¨

Gylle fra kæmpe udslip løber ud i vandløb på Sjælland

Noget af gyllen er løbet ud i et vandløb. Det er endnu uvist, hvor alvorlig spredningen er. Foto: Henrik Larsen

Der er løbet omkring 30.000 liter gylle ud i naturen mellem Vigersted og Borup. Noget af det er løbet ud i en å i nærheden, lyder det fra brandvæsnet.

Midt- og Sydsjællands Brand og Redning har haft travlt med at undersøge et stort gylleudslip torsdag eftermiddag.

Det fortæller indsatsleder Henrik Nilsson til TV ØST.

Udslippet er sket ved en gård på Ågerupvej mellem Vigersted og Borup. Landmanden vurderer, at der er løbet 30.000 liter gylle ud i naturen.

- Om det er for lidt eller for meget, har jeg ikke nogen fornemmelse af, men det er vurderet ud fra, hvad der mangler i tanken og så landmandens forklaring, siger indsatslederen.

Noget af gyllen er løbet ud i en å ved gården. Åen forgrener sig mange steder, og brandvæsnet arbejder stadig på at undersøge hvor meget af gyllen, der er endt i åen.

Det nærmeste å-system går igennem en skov, og der kan vi se noget sort gylle i. Men kører man lidt længere væk, så ser det fornuftigt ud

Henrik Nilsson, indsatsleder, Midtsjællands Branog Redning

- Vi har ringet efter Dansk Miljørådgivning, og de kommer ud og hjælper med at måle på koncentrationen af gylle i de forskellige å-løb, siger Henrik Nilsson.

Kan ikke se gylle et stykke fra gården

Derfor er det heller ikke til at sige endnu, om der vil være nogen alvorlige konsekvenser for vandmiljøet i forbindelse med udslippet.

- Det nærmeste å-system går igennem en skov, og der kan vi se noget sort gylle i. Men kører man lidt længere væk, så ser det fornuftigt ud ved et vandværk, der ligger en kilometer væk, siger indsatslederen og tilføjer, at det ikke rigtig lugter i området, og at regnen samtidig sikrer god gennemskylning.

- Vi prøver at holde fokus på en sø og et naturreservat, der er herude, men i og med vi ikke kan se gyllen i vandet længere væk fra gården, så ved vi ikke, hvor meget der er i. Det bliver nødt til at bero på nogle målinger.

Udslippet er sket som følge af en form for misfunktion af et overløb eller en pumpe. Det kan også være en ventil, der ikke har virket.

- Men nu kommer der en ud og måler på det hele, og så tager vi den derfra, siger Henrik Nilsson.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App