¨

Se naturfænomenet - edderkoppespind i tusindvis skaber bølgende silkehav

En seer har taget en fascinerende video af tusindvis af edderkoppespind, der bølger i vinden på en mark ved Gyrstinge.

00:34

Fænomenet kaldes flyvende sommer. Video: Jens Hansen, Gyrstinge

En græsmark ved Gyrstinge er i disse dage hjemsted for tusindvis af små nyudklækkede edderkopper. Det afslører de mange løse tråde af edderkoppespind, der søndag eftermiddag dækkede marken som et stort tæppe.

Et utroligt fascinerende og smukt syn, som Jens Hansen fra Gyrstinge fik fanget på video og efterfølgende har sendt til TV2 ØST.

- Det var ret vildt. Det er jo utroligt, så meget edderkopperne skal arbejde for at lave så meget spind, siger Jens Hansen. 

Det er et totalt sats for edderkoppen

Marie Roland,  naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm

Fænomenet kaldes flyvende sommer, men har altså i år strukket sig helt ind i november måned.

- Det er egentlig august og september, der er prime time for det her fænomen. Men fordi vejret har været så mildt i år, så kan man også opleve det nu, uddyber Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm.

Flyver med vinden

Fænomenet opstår, når en masse edderkopper klækker. De kan ikke alle blive på samme sted, da der i så fald ikke ville være føde nok til dem alle, og de må derfor sprede sig på et større område. Men i stedet for at begive sig ud på en lang vandring på sine otte ben har edderkoppen opfundet en metode, der kan gøre rejsen langt hurtigere og muligvis også sjovere. 

- De spinder en lang tråd, som bliver grebet i vinden, og så bruger de det faktisk som en form for faldskærm. De bliver simpelthen taget af vinden, og så kan de drive med vinden rigtig langt, forklarer Marie Roland og fortsætter: 

- Det er et totalt sats for edderkoppen, for den kan ikke styre vinden, så den ved ikke, hvor den lander henne. Det er bare op i højde, spind en lang tråd og så flyve med vinden, indtil man lander et sted, hvor man kan slå sig ned og få et edderkoppeliv.

Når de mange tråde af spindelvæv fanges af vinden og solens stråler samtidig falder helt perfekt, ligner det næsten et bølgende silkehav – og det syn blev Jens Hansen altså nødt til at forevige.

- Jeg har set det før, men det er ikke så tit, at man ser det med solen på den måde. Så det måtte jeg have et billede af, siger Jens Hansen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App