Anna er med i frihedsforsøg - nu skal det gælde for alle

Mere frihed på folkeskolerne er et af tiltagene i regeringens nye folkeskoleudspil. I Holbæk har et såkaldt frihedsforsøg skabt positive resultater.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag løftede undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) sløret for regeringens nye folkeskoleudspil.

Fra et fysiklokale på Mosedeskolen i Greve præsenterede han de i alt 35 forslag til, hvordan fremtidens folkeskole skal se ud.

Et af forslagene går ud på at gøre folkeskolerne mere frie.

En frihed, som folkeskolerne i Holbæk Kommune allerede har smagt på.

quote Lærerne gør det meget kreativt, så det er ikke bare at sidde og læse i en bog hele dagen

Anna Skovgaard, elev, Kildebjergskolen, Mørkøv

Siden 2021 har Kildebjergsskolen i Mørkøv, Holbæk ageret forsøgskanin for regeringens såkaldte frihedsforsøg, der har skullet undersøge mulighederne ved at overlade mere indflydelse til skolerne selv.

Kildebjergskolens skoleleder, Mette Arnth Vadsager, finder det positivt, at regeringen vil brede den større mængde frihed ud til flere af landets folkeskoler.
Kildebjergskolens skoleleder, Mette Arnth Vadsager, finder det positivt, at regeringen vil brede den større mængde frihed ud til flere af landets folkeskoler. Foto: TV2 ØST

Her har man blandt andet udnyttet friheden til at udvide skoleskemaets faglige horisont.

- Vi har lavet et valgfag, som vi har kaldt for juniortræner. Det er designet til de unge mennesker i Mørkøv, fortæller skoleleder Mette Arnth Vadsager til TV2 ØST.

quote Nogle gange kan man få en fornemmelse af, at det er rammerne, der styrer indholdet, og ikke omvendt

Pia Gabel, viceskoleleder, Vigersted Skole, Ringsted

Med valgfaget får eleverne en såkaldt miniuddannelse i at være rollemodeller for yngre børn ved at sætte lege i gang og mægle kommunikationen i skolegården.

Ledelsens håb er, at valgfaget giver eleverne lyst til at deltage i foreningslivet.

Læs også
Nyt udspil - se hele pressemødet her
Læs også
Nyt udspil - se hele pressemødet her

Dén forhåbning er ifølge Mette Arnth Vadsager blevet indfriet.

- Det har været en kæmpe succes. Det ved jeg fra de lokale foreninger, som har fået flere medlemmer. Vi understøtter hinandens praksis, og det har været en rigtig god ide, siger hun.

Temadage og senere mødetider

Foruden nye valgfag har eleverne også haft glæde af faste temadage, der tilbyder fordybning i ét fag eller emne.

- Lærerne gør det meget kreativt, så det er ikke bare at sidde og læse i en bog hele dagen, fortæller Anna Skovgaard, der går i niende klasse på skolen.

Kildebjergskolen i Mørkøv har blandt andet besluttet, at ældre elever kan møde en time senere to gange om ugen. Ifølge Andreas Lindel, der går i niende klasse på skolen, har det givet større overskud til at lære..
Kildebjergskolen i Mørkøv har blandt andet besluttet, at ældre elever kan møde en time senere to gange om ugen. Ifølge Andreas Lindel, der går i niende klasse på skolen, har det givet større overskud til at lære.. Foto: TV2 ØST

Som del af forsøgsordningen har skolens ledelse også besluttet, at de ældre elever møder ind en time senere to gange om ugen.

Et initiativ, som ifølge eleverne selv, har skabt mere overskud på skolebænken.

- Altså, jeg synes da hvert fald, vi er blevet gladere, og vi er måske heller ikke lige så trætte, siger Andreas Lindel fra 9.g.

Tages til efterretning af regering

De positive resultater i Holbæk er ikke gået ubemærket hen hos regeringen.

Udspillets frihedsforslag er nemlig udformet med afsæt i forsøgets effekt på blandt andre Kildebjergskolen.

Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) præsenterede i dag regeringens nye folkeskoleudspil fra et fysiklokale på Mosedeskolen i Greve.
Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) præsenterede i dag regeringens nye folkeskoleudspil fra et fysiklokale på Mosedeskolen i Greve. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Under præsentationen af udspillet fortalte Mattias Tesfaye også, at han så glædeligt på forsøgsordningens virkninger, da han aflagde besøg i Holbæk tidligere i år.

Ser frem til udbredelse

Glæden har også indfundet sig andre steder i landet.

På Vigersted Skole nord for Ringsted kan man sagtens se fordelene i at lade folkeskolerne påtage sig et større ansvar for den daglige gang i klasseværelserne.

På Vigersted Skole nord for Ringsted ser viceskoleleder Pia Gabel frem til at kunne skræddersy skoleskemaerne, så de passer bedre til elevernes behov.
På Vigersted Skole nord for Ringsted ser viceskoleleder Pia Gabel frem til at kunne skræddersy skoleskemaerne, så de passer bedre til elevernes behov. Foto: TV2 ØST


- Det første, jeg vil gøre, er at bryde med den skematyranni, som der er nu, siger viceskoleleder på Vigersted Skole nord for Ringsted, Pia Gabel, og fortsætter:

- Vi har et vejledende timetal, som vi skal leve op til, og nogle gange kan man få en fornemmelse af, at det er rammerne, der styrer indholdet, og ikke omvendt.

Læs også
Her dumper flest - ordfører håber på hjælp fra udspil
Læs også
Her dumper flest - ordfører håber på hjælp fra udspil

Det er regeringens plan, at de første ændringer i folkeskolen kommer næste år. Store dele af udspillet kan dog først implementeres fra 2025.

Du kan læse mere om regeringens folkeskoleudspil her.


Nyhedsoverblik