Vil fjerne navneskilte - skal beskytte sundhedspersonale mod chikane

Sundhedspersonale i særligt udsatte stillinger skal have mulighed for at være anonyme på id-kort og i journaler. Det har Region Sjælland vedtaget i sit budget for 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Snart kender du måske kun initialerne eller medarbejdernummer på den sygeplejerske, der behandler dig. 

Region Sjælland har nemlig i sit budget for 2022 vedtaget, at sundhedspersonale i udsatte stillinger skal have mulighed for at identificere sig med eksempelvis tal eller initialer i stedet for deres navn.

quote Det kan for eksempel være, at patienten siger til vedkommende, at man godt ved, hvem vedkommende er, eller hvor vedkommende bor henne

Søren Bredkjær, lægefaglig vicedirektør i psykiatrien, Region Sjælland

Vedtagelsen skal beskytte sygeplejersker, læger og andet sundhedspersonale mod at blive opsøgt af patienter uden for arbejdstiden. 

I psykiatrien i Region Sjælland støtter man op om vedtagelsen af, at bestemte ansatte får muligheden for ikke at fremstå med fulde navn. For enkelte medarbejdere opstår der nemlig situationer, hvor det kan være relevant, forklarer lægefaglig vicedirektør i psykiatrien Søren Bredkjær.

- Det kan for eksempel være, at patienten siger til vedkommende, at man godt ved, hvem vedkommende er, eller hvor vedkommende bor henne. På den måde kan det jo være en chikane, fordi man bliver ligesom truet ved, at man vil blive opsøgt eller ens nærmeste familie vil blive opsøgt, siger han.

Læs også
Justitsminister vil anonymisere sundhedsansatte og betjente
Læs også
Justitsminister vil anonymisere sundhedsansatte og betjente

Samtidig påpeger Søren Bredkjær, at vi skal være opmærksomme på, at anonymisering ikke bliver for udbredt blandt sundhedspersonale. Det vil nemlig svække tilliden i patientkontakten, mener han.

- Det giver en større grad af nærvær, at den man møder også præsenterer sig og fortæller, hvem vedkommende er ved at give sit navn. Så derfor foretrækker vi jo klart, at der er den mulighed. Men så er der jo tilfælde, hvor det ikke er hensigtsmæssigt. Så det er enkeltsager, vi tænker på her.

Regionsråd: Det handler om medarbejdernes sikkerhed

En undersøgelse foretaget i 2013 for Dansk Sygeplejeråd af Megafon viser, at cirka hver tiende sygeplejerske i beskæftigelse har oplevet at blive chikaneret i deres fritid af personer med relation til deres arbejdsplads.

I regionsrådet ser man derfor et behov for at beskytte sundhedspersonale mod chikane. Det handler i bund og grund om medarbejdernes sikkerhed, forklarer Gitte Simoni (DF), formand for Udvalget for Arbejdsmiljø og rekruttering.

- I dag kan patienter med få klik finde fulde navn på den medarbejder, der behandler, og opsøge dem i deres private hjem. Så jeg synes faktisk, at det er ret væsentligt og et stort skridt at tage i vores beskyttelse af vores medarbejdere og deres tryghed, siger hun.

Læs også
Trusler, spytklatter og tilråb - dommere oplever at blive svinet til på banen
Læs også
Trusler, spytklatter og tilråb - dommere oplever at blive svinet til på banen

Vedtagelsen indføres i Region Sjælland senest i marts 2022, og man arbejder nu i regionsrådet for at få de fire andre regioner med, så vedtagelsen gælder i hele landet. Dog ved man endnu ikke, hvad det vil koste, fortæller Gitte Simoni (DF).

- Vi har ikke fundet ud af, hvad det koster, men det skal bare indføres. I min verden kan man ikke sætte kroner og øre på personalesikkerhed, siger hun. 


Nyhedsoverblik