Bygningsmaler Lars kan gå på tidlig pension: - Kroppen gør ondt

Lars Holmqvist er bygningsmaler, og taknemmelig for, at et flertal på Christiansborg nu vil give ham mulighed for at gå tidligere på pension.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg vil helst fortsætte som maler. Men kroppen gør ondt. 41 år er mange år at gå som maler, når man tænker på det slid, der er i vores fag.

58-årige Lars Holmqvist fra Ringsted er meget glad for den aftale, regeringen natten til lørdag indgik på Christiansborg om tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet – den såkaldte Arne-pension, der var et af Socialdemokratiets vigtigste valgløfter til valget sidste år.

quote Jeg synes, at det lyder lovende, at der er mulighed for at gå før tid

Lars Holmqvist, maler fra Ringsted

Med i forliget er SF,  Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

- Det gør ondt i skulderen og armen, når man går med armen oppe i så mange timer, som man gør som bygningsmaler. Og knæene er ømme. Jeg kan heller ikke løbe mere. Det gør for ondt, fortæller han.

Kroppen er snart slidt op

Lars Holmqvist har arbejdet med sit fag siden 1979 – 41 år er det indtil nu blevet til – og han kan godt mærke, at kroppen snart er brugt op.

Med den nye ordning kan personer, der har være på arbejdsmarkedet mellem 42-44 år, når de fylder 61 år, få lov til at trække sig op til tre år tidligere tilbage.

- Jeg synes, at det lyder lovende, at der er mulighed for at gå før tid. Så slipper jeg for at skifte branche eller måtte gå på pension før tid, siger han.

- Alle har mulighed for ordningen, hvis man har været længe på arbejdsmarkedet. 

Fakta om tidlig pension

Forbund glade for aftalen

- Sådan som det er landet nu, ser det faktisk meget godt ud. Det er i hvert fald en håndsretning til, at man kan trække sig tilbage, når man ikke kan holde til at være derude.

Sådan lyder det fra afdelingsleder Lissi Lund i FOA Sydsjælland. For det er ikke kun malere som Lars Holmqvist, der kan få gavn af aftalen. Også FOAs medlemmer er ofte slidte efter et langt arbejdsliv.

- De kan ikke holde til at være derude. Arbejdsmiljøet er hårdt, de er pressede, de er slidt ned, de kan ikke mere og rigtig mange er på deltid. Nu har man muligheden for at gå fra lidt før og slutte på en god måde, siger hun. 

quote Nu har man muligheden for at gå fra lidt før og slutte på en god måde

Lissi Lund, afdelingsleder, FOA Sydsjælland

Også Dansk Metal roser aftalen. 

- I alt for mange år har der ikke været nok fokus på nedslidte, og alt for mange har ikke haft muligheden for en ordentlig seniortilværelse. Med denne brede aftale tager vi et rigtig godt skridt på vejen. Den vil utvivlsomt hjælpe mange, der har knoklet i store del af deres liv. Aftalen er en klar sejr for lønmodtagerne, udtaler siger Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal, i en pressemeddelelse. 

Ikke alle vil bruge retten

Aftalen giver fra 2022 mennesker med de længste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage. 

Ministeriet forventer, at omkring 41.000 personer opnår retten til at gå på tidlig pension i 2022. I 2025 vil det antal stige til 56.000 personer.  Ministeriet mener dog ikke, at alle, der opnår retten til tidlig pension, vil benytte sig af den. 

Og hvis det står til Lars Holmqvist, så vil han gerne blive på arbejdsmarkedet lang tid endnu.

- Jeg vil da helst fortsætte som maler. Jeg kan godt lide mit fag. Jeg er stolt af mit fag, og folk siger, nej, hvor er det godt. Folk stopper mig gaden og siger, hvor glade de er for det, jeg har lavet. Det kan jeg godt lide, siger Lars Holmqvist.