Om lidt må bukkene skydes - men mange jægere kan ikke deltage i jagten

16. maj bliver kaldt 'jægernes juleaften', men på grund af et nyt it-system, der forsinker våbentilladelserne, er dagen for mange jægere aflyst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 16. maj er for mange jægere en slags uofficiel helligdag. Det er nemlig startskuddet for årets bukkejagt. 

Men i år har et nyt it-system hos Politiets Administrative Center (PAC) spændt ben for våbentilladelserne. 

Derfor står jægere, der enten har købt nye våben, eller som skal have forlænget deres tilladelse, uden muligheden for at sigte efter bukkene

quote Det er nu, vi skal ud og nyde naturen. Men det kan vi ikke

Marie-Louise Achton-Lyng, formand, våbenudvalget, Danmarks Jægerforbund

- Det er det, vi har gået og arbejdet på hele året rundt. Det er nu, vi skal ud og nyde naturen. Men det kan vi ikke. Vi er lovlydige jægere og borgere. Vi har en uddannelse, som gør, at vi må holde våben, så vi holder os på måtten, siger Marie-Louise Achton-Lyng, der er formand for våbenudvalget hos Danmarks Jægerforbund.

Den 18. januar fik PAC det nye system, som hurtigt viste sig ikke at virke. Derfor har stort set ingen jægere de seneste fire måneder fået behandlet deres ansøgninger. 

- Der går fuldstændig kaos i det, fordi man starter et nyt system, som ikke virker, men samtidig lukker man det gamle system ned, siger Marie-Louise Achton-Lyng.

Politi beklager

Årsagen til det nye system er et EU-krav om en ny våbenbekendtgørelse, der skulle implementeres.

Derfor fortæller Karin Jønler, der er afdelingschef for PAC, at de ikke kunne overholde loven, hvis ikke systemet blev skiftet.

Læs også
Jægere venter på våbentilladelser - politiets systemer driller
Læs også
Jægere venter på våbentilladelser - politiets systemer driller

- Vi er utrolig ærgerlige over, at vi ikke kan levere varen til både jægere, skytter, erhvervslivet og andre interessenter, der er afhængige af tilladelser. Det er vi meget kede af, og vi beklager rigtig meget. Men vi gør, hvad vi kan for at få systemet færdigt. Og vi sagsbehandler på alt, vi kan, siger hun.

Hun fortæller, at afdelingen hele tiden arbejder på at bidrage til, at det nye system kommer til at fungere, og at der sker fremskridt hver dag.

Påvirker også jagtbutikkerne

Det er ikke kun jægerne, som bliver påvirket af de manglende våbentilladelser. Også jagtbutikkerne kan mærke, at det nye system ikke var klar til brug.

- Det er jo en katastrofe. Kunderne kan ikke få tilladelserne, og der er lang udsigt til, at de kan få dem. Derfor mister de lysten til at handle, og folk beholder bare det, de har, siger Martin Torp, der ejer Torp Hunting i Faxe. 

quote Det er med hiv og sving, at vi trækker hjem til husleje og lønninger

Martin Torp, ejer, Torp Hunting

Helt konkret har de hos Torp Hunting haft en nedgang på 70 procent i salget af rifler henover foråret. 

- Vi er presset på økonomien. Vi klarer den, men det er med hiv og sving, at vi trækker hjem til husleje og lønninger, siger Martin Torp.

Og de er ikke de eneste, der kan mærke det på omsætningen. 

- Det er en hel branche, som bliver taget til gidsel, siger Thomas Bastlund, der ejer Pro Outdoor.

- Nogle jægere bliver væk, de ved godt, det ikke kan betale sig.

Hos Torp Hunting er det ikke kun omsætningen, de udeblevne våbentilladelser påvirker. Eftersom kunderne ikke får de nødvendige tilladelser, kan dem, som har købt en ny riffel, ikke afhente dem i butikken. Derfor står de og fylder hos forhandlerne. 

- Det giver allerede problemer nu, for vi må bruge lidt af vores udstillingsplads til opbevaring. Så det skal helst ikke fortsætte tre måneder endnu, for så kan det ikke lade sig gøre, siger Martin Torp.

Dispensationsordning usikker

Det har været drøftet, om de jægere, der skal have forlænget deres allerede eksisterende våbentilladelse, kunne få en dispensation. For det er ikke muligt for PAC at forlænge våbentilladelserne til bukkejagten begynder på mandag. 

Er der en afklaring på dispensationsordningen til på mandag?

- Det ved jeg ikke. Man kan håbe, siger Karin Jønler.

Den seneste udmelding fra PAC er, at systemet vil virke til udgangen af juni 2022, hvor bukkejagten næsten er ovre. 

Læs også
Stefanie gør op med fordomme om jægere: - Vi respekterer dyrenes liv
Læs også
Stefanie gør op med fordomme om jægere: - Vi respekterer dyrenes liv

- Det er jo det samme, som hvis du går ned og melder dig ind i den lokale fodboldklub, men kun kan sparke til bolden to gange, og så må du ikke mere. For så er din tilladelse udløbet, og du kan ikke få den fornyet, siger Marie-Louise Achton-Lyng. 

Og hos Danmarks Jægerforbund tvivler de på, at systemet fungerer til sommer. 

- Vi er virkelig sparket til hjørne, og folk er vrede og frustrerede, siger Marie-Louise Achton-Lyng. 
Nyhedsoverblik