Museer og biblioteker åbner i dag: - Vi har glædet os helt vildt

Det er ’store genåbningsdag’ for rigtig mange kulturelle tilbud i dag – også landets museer og biblioteker.

Onsdag den 21. april har været længe ventet for rigtig mange danskere. I dag er nemlig den helt store genåbningsdag for blandt andet restauranter, barer, storcentre samt store dele af kultur- og foreningslivet. 

Det gælder også for landets biblioteker og museer, der fra i dag igen kan byde besøgende velkommen i deres indendørs tilbud, såfremt de besøgende kan fremvise et gyldigt coronapas.

- Vi har glædet os helt vildt meget. Vi er så parate, som vi nogensinde har været, siger Anne-Christine Larsen, der er museumschef på vikingemuseet Trelleborg i Slagelse.

Onsdag formiddag klokken ti slog Trelleborg dørene op for museets indendørsaktiviteter, og i løbet af de første par timer, havde omkring 15 besøgende lagt vejen forbi.

- Det er ikke, fordi folk valfarter til stedet. Jeg tror, det bliver en forsigtig start, men det havde vi også forventet, siger Anne-Christine Larsen.

quote Jeg tror, det bliver en forsigtig start, men det havde vi også forventer

Anne-Christine Larsen, museumschef på vikingemuseet Trelleborg i Slagelse

Ifølge museumschefen har der, siden de åbnede for Trelleborgs udendørsaktiviteter 1. april, generelt været en vis forsigtighed og tilbageholdenhed at spore hos de besøgende. Anne-Christine Larsen synes dog, at folk generelt har været gode til at have coronapasset klar.

- De fleste har en negativ coronatest med. Der er enkelte, der ikke har, og dem har vi så henvist til det nærmeste testcenter, og rigtig mange er så kommet tilbage - men der er også nogen, der ikke er kommet tilbage, siger hun.

Anne-Christine Larsen håber, at der kommer en smule mere gang i besøgstallet i løbet af weekenden, hvor museet har forsøgt sig med forskellige indendørs tilbud, der skal lokke folk til.

- Vi har nogle ekstra ting som eksempelvis nogle gratis rundvisninger med nogle af vores rigtig dygtige formidlere, der forhåbentlig kan blive en form for kickstart. Det håber jeg kan tiltrække nogle flere. Vi gør det jo for at give folk en fornemmelse af, at nu er vi i gang igen, siger hun.

Bibliotekerne står klar

Også på landets biblioteker har man set spændt frem til genåbningen i dag. Anders Clausen, der er biblioteks- og borgerservicechef på Ringsted Bibliotek fortæller, at der var en helt anden stemning blandt medarbejderne til dagens morgensamling.

- Vi havde bare et kæmpe smil på alle sammen, for vi har simpelthen glædet os helt vildt til at åbne igen. Altså virkelig meget, fortæller han.

På Holbæk Bibliotek kan man i dag sågar møde chefen for det hele ved bibliotekets indgang. Han er nemlig selv trukket i arbejdstøjet og godkender coronapas for de mange besøgende, der har set frem til at kunne gå på biblioteket igen.

- Jeg har glædet mig helt enormt. Det er også grunden til, at jeg står ved coronapas-vagten, for jeg vil gerne være en del af genåbningen – både for at give en hånd med, men også for at opleve glæden ved, at vi nu kan åbne igen, siger biblioteksleder Piet Dahlstrøm-Nielsen.

Begge bibliotekschefer fortæller, at det er lidt af en forløsning at kunne slå dørene op igen. Der har nemlig været nok at se til de seneste par dage med at få alt klar til genåbning, så retningslinjerne kan overholdes.

- Det har trukket ud med de endelige retningslinjer. Vi fik nogle foreløbige retningslinjer lige inden weekenden, som vi har ageret ud fra, og så fik vi faktisk først de endelige retningslinjer i går morges (tirsdag morgen, red.). Så vi har haft rigtig travlt her mandag og tirsdag, fortæller Anders Clausen fra Ringsted Bibliotek.

Coronapas er en forhindring

Det, Anders Clausen har været mest spændt på, er, hvordan borgerne ville tage imod det nye krav om coronapas.

- Vi var spændte på, om folk overhovedet havde fanget det – men det har de. Det er gået rigtig godt, og de første er kommet og er klar til at vise coronapas uden problemer, siger han.

Helt generelt tror Anders Clausen dog, at coronapasset vil være en forhindring for nogle besøgende.

- Bibliotekerne er jo kendt for at være det åbne sted, hvor man altid kan gå ind fra gaden. Det kan man ikke lige nu, og det er lidt specielt og vil selvfølgelig sætte en dæmper på besøgstallet. Men det bliver forhåbentlig reddet lidt af, at vi alle sammen alligevel går rundt og bliver testet hele tiden, siger han.

Derfor forventer Anders Clausen også, at bibliotekerne vil se en langsom stigning i besøgstallet over de kommende uger. Folk skal nemlig ifølge Anders Clausen lige vænne sig til at bruge coronapasset, og så skal de besøgende også indse, at de igen kan anvende biblioteket til andet end at låne og aflevere bøger. Det kan for eksempel være studerende eller andre, der har behov for et sted at være og fordybe sig i litteraturen.

Bekymringerne til trods har både Holbæk og Ringsted biblioteker dog oplevet et flot fremmøde onsdag formiddag.

- Lige nu bliver der ved med at komme mennesker. Der er ikke lang kø ved indgangen, men der er sådan en jævn strøm af mennesker, der gerne vil ind på biblioteket. Hvis det fortsætter i det her tempo, når vi op på en 400-500 besøgende, så det er en lille smule mere, end vi er vant til, fortæller Piet Dahlstrøm-Nielsen fra Holbæk Bibliotek.

Det er på begge biblioteker stadig muligt at aflevere og låne bøger uden at skulle fremvise coronapas. I så fald skal det ske gennem bibliotekernes click-and-collect ordninger.  

Foto: Ritzau grafik
Foto: Ritzau grafik