For et halvt år siden fik minkbranchen dødsstødet: - Det har været så hårdt, at jeg har svært ved at sætte ord på det

Det er næsten et halvt år siden, statsministeren på et pressemøde fortalte, at samtlige mink i Danmark skulle aflives – også avlsdyrene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene.

Sådan lød det for snart et halvt år siden på et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) i front. Alle mink skulle aflives, fordi der var fundet mutationer af covid-19 i mennesker spredt fra mink. Det kunne få konsekvenser for kommende vacciner, lød det fra regeringen.

Pressemødet blev startskuddet for et kaotisk forløb, og som i sidste ende kostede en hel minkbranche livet.

34-årige Hans Henrik Guldborg Jeppesen har arbejdet med mink, siden han var ti år gammel. Pressemødet den 4. november sidste år blev derfor en skæbnesvanger dag for minkavleren fra Fjenneslev vest for Ringsted.

- Det, jeg har arbejdet på hele mit liv, bliver taget væk fra mig fra den ene dag til den anden, fortæller han.

Tomme bure på minkfarmen i Fjenneslev, efter Hans Henrik Guldborg Jeppesen begyndte at aflive samtlige mink efter statsministerens besked den 4. november 2020.
Tomme bure på minkfarmen i Fjenneslev, efter Hans Henrik Guldborg Jeppesen begyndte at aflive samtlige mink efter statsministerens besked den 4. november 2020. Foto: Mikkel Rise - TV2 ØST

Fire lidt dårlige år

Hans Henrik Guldborg Jeppesens karriere inden for minkavl begyndte, da han hjalp sin far efter skole, hvor han tjente sine lommepenge.

- Og så er jeg vokset mig op til, at mig og min far tilsammen har haft 6.000 tæver her på farmen, siger han.

Hans Henrik Guldborg Jeppesen havde 6.000 tæver sammen med sin far på deres farm i Fjenneslev.
Hans Henrik Guldborg Jeppesen havde 6.000 tæver sammen med sin far på deres farm i Fjenneslev. Foto: Mikkel Rise - TV2 ØST

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2020 har minkbranchen haft færre beskæftigede og færre bedrifter i 2019 end for fem år siden samt en faldende omsætning.

- Vi har haft fire lidt dårlige år, og da vi gik ind i 2020, var vi sådan set positive overfor, hvordan markedssituationen så ud. Og der var vi så småt begyndt at høre om en coronavirus i Kina.

quote Det har været så hårdt, at jeg har svært ved at sætte ord på det

Hans Henrik Guldborg Jeppesen, tidligere minkavler

- Omkring juni måned fandt vi ud af, at vi arbejdede med et dyr, der var meget modtagelig over for coronavirus, og der kom det første psykiske pres – at det nok var meget skidt for os, fortæller Hans Henrik Guldborg Jeppesen.

En drøm, der forsvandt

Så da Mette Frederiksen tonede frem på et virtuelt pressemøde den 4. november 2020, kunne Hans Henrik Guldborg Jeppesen godt fornemme, at det skulle gå meget stærkt.

- Så vi begyndte at planlægge at nå de her mål på ti dage.

Overblik over aflivningen af mink:

  • 17. juni kommer den første melding fra Fødevarestyrelsen om, at man har konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland.
  • 1. oktober oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), at der er konstateret coronasmitte på i alt 41 danske minkfarme. Op mod 100 nordjyske besætninger skal aflives.
  • 8. oktober: Der indgås en første aftale om kompensation for aflivede mink. Aflivning af nu i alt 150 minkbesætninger kan dermed begynde - herunder både smittede farme og farme inden for en radius af 7,8 kilometer.
  • 31. oktober: 191 minkfarme er nu ramt af smitte, og 209 farme er inden for en sikkerhedsradius. Dermed skal alle mink på hver tredje minkfarm i Danmark aflives.
  • 4. november: Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser, at alle Danmarks cirka 15 millioner mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker.
  • 4. november: Aflivning af landets over 15 millioner mink begynder.
  • 8. november: Regeringen har ikke hjemmel i lovgivningen til at kræve aflivning af mink i Danmark, hverken de smittede eller dem inden for en sikkerhedsradius.
  • 9. november: Regeringen beklager uklar kommunikation om manglende lovhjemmel.
  • 16. november: Regeringen og resten af rød blok indgår en aftale om midlertidigt at forbyde mink. Der vedtages også en aftale om lovhjemmel for aflivning af mink.
  • 18. november: Mogens Jensen (S) oplyser, at han med øjeblikkelig virkning vil udtræde af regeringen og dermed stoppe som fødevareminister.
  • 10. december: Folketinget forpligter sig til at nedsætte en granskningskommission af minksagen.
  • 15. januar: Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink.
  • 25. januar: 18,8 milliarder kroner. Det bliver prisen for den politiske aftale om erstatning til de danske minkavlere, som et flertal i Folketinget i aftes blev enige om.


Kilder: Ritzau, Fødevarestyrelsen og Berlingske.

For alle mink skulle slås ned – også avlsdyrene. Med andre ord var det dødsstødet for minkbranchen i Danmark.

- Stressniveauet var så højt, vi sov ikke om natten, og samtidig blev militæret sendt ud for at tælle vores dyr, hvor mange dyr havde vi, alle de ting skulle vi tage stilling til. Det var ubehageligt at prøve på den måde det endte ud i.

Læs også
Sjællandsk affaldsselskab melder sig klar til at brænde mink: - Selvfølgelig vil vi hjælpe
Læs også
Sjællandsk affaldsselskab melder sig klar til at brænde mink: - Selvfølgelig vil vi hjælpe

- Min plan har altid været, at jeg skulle overtage den her ejendom fra min far. At den drøm forsvinder på den måde, det har været så hårdt, at jeg har svært ved at sætte ord på det. Det må jeg indrømme.

Livet kan ændre sig ekstremt hurtigt

Nu står Hans Henrik Guldborg Jeppesen tilbage med en tom farm.

- Jeg håber ikke, der er nogen, der skal opleve det samme som jeg; at man lige pludselig skal ud og gøre sit liv op på den måde, jeg har gjort. Nu er mine mink væk, det kommer aldrig tilbage igen. Det har jeg nok fået en forståelse af, at det er sådan, det er nu, så der har jeg skulle begynde at tænke på, hvad er det så, jeg skulle arbejde videre med? Skulle jeg ud og starte med en ny uddannelse, eller skulle jeg kaste mig ud i noget helt andet først?

quote Den læringsproces, jeg har fået, er, at livet kan ændre sig ekstremt hurtigt

Hans Henrik Guldborg Jeppesen, tidligere minkavler

Hans Henrik Guldborg Jeppesens svoger er entreprenør og har tilbudt ham en stilling som ’håndmand’, som han har takket ja til.

- Det er sådan set her, jeg står nu, og så skal jeg se, om det er noget, jeg kan lide at arbejde med.

- Den læringsproces, jeg har fået, er, at livet kan ændre sig ekstremt hurtigt, lyder det fra den tidligere minkavler.

Se TV2 ØSTs ungdomskanal KRAS' video med den nu tidligere minkavler Hans Henrik Guldborg Jeppesen her: 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Minksagen er endnu ikke afsluttet. Folketinget har nedsat en granskningskommission, som skal kulegrave regeringens håndtering af minksagen. Det er alle partier i Folketinget, som sidste år blev enige om en granskningskommission, som altså bliver den første af sin slags i Danmark.

Kommissionens arbejde skal være afsluttet om et år. 


Nyhedsoverblik