spørgsmål blev på et øjeblik både relevant og ganske presserende at finde svar på for Mette Strack Christiansen lørdag aften i den forgangne weekend.

quote Så der stod vi, strandet i Nykøbing Falster med en bæver i bagagerummet på parkeringspladsen foran Netto

Mette Strack Christiansen, kredsformand, Dyrenes Beskyttelse

Som frivillig kredsformand i Dyrenes Beskyttelse er hun vant til at rykke ud til dyr i nød, men denne sag skiller sig ud.

- Det var nogle børn, der havde mødt den på legepladsen ved en børnehave i Nykøbing Falster. De fortalte, at den løb efter dem og hvæsede af dem, fortæller Mette Strack Christiansen, der i første omgang ikke troede sine egne øre og øjne.

- Jeg har personligt ikke mødt en bæver før.

Bævere er fredede og må ikke udsættes uden tilladelse i dansk natur. Dyret må ligesom pindsvin heller ikke flyttes mellem øer på grund af risiko for smittespredning.
Bævere er fredede og må ikke udsættes uden tilladelse i dansk natur. Dyret må ligesom pindsvin heller ikke flyttes mellem øer på grund af risiko for smittespredning. Foto: Mette Strack Christiansen

Hun modtog opkaldet fra Dyrenes Vagtcentral omkring klokken 20 lørdag aften og tog straks af sted på opgaven i følgeskab med to veninder som hjælpere.

- Vi skyndte os og tænkte, at den er væk, når vi kommer frem, og at det ikke kan være en bæver – men det var det.

Fanget på Falster

Bæveren var dog ikke stukket af, men var afkræftet og de tre fik relativt nemt lokket kræet ind i et medbragt transportbur.

- Men så var det svære spørgsmål – hvor gør man af en bæver?

- Problemet for os var, at det var lørdag aften, og der var ikke lige nogle biologer, vi kunne få fat i.

quote Det at den er afkræftet kunne tyde på, at den har været på en lang rejse sydfra

Peter Gravlund, biolog, Dyrenes Beskyttelse

- Vi googlede løs og ringede rundt for at finde svar. Et sted blev vi foreslået at ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 – men det er jo os, fortæller Mette Strack Christiansen med et grin.

Normalt kan vilde dyr udsættes i naturen, men det gælder ikke, når der er tale om en bæver, der i øvrigt er et fredet dyr.

Bævere lever i familier, men ungbævere søger væk fra familien, når de er gamle nok til at etablere deres eget. Bævere kan også finde på at flytte, hvis der er blevet for mange bævere på ét sted.
Bævere lever i familier, men ungbævere søger væk fra familien, når de er gamle nok til at etablere deres eget. Bævere kan også finde på at flytte, hvis der er blevet for mange bævere på ét sted. Foto: Mette Strack Christiansen

- Vi fandt ud af, at der bor ikke bævere på Falster, og man må ikke bare sætte en bæver ud i fri natur. Det kræver tilladelse, og vi fandt også ud af, at vi ikke måtte fragte den over vand på grund af risiko for smittefare, forklarer Mette Strack Christiansen og fortsætter:

- Så der stod vi, strandet i Nykøbing Falster med en bæver i bagagerummet på parkeringspladsen foran Netto.

Ikke set i tusind år

I samråd med kollegerne på Dyrenes Vagtcentral og efter et utal af opkald til både zoologiske haver, dyrlæger og andre, der måske kunne hjælpe, lykkedes det endelig at finde en løsning.

- Den er rimelig stor, sådan en bæver, og kunne få transportburet til at hoppe – men til sidst lykkedes det os at finde overnatning til den hos en af skytterne på Falster.

- Han havde et stålhundebur, som vi med hjælp fik indrettet med halm og birketræ omkring midnat, fortæller Mette Strack Christiansen, der selv kunne gå i seng, da klokken var to om natten.

quote Skulle den ende her, må vi jo finde en mage og lave et dejligt anlæg til dem

Christoffer Knuth, direktør, Knuthenborg Safaripark

Biolog Peter Gravlund fra Dyrenes Beskyttelse kalder fundet af en bæver på Falster for højst usædvanligt.

- Jeg tror ikke, der har været vilde bævere på Falster i flere tusinde år, siger han.

Der er dog flere mulige scenarier for, hvordan bæveren kan være endt ved børnehaven i Nykøbing Falster.

Blev udryddet for cirka 1.000 år siden

  • Jernalderens jægere udryddede bævere for cirka 1.000 år siden, fordi dets vandtætte skind var i høj krus.

  • I 1999 udsatte Naturstyrelsen 18 bævere i Vestjylland. Siden er bestanden vokset til 200 i år 2020. I et notat fra Aarhus Universitet skønnes bestanden at være op til 270.

  • I 2009-2011 udsatte Naturstyrelsen 23 bævere ved Arresø i Nordsjælland. Her er bestanden opgjort til 35 i år 2020.

  • Bæveren er fredet og beskyttet af EU's habitatsdirektiv.

  • Bævere er overvejende aktive i de mørke timer. De er monogame og lever i familiegrupper, hvor forældrene holder sammen i årevis.

  • Parringen foregår om vinteren, og efter 15 uger fødes 1-3 veludviklede unger, der bliver i boet et par måneder.

  • De er kønsmodne som toårige og forlader da familiegruppen.

  • Bævere er normalt tavse og svømmer stilfærdigt. Hvis de foruroliges, kan de slå kraftigt i vandet med halen.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og Lex.dk - Den Store Danske

Selvom der findes bævere i både Jylland og i Nordsjælland, så er det ifølge Peter Gravlund meget usandsynligt, at den skulle stamme derfra.

- Det er alt for langt væk. Den kunne selvfølgelig godt svømme langs stranden - men det er en meget lang tur, så det tror jeg ikke på.

Læs også
Død grævling dumpet foran fiskeforretning
Læs også
Død grævling dumpet foran fiskeforretning

Bæveren kan også være en tam-bæver, der er undsluppet fra fangenskab. Der er dog ikke meldinger om savnede bævere, og ifølge Peter Gravlund er det også et andet scenarie, der er mere sandsynligt.

- Der findes vilde bævere i både Sverige, Polen og Tyskland, og ser man på et kort, er der ikke vanvittig langt til hverken Polen eller Tyskland.

Det var sin sag at få bæveren ind i bilen. Det bur, den var indfanget i kunne nemlig ikke være i bilen, så på parkeringspladsen foran Netto måtte dyret flyttes fra et bur til et andet, fortæller Mette Strack Christiansen, kredsformand, Dyrenes Beskyttelse.
Det var sin sag at få bæveren ind i bilen. Det bur, den var indfanget i kunne nemlig ikke være i bilen, så på parkeringspladsen foran Netto måtte dyret flyttes fra et bur til et andet, fortæller Mette Strack Christiansen, kredsformand, Dyrenes Beskyttelse. Foto: Mette Strack Christiansen

Bævere er gode svømmere, og med de rette strøm- og vindforhold er det ikke utænkeligt, at en ung bæver på strejf er nået tværs over Femern Bælt.

- Det er et dyr, der er vant til at være i vand. Den har luft i pelsen, fedt i halen og svømmehud mellem tæerne. Så det er ikke usandsynligt, den er kommet derfra, siger Peter Gravlund og tilføjer:

- Det, at den er afkræftet, kunne tyde på, at den har været på en lang rejse sydfra.

I asyl hos lensgreven

Søndag morgen kunne jagten på et asyl til bæveren fortsætte.

I samråd med Miljøstyrelsen blev det besluttet at bæveren i første omgang kunne få dispensation til at komme til Lolland og Knuthenborg Safaripark, hvor den blev taget imod med åbne arme.

quote Vi er meget glade for bæveren og har før taget mod dyr i nød

Christoffer Knuth, direktør, Knuthenborg Safaripark

- Vi har et lille karantænested med masser af grene og vand, hvor det virker til, at den har det godt. Vi ved ikke meget om den, om den er syg eller tam.

- Men den virker meget tam og den ser fin ud på overfladen, fortæller lensgreve Christoffer Knuth, der også er direktør i Knuthenborg Safaripark.

Christoffer Knuth, direktør, Knuthenborg Safaripark.
Christoffer Knuth, direktør, Knuthenborg Safaripark. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Her er man klar til at give bæveren permanent asyl, hvis behovet opstår.

- Vi har sagt, vi godt kan beholde bæveren – vi er meget glade for bæveren og har før taget imod dyr i nød. Men alle dyr kan lide at have en mage, så det er naturligt, at den kommer til Silkeborg, hvor de har bævere i forvejen. 

- Men skulle den ende her, må vi jo finde en mage og lave et dejligt anlæg til dem, siger Christoffer Knuth.

Bæveren drog således videre til Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg tirsdag formiddag.

Læs også
Ødelagt badeland solgt for millioner
Læs også
Ødelagt badeland solgt for millioner

Da bæveren er afkræftet, er det ifølge Dyrenes Beskyttelse vurderingen, at den skal tjekkes først af en dyrlæge for at vurdere, om den er rask.

Derudover tager man en blodprøve, så man muligvis kan vurdere, hvor den stammer fra, altså om den er svømmet fra Tyskland.

Hvis den er sund og rask, så vil man ifølge Dyrenes Beskyttelse sætte den ud et sted, hvor det vurderes gunstigt for den at leve, hvilket kunne være Arresø i Nordsjælland eller et af de områder i Jylland, hvor der er bævere, så den kan blive en del af bestanden der. 


Nyhedsoverblik