"Skandaløst" it-system får Trines EM-drøm til at briste

I juni er der EM i Spanien, og det er skytten Trine Bøgelund udvalgt til. Men hun kommer formentlig aldrig afsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Trine Bøgelund fra Dalby i Faxe Kommune har brugt mange timer på skydebanen. Faktisk er træningen gået så godt, at hun er blevet udvalgt til at deltage i EM i Spanien i skydesporten compak sporting.

Turneringen foregår fra den 16. til 19. juni. Men det ser ikke ud til, at Trine Bøgelund kan tage afsted. 

- Det er virkelig ærgerligt. Det er mit første stævne i udlandet, så jeg har set frem til det, og jeg håbede på, at jeg kunne komme afsted, siger hun. 

Årsagen skal findes hos et nyt it-system hos Politiets Administrative Center (PAC), at Trine Bøgelund ikke kan komme afsted. 

For at rejse med et våben i Europa skal man nemlig have et våbenpas. Et våbenpas giver dig lov til at tage dit våben med til andre EU-lande med henblik på at deltage i jagt eller konkurrenceskydning.

Det skal udstedes af PAC, men det kan de ikke gøre lige foreløbig, da systemet ikke fungerer. 

quote Jeg ligger bare i bunken, som de siger. Sammen med alle de andre

Trine Bøgelund, skytte, faxe

Trine Bøgelund har efterhånden opgivet håbet om at komme afsted. Sidste frist for tilmeldingen til EM er 10. juni, og når hun rækker ud til PAC, er der ikke meget at komme efter.

- Jeg ligger bare i bunken, som de siger. Sammen med alle de andre, fortæller hun.

En skandale

Det er ikke kun Trine Bøgelund, der ikke kan komme til EM. Ifølge Dansk Skytte Union bliver dette års EM præget af det nye it-system. Flere skal nemlig have fornyet deres våbenpas.

- Det bliver et EM med den laveste deltagelse nogensinde. Vi kan ikke engang sætte vores to hold, som vi plejer, fordi folk opgiver (at få våbenpasset, red.), siger John Hansen, der er formand for unionen. 

John Hansen kan ikke beskrive situationen på andre måder end at kalde det "skandaløst". 

quote Det er meget demotiverende for vores skytter

John Hansen, formand, Dansk Skytte Union

- Det her kan komme til at koste på den lange bane. Der har lige været to coronaår, hvor man heller ikke rigtig kunne komme afsted. Så det er meget demotiverende for vores skytter og uacceptabelt, at vi skal være i den situation så længe, siger han. 

Han understreger, at det ikke kun går udover atleterne, men rammer hele sportsgrenen og klubberne, at sportsudøverne ikke kan komme ud i verden for at vise flaget. 

- Det, at vi ikke får vores skytter ud og promovere os, påvirker nye medlemmer herhjemme. Nye medlemmer kan ikke se medlemmerne komme ud at skyde, som de plejer at kunne, siger John Hansen. 

- Det rammer hele vejen rundt. Både bestyrelsesmedlemmer, almindelige medlemmer og skytter, vi sender til udlandet.

Det nye it-system hos PAC er i forvejen mål for omfattende kritik, fordi danske jægere må vente usædvanligt længe på at få en ny våbentilladelse eller at få forlænget en eksisterende. Det betyder, at mange jægere er gået klip af årets bukkejagt, fordi de ikke kunne nå at få tilladelsen på plads.

Virker til juni

Seneste melding fra PAC er, at systemet kommer til at fungere fra slutningen af juni. Men derfra vil der være en pukkel af ansøgninger, som politiet skal have afviklet.

Årsagen til det nye system er et EU-krav om en ny våbenbekendtgørelse, der skulle implementeres.

Karin Jønler, der er afdelingschef for PAC (Politiets Administrative Center), beklager de problemer, det nye system giver.

- Vi er utrolig ærgerlige over, at vi ikke kan levere varen til både jægere, skytter, erhvervslivet og andre interessenter, der er afhængige af tilladelser. Det er vi meget kede af, og vi beklager rigtig meget. Men vi gør, hvad vi kan for at få systemet færdigt. Og vi sagsbehandler på alt, vi kan, sagde hun i sidste uge.

Læs også
Om lidt må bukkene skydes - men mange jægere kan ikke deltage i jagten

Hos Dansk Skytte Union tør de ikke tro på udsigten til, at systemet virker i juni. Derfor appellerer de til politikerne og justitsministeren.

- Politikerne burde råbe EU op og få lov til at starte det gamle system op igen. Og så få det nye til at virke, før man sætter det i kraft, siger John Hansen.