Færre gæster besøger udendørsattraktioner - coronapas er en del af årsagen

Flere attraktioner oplever et fald i antallet af besøgende efter kravet om coronapasset blev indført.

Skal man til frisøren, ude at spise eller en tur i zoo, så er det frem med coronapasset, der enten indenholder en maksimalt 72 timer gammel negativ coronatest, et bevis på at man er vaccineret eller dokumentation for, at man tidligere har været smittet og derfor har antistoffer. 

Det er dog ikke alle, der bevæger sig ud i samfundet med coronapasset eller husker at få lavet en negativ coronatest. Det viser en rundringning til flere udendørsattraktioner i sendeområdet.

quote Der er markant færre mennesker, der søger herud

Peter Gravlund Nielsen, Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Flere attraktioner fortæller, at efter kravet om coronapasset blev indført den 6. april, går det trægt med antallet af gæster.

- Vores erfaringer er, at der er markant færre mennesker, der søger herud, og så har vi oplevet, at op imod halvdelen af folk ikke havde test på plads, fortæller Peter Gravlund Nielsen, Museumsdirektør hos Østsjælland Museum, hvor Koldkrigsmuseum Stevnsfort hører under.

Museet har åbent for deres udendørs terræn, mens deres rundvisninger under jorden er lukket på grund af restriktioner indtil onsdag den 21. april. Normalt kan man også købe billet, der kun gælder udendørsterrænet, men det er der altså færre, der gør.

- Jeg tror det skyldes, vi skal finde ud af, hvad vi kan. Der er stor interesse for at opleve, men folk skal lige føle, hvad der er af muligheder. Vi håber, at det normaliserer sig, siger Peter Gravlund Nielsen.

Flere attraktioner melder om få gæster

Koldkrigsmuseum Stevnsfort er ikke de eneste, der må kigge langt efter gæsterne. Det samme oplever man hos Trelleborg, der er et oplevelsesenter med vikingetiden som omdrejningspunkt. 

- Vi kan mærke der er færre gæster, end der plejer. De fleste ved, at de skal have en negativ coronatest med, og dem som ikke har, de vender tilbage med en negativ test, siger Anne-Christine Larsen, museumschef hos Trelleborg, der hører under Nationalmuseet.

Om sommeren byder Trelleborg blandt andet på vikingemarked. Den slags må dog vente lidt endnu.
Om sommeren byder Trelleborg blandt andet på vikingemarked. Den slags må dog vente lidt endnu. Foto: TV ØST

Anne-Christine Larsen tror dog på, at det snart vil vende.

- Jeg tror folk er lidt forsigtige, men jeg også, at når vaccinationsprogrammet kører på skinner, så er det et helt andet land. Så tør fok går ud.

Det samme håber man i Odsherred, hvor den lille dyrepark Odsherred Zoo Rescue ligger. Her var der besøgende i påsken, men siden da, er det gået ned af bakke. 

quote Vores gæster kan ikke forstå, at de skal fremvise test eller vaccinepas for at nyde en tur i slotsparken

Helle Reedtz-Thott, baronesse på Gavnø Slot

- Vi har næsten ingen gæster. Da selve påsken blev gjort op, var der kun kommet én tredjedel af, hvad der plejer. Vi oplever, at det spontane går af besøgene, siger Joan Thygesen, direktør og daglig leder i Odsherred Zoo Rescue. 

Coronapas i udendørs park

Hos Gavnø Slot skal man også kunne fremvise en negativ test for at gå en tur i slotsparken, og det har altså stor betydning for, hvor mange, der besøger parken. Det fortæller Helle Reedtz-Thott, baronesse på Gavnø.

- Vi oplever, at vores gæster ser det som en barriere og besværlighed, at de skal nedbringe test eller vaccinepas, siger Helle Reedtz-Thott.

Der er dog flere af de gæster, der besøger parken, som har husket at få en negativ coronatest, men når de så møder op opstår den næste udfordring. 

- Der er mange, der har test eller coronapas med, men så har de glemt et offentligt udstedt id. Det vil sige enten pas, sygesikringskort eller kørekort. Det er der mange, der ikke tænker på, at man også skal have med, siger Helle Reedtz-Thott.

På Gavnø Slot husker mange coronapasset - men glemmer at have pas, kørekort eller lignende identifikation med.
På Gavnø Slot husker mange coronapasset - men glemmer at have pas, kørekort eller lignende identifikation med. Foto: TV ØST

På onsdag må Gavnø igen åbne for de indendørs arealer. På lørdag starter også tulipanfestivalen, som de håber mange gæster vil komme og besøge. Det kræver dog en ændring af reglerne, hvis der skal komme flere gæster mener Helle Reedtz-Thott.

- Vores gæster kan ikke forstå, at de skal fremvise test eller vaccinepas for at nyde en tur i slotsparken. Vi håber derfor meget, at kravet vil blive frafaldet for udendørsfaciliteter i det fri. Det påvirker besøgstallet væsentligt og fremstår uigennemtænkt, siger hun.

Ikke alle oplever udfordringer 

Det er dog ikke alle attraktioner, som oplever udfordringer med besøgstallet. I Knuthenborg Safaripark på Lolland har man oplevet fint med gæster den seneste måned.

quote Vi oplever ingen nedgang i besøgstallene efter, at de nye regler er blev indført. Vores gæster er generelt set forberedte, positive og indstillede på at fremvise deres coronapas, og de bekymringer, som vi havde, er blevet gjort til skamme

Karsten Baagø, driftsdirektør i Camp Adventure

- Vi har det rigtig fint. Coronapasset har ikke indflydelse på besøgstallene. Det fjerner den spontane gæst, og det gør det dyrere for os, da man skal kontrollere folk. Men det bliver langsomt udvandet, da flere får passet, siger direktør Christoffer Knuth og fortsætter:

- Det er noget, vi alle vender os til, og hvis coronapasset er det, der gør, at vi føler os trygge, sådan er det det, vi gør. Myndighederne siger vi skal, og det har vi stor forståelse for. Det er ikke noget, vi tænker så meget over, siger Christoffer Knuth.

Også hos Camp Adventure, der står for Skovtårnet ved Rønnede, oplever man heller ikke de store konsekvenser af coronapasset.

- Vi oplever ingen nedgang i besøgstallene efter, at de nye regler er blev indført. Vores gæster er generelt set forberedte, positive og indstillede på at fremvise deres coronapas, og de bekymringer, som vi havde, er blevet gjort til skamme, siger Karsten Baagø, driftsdirektør i Camp Adventure.

Skovtårnet ved Rønnede
Skovtårnet ved Rønnede Foto: TV2 ØST

Det samme oplever man hos Kragerup Go High, der tilbyder klatring i trætoppene.

- Jeg synes, det har fungeret fint, og de fleste folk har taget godt imod det. Hvis ikke de har haft en negativ coronatest, har vi henvist dem til det nærmeste kviktestcenter. Det er kun dejligt, at vi kan holde åbent, fortæller Amanda Millard, eventkoordinator hos Kragerup Gods.

På onsdag bliver flere restriktioner lempet, da næste fase af genåbningsplanen træder i kraft. Her åbner blandt andet indendørs attraktioner, barer, værtshuse og restauranter.