Yngre læger rynker på næsen over at flytte til yderkommuner

Næsten halvdelen af de kommende læger i almen medicin overvejer ikke at flytte til yderkantskommunerne. Det er bekymrende - især for Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du overvejelser om at flytte til en praksis i yderkantskommunerne? 

Det har Forum for Yngre almenmedicinere (FYAM), en forening for de yngre læger, som er kommende speciallæger i almen medicin, blandt andet spurgt deres medlemmer om i en ny rapport.

Og svaret? Det blev et nej fra næsten halvdelen af de yngre, kommende speciallæger i almen medicin.  

Det er bekymrende, lyder det fra Lene Therkelsen, formand for FYAM. 

quote Det er en udvikling, der skal vendes. Problemet vil bare fortsætte og blive værre

Lene Therkelsen, formand for FYAM

- Det er en udvikling, der skal vendes. Problemet vil bare fortsætte og blive værre, siger hun til TV ØST.

Der var dog lidt over 25 procent, som svarede ja. Samtidig svarede de kommende læger, at hvis de skal arbejde i et område med mangel på læger, så er gode kolleger, at familien trives og at der er mulighed for nedsat tid, helt afgørende. 

 

 
 

Hvilke tiltag kunne få dig til at arbejde i yderområderne?

Det blev medlemmerne også spurgt om. Her var de tiltag, der gik mest igen i svarene fleksible arbejdsforhold - herunder deltid, flekstid og deltidsansættelse i praksis i yderområderne. For som en af respondenterne svarede: 

- Den største bekymring er tid. 

quote Når jeg godt kan få et job tæt på min bopæl, giver det ikke mening selv at skulle ‘betale’ for at pendle

Respondent 

Medlemmer nævnte samtidig, at økonomisk belønning og kompensation for pendlertid også var vigtigt. Som ét af medlemmerne svarede: 

– Jeg har ikke noget imod at pendle til en praksis i yderområderne, hvis jeg kunne få deltid og kompensation for køretiden eller kunne arbejde på turen. Når jeg godt kan få et job tæt på min bopæl, giver det ikke mening selv at skulle ‘betale’ for at pendle.

Der blev også nævnt mulighed for partnerjob, aktive lokalmiljøer med skoler, institutioner, natur og kultur. Stærke faglige miljøer med mulighed for efteruddannelse, kvalitetsarbejde, undervisning eller forskning blev der også lagt vægt på. 

Formand: Der skal lokale løsninger til

Lene Therkelsen mener ikke, at forslagene fra medlemmerne er urealistiske. For man skal helt ned i individniveau, når man skal finde løsninger for at få flere til yderkantskommunerne. 

- Man kan ikke sige, at én løsning hjælper alle. Der skal lokale løsninger til. Det er jo ikke anderledes ting, der skal til for læger end andre akademikere. Det er lokalmiljøer, skoler og indkøbsmuligheder, der er vigtige for folk. Man har jo ikke lyst til at flytte til en by, hvor der er helt tomt, siger hun. 

 

 
 

Regionen trænger til udskiftning

Lene Therkelsen forklarer, at regionen er den i landet, som har de ældste praktiserende læger. Det vil sige, at der snart kommer til at trænge til en udskiftning. 

quote Hvis vi ikke gør noget nu, så vil problemet bare blive større

Lene Therkelsen, formand for FYAM

Samtidig er det en region, hvor der er højst arbejdsbelastning. 

- Derfor skal vi også diskutere, om vi kan gøre noget for at undgå den her arbejdsbelastning, siger Lene Therkelsen. 

- Hvis vi ikke gør noget nu, så vil problemet bare blive større. 

Formanden peger derfor på, at de studerende skal møde faget almen medicin noget tidligere på studiet, at alle nyuddannede læger kommer forbi almen praksis, da det vil skabe en tilknytning til lokalområdet. 

- Det er ikke overraskende. Der er jo jobs til lægerne i storbyerne, og når uddannelsen tager op til 12 år, så er man vokset fast, der hvor man bor. 

Om undersøgelsen