Aldrig har så mange søgt om julehjælp: - Jeg ønsker bare at kunne give mine børn en god jul

Ansøgningerne om julehjælp slår rekorder hos flere organisationer. Corona og øgede priser presser blandt andet familierne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dagligvarer, benzin, el og varme er blevet dyrere, og ved indgangen til julemåneden presser det i forvejen hårdt prøvede familier yderligere.

Flere organisationer melder i år derfor om et rekordhøjt ansøger til til julehjælp, og det skyldes blandt andet markant stigende priser på basale varer. 

quote Jeg ønsker bare at kunne give mine børn en god jul

Christine Svensson, ansøger om julehjælp

Den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark oplyser, at der ifølge Arbejdernes Landsbank er tale om de største prisstigninger i 10 år. Det svarer til, at det i gennemsnit er blevet 13.700 kroner dyrere at være børnefamilie sammenlignet med sidste år, og det bliver særligt mærkbart, når december trænger sig på.

- Vi oplever, at familierne har færre penge til at give deres børn en god jul. Der er tale om familier, der i forvejen havde få penge at gøre godt med, og som nu er blevet endnu mere pressede. Derfor søger de om hjælp til at kunne købe julegaver til deres børn og mad til julen. Vi talte for eksempel med en familie, der kun havde 1.500 kroner at leve for i december måned, siger generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre, i en pressemeddelelse. 

Historisk højt ansøgertal

I alt har 8.668 børnefamilier søgt om julehjælp hos Blå Kors Danmark. De 1.287 familier bor i Region Sjælland. Det er flere end i 2020, hvor 1.064 familier søgte om julehjælp.

Hos Dansk Folkehjælp, der har hovedsæde i Nykøbing Falster, har 15.093 familier indtil videre søgt om hjælp til julen, hvilket er det højeste nogensinde i organisationens historie. 

Blandt ansøgerne har 40,4 procent oplevet, at coronakrisen har gjort deres omkostninger større, mens 5,1 procentsøger om julehjælp, fordi de har mistet deres job under krisen, oplyser organisationen.

En af de familier, som kan mærke, at økonomien er presset, er Christine Svensson og hendes familie.

Læs også
Flere end nogensinde før søger julehjælp

Hun har tre børn, er på kontanthjælp og forsøger at få pengene til at række til hele julen, men det er ikke en nem opgave, må hun erkende. Hun søger derfor om julehjælp fra Blå Kors Danmark i år:

- Jeg går sygemeldt, og vi har i en periode været boligløse, så der er ikke meget at gøre godt med. Det er virkelig stramt i december måned. Vi har ikke penge nok til at kunne leve for hele måneden, siger hun og fortsætter:

- Det er vigtigt for børnene, at der ligger en gave under juletræet, og at der er et juletræ, man kan danse rundt om. Jeg ønsker bare at kunne give mine børn en god jul.

Flere familier end man kan hjælpe

Gennem de seneste år har Blå Kors Danmark generelt oplevet, at flere og flere børnefamilier søger om julehjælp for at få ekstra at gøre godt med i juletiden. Med årets 8.668 ansøgere, er efterspørgslen på hjælp igen stor.

- Det er desværre langt flere familier, end vi har mulighed for at hjælpe. Hver en krone tæller, så vi håber, at vi kan få indsamlet flere penge, så vi i fællesskab kan hjælpe endnu flere familier og give dem en god jul, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Blå Kors' julehjælp gives til familier med hjemmeboende børn under 18 år som en hjælp til gaver og julemad. Julehjælpen består af et gavekort på 400 kroner til dagligvarekæden Lidl og et gavekort på 200 kroner til Blå Kors' genbrugsbutikker.

Læs også
Aldrig har julehjælpen været så stor - over 14.000 familier hjælpes

Julehjælpen er i år støttet økonomisk af blandt andet statens julehjælpspulje og virksomheder som Lidl og privatpersoner, som bakker op om indsamlingen.

Ansøgningsfristen var den 25. november, hvorefter familierne vil få besked i starten af december om, hvorvidt de modtager julehjælp eller ej.

Dansk Folkehjælp har på grund af prisstigninger over en årrække besluttet at øge værdien af årets julehjælp med 300 kroner. Dermed bliver den samlede værdi af julehjælpen til de enkelte familier 1.800 kr. fordelt på julemad til en værdi á 800 kroner og gaver til familiens børn til en værdi á 1.000 kroner per familie.

Det er muligt at støtte Dansk Folkehjælps julehjælp her, og du kan støtte Blå Kors' julehjælp her