Trusler, spytklatter og tilråb - dommere oplever at blive svinet til på banen

93 procent af fodbolddommerne på Sjælland har oplevet negativ adfærd på fodboldbanen indenfor de seneste to år. Ny kampagne sætter fokus på den gode tone.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

"Hjemmebanedommer" og "magtliderlige bøsserøv" er nogle af de fraser, der er blevet brugt mod fodbolddommere, og det skal der sættes en stopper for.

Med den nye kampagne "Råb pænt" vil Dansk Boldspil Union (DBU) sætte fokus på den gode tone på fodboldbanen. 

Tommy Jørgensen fra Nykøbing Falster har været fodbolddommer i 18 år. Søndag dømte han en topkamp mellem Maribo og Sandby i serie 2. Tonen var god, men sådan er det ikke altid, når han fløjter op til kamp.

quote Der kunne jeg have smidt fløjten ad helvede til

Tommy Jørgensen, fodbolddommer

- Jeg dømte for mange år siden en kamp i Lolland-Falster-serien. Hjemmeholdet udlignede til 3-3, og da der manglede 5-10 minutter af kampen, sparkede en af Lolland-Falsters bedste spillere den i kassen. Jeg smed flaget op for offside, og så blev jeg svinet til af mellem 200 og 250 tilskuere, fortæller Tommy Jørgensen om episoden, der fik ham til at genoverveje, om han ville fortsætte som dommer.

- Der kunne jeg have smidt fløjten ad helvede til. Så gider man ikke dømme mere og går hjem og overvejer, hvad det her er for noget, men det endte heldigvis positivt, siger han og tilføjer, at han dagen efter fik at vide, at offsiden var korrekt dømt. 

Svært at fastholde unge dommere

DBU har i en rundspørge undersøgt respekten for dommere. Ud af de 330 dommere på Sjælland eksklusiv København, som har deltaget i rundspørgen, har 93 procent oplevet negativ adfærd og/eller sprogbrug inden for de sidste to år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søndagens topkamp mellem Mario BK og Sandby GF endte 3-4 til udeholdet. Begge hold var tilfredse med dommerindsatsen.
Søndagens topkamp mellem Mario BK og Sandby GF endte 3-4 til udeholdet. Begge hold var tilfredse med dommerindsatsen. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Og den negative sprogbrug skal der altså gøres op med. 

- Der er stadigvæk rigtig mange, der ikke taler særligt pænt på banen til dommerne, og den udvikling vil vi godt have vendt. En af baggrundene er, at vi har svært ved at fastholde specielt de unge dommere, når de bliver talt grimt til, og det er virkelig et problem, for lige pludselig kan vi ikke få dømt kampene, siger Bent Clausen, der er næstformand i DBU.

Læs også
Borgmester trækker sig fra lokalt debatforum: - Der bliver tilladt en meget hård tone
Læs også
Borgmester trækker sig fra lokalt debatforum: - Der bliver tilladt en meget hård tone

Ifølge DBU har 88 procent ud af de 1.409 dommere på landsplan, der har deltaget i undersøgelsen, de seneste to år oplevet tilråb som ’magtliderlig bøsserøv’ eller ’hjemmebanedommer’ og dårlig adfærd i form af fuckfingre, små skub eller udskamning på Facebook. I den meget grelle ende er det episoder med trusler, spytklatter og lussinger.

Dårlig stil

Topkampen mellem Maribo og Sandby endte søndag 3-4. Der blev uddelt et gult kort til hvert hold for nogle lidt for grove tacklinger. Generelt var begge hold tilfredse med Tommy Jørgensens dommerindsats.

- Jeg synes, han ydede en god indsats. Der var knald på, så det var vigtigt, at han holdt hovedet koldt, og det gjorde han, synes jeg. Jeg synes også, at folk ikke råbte og skabte sig, som man nogle gange kan se. I dag var et godt eksempel på en god kamp, lød det efter kampen fra Johan Gottschalk Sørensen, anfører for Sandby.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anfører for Sandby GF, Johan Gottschalk Sørensen, mener også, at klubberne har et ansvar i forhold til at sørge for, at der bliver talt pænt til fodbolddomerne.
Anfører for Sandby GF, Johan Gottschalk Sørensen, mener også, at klubberne har et ansvar i forhold til at sørge for, at der bliver talt pænt til fodbolddomerne. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Han genkender, at tonen til tider kan være hård på banen og mener også, at klubberne har et ansvar for, at der bliver talt ordentligt til dommerne. 

- Jeg tror, det er vigtigere, at man får etableret en god tone fra klubbens side. Det forebygger måske også, at man får de der sindssyge situationer, der nogle gange opstår. Generelt synes jeg ikke, at tonen her i serie 2 er så hård, at man ikke kan holde den ud, og ellers bliver det taget op. Selvfølgelig skal der slås ned, hvis der er dårlig adfærd, siger Johan Gottschalk Sørensen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er dårlig stil at tale grimt til dommerne, mener Maribo Boldklubs Matias Eriksen, der sætter pris på, at de gider bruge deres tid på at dømme fodbold.
Det er dårlig stil at tale grimt til dommerne, mener Maribo Boldklubs Matias Eriksen, der sætter pris på, at de gider bruge deres tid på at dømme fodbold. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

På hjemmeholdet Maribo BK var Matias Eriksen også tilfreds med dagens dommer, men han har også oplevet, når tonen er blevet knap så pæn i kampens hede.

- Jeg har været med til mange kampe, hvor det er et problem, og også hvor folk går over og taler et andet sprog, så dommeren ikke ved, hvad der bliver sagt. Personligt synes jeg, det er meget dårlig stil. Dommerne bruger deres tid på, at vi kan komme ud og spille fodbold og nyde det, siger Matias Eriksen. 

Fakta:

330 dommere fra Sjælland (eksklusiv København) har deltaget i DBU's rundspørge. 

  • 93 procent af dommerne har oplevet problemer med negativ adfærd og/eller sprogbrug i de kampe, de har dømt inden for de sidste to år, heraf 68 procent til enkelte kampe, 18 procent ved halvdelen af kampene, og 6 procent ved alle eller næsten alle kampe.

    Så mange dommere har inden for de seneste to år oplevet:
  • 61 procent: At træneren har råbt nedsættende efter ham/hende.

  • 60 procent: At tilskuerne har råbt nedsættende efter ham/hende.

  • 61 procent: At spillerne har råbt nedsættende efter ham/hende.

  • 59 procent: At spillerne har råbt nedsættende efter modspillere.

  • 32 procent: At blive truet eller chikaneret i forbindelse med en kamp, han/hun har dømt.

  • 31 procent: At andre er blevet truet eller chikaneret i forbindelse med en kamp, han/hun har dømt.

  • 93 procent af dommerne er tilfredse eller meget tilfredse med at være dommere.



Nyhedsoverblik