Dåhjort på afveje – endte midt mellem mennesker på motorvejsbro

En dåhjort fik forvildet sig op blandt mennesker på motorvejsbroen ved Ringsted. Det fik en seer foreviget på kamera.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En familie fik sig lidt af en overraskelse, da de var ude at gå søndagstur i sidste uge. Da de skulle til at krydse motorvejsbroen ved Ringsted fik de nemlig pludselig øje på en hjort, der kom løbende i det fjerne med kurs direkte mod dem.

- Vi troede først, at det var råvildt, men da det kom tættere på, kunne vi pludselig se, at det var det ikke – det var et dåvildt. Det var jo helt vildt, at det var så stort et dyr. Vi var virkelig overraskede over, hvor stor den var, fortæller Jan Jensen fra Ringsted.

quote Vi var virkelig overraskede over, hvor stor den var

Jan Jensen, Ringsted

Det var Jan Jensens svigersøn, der er jæger, der i første omgang spottede dådyret, og derfra fik Jan Jensen travlt med at finde kameraet på telefonen frem.

- Da den står nedenfor og kommer løbende op, var jeg lige ved at tabe kameraet, for tænk nu hvis den kom mod en. Det var måske også lidt uhyggeligt, at den kunne komme sådan der. Men det virker nærmest som om, at den er vant til mennesker, for den stoppede jo helt op der på broen og kiggede på os.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Jan Jensen, Ringsted

Skræmt og på flugt

Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm, vurderer dog ikke, at dåhjortens adfærd skyldes, at den er vant til mennesker. Naturvejlederen har set videoen, som Jan Jensen har optaget, og hun bider først og fremmest mærke i, at den ikke har nogen øremærker, som den ville have, hvis det var en undsluppen hjort fra en hjortefarm.

- Hvis den var fra en hjortefarm, så ville den være mere tilvænnet og vant til, at der var mennesker omkring den. Men denne her har ikke nogen øremærker, siger hun.

I stedet tror Marie Roland, at dens adfærd skyldes, at den er kommet på afveje og prøver at danne sig et overblik over, hvor den skal hen.

- Den ligner en, der er skræmt op. Der hvor den står et par sekunder oppe på vejen, og man tænker ”den har det da helt roligt”, der står den faktisk og får et overblik over, hvor det er bedst at flygte hen, forklarer Marie Roland.

quote Dådyr er faktisk en art, der er i stor fremgang flere steder i Danmark

Marie Roland, naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm

Naturvejlederen tror med andre ord, at dåhjorten har været på flugt fra noget, som gør, at den pludselig får forvildet sig ind blandt mennesker.

- Lige nu er vi i slutningen af dådyrenes brunstperiode. De flytter sig lidt mere rundt, end de plejer, og hjortene udkæmper kampe om retten til at parre sig med dåerne. Samtidig bliver der afholdt mange jagter rundt omkring i skove og på marker, og det forstyrrer i de områder, hvor de normalt færdes, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Jan Jensen, Ringsted

Ifølge Marie Roland illustrerer det tydeligt, hvordan vores infrastruktur ofte er en udfordring for vilde dyr, og også hvorfor der tit sker trafikdrab af vilde dyr.

- Det kan være svært for en flygtende hjort på et splitsekund at finde den sikre vej væk. Heldigvis ser det ud til at autoværnet er en barriere, så han ikke ender med at tage den ind over vejen, siger hun.

Flere dådyr på vej

Selvom det ikke er hver dag, at man får lov at opleve et dåvildt så tæt på i naturen, så fortæller Marie Roland, at det sagtens kan være noget, vi kommer til at opleve mere af i fremtiden.

- Dådyr er faktisk en art, der er i stor fremgang flere steder i Danmark. Så vi skal måske vænne os til, at det bliver lidt mere almindeligt at se dådyr i stedet for rådyr, siger hun.

Man skal dog som udgangspunkt ikke være bange for at støde på en dåhjort med stort gevir som den i videoen, da de vilde hjorte ofte er mere bange for mennesker end omvendt.

- Man skal selvfølgelig altid have respekt for vilde dyr, men det gælder altid for et vildt dyr om ikke at komme til skade. Så de er i virkeligheden ikke særlig risikovillige. Flugt er altid det første valg.

Ifølge Marie Roland er det klogeste, man kan gøre, hvis der kommer et vildt dyr løbende mod en, at give plads og lade være med at stå og fægte med arme og ben.