Travlt sygehus efterlyser frivillige - kan ikke løse alle opgaver selv

Der er travlt på de danske sygehuse, og der ikke meget tid til at snakke med patienterne. På Slagelse Sygehus efterlyser de flere frivillige kræfter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mindst én gang om ugen kan man møde Joan Pedersen på Slagelse Sygehus.

Hun er en af de såkaldte patientstøtter. Frivilligt møder hun op et par timer hver uge for at hygge lidt om patienterne.

quote Det kan tage noget af den der dårlig samvittighed over, at man ikke får sat sig ned og får kigget den enkelte patient ordentlig i øjnene

Helle Carlsen, udviklingssygeplejerske på geriatrisk afdeling, Slagelse Sygehus

- Vi kommer kun for at lave det ekstra med patienterne, som personalet måske ikke rigtig kan nå. De har ikke tid til at sætte sig ned og hyggesnakke, men det kan vi gøre. Vi skal ikke løbe videre, fordi klokken ringer eller noget, siger Joan Pedersen.

Alt mellem himmel og jord

Der er stor mangel på frivillige som Joan Pedersen.

Flere og flere afdelinger på Slagelse og Næstved Sygehuse er begyndt i højere grad at efterspørge frivillige, som har tid til en snak eller andet med de indlagte patienter.

- Jo flere frivillige vi har, jo flere patienter vil kunne have glæde af det på flere afdelinger, siger Dil Bredholt, der er frivillighedskoordinator på Næstved og Slagelse Sygehuse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge frivillighedskoordinator Dil Bredholt er de ældre frivillige blevet sværere at få fat i, fordi de lever et tralvt pensionistliv.
Ifølge frivillighedskoordinator Dil Bredholt er de ældre frivillige blevet sværere at få fat i, fordi de lever et tralvt pensionistliv. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ifølge Joan Pedersen kan snakken falde på hvad som helst, når hun besøger patienterne på deres stuer.

- Måske noget om, hvad de ser i fjernsynet. Det kan være forskellige ting. Næsten alt mellem himmel og jord, siger Joan Pedersen.

Sygepersonale: De frivillige er uundværlige

Efter et langt arbejdsliv som frisør, er det ikke ligefrem et fuldtidsjob som pensionist, der trækker.

- Jeg får meget ud af det. Man går hjem og har det godt, fordi man synes, man har ydet noget, siger Joan Pedersen.

Hun har været frivillig i otte år. Og folk som hende kan ikke undværes, hvis man spørger afdelingens personale.

- Det kan tage noget af den der dårlig samvittighed over, at man ikke får sat sig ned og får kigget den enkelte patient ordentlig i øjnene og lave de der ting, som ikke er noget plejemæssigt, men som har stor betydning, siger afdelingssygeplejerske, siger Helle Carlsen, udviklingssygeplejerske på geriatrisk afdeling, Slagelse Sygehus.

Røde Kors: De ældre har også travlt

Røde Kors har patientstøtter på 27 sygehuse over hele landet, og det er især de travle seniorer, man gerne vil have fingrene i.

- Enten er man bedsteforældre og passer børnebørnene eller også har man alle mulige ting, man render til. På den måde er de frivillige mere travle mennesker, end der var tidligere, siger frivillighedskoordinator Dil Bredholt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Røde Kors har patientstøtter på 27 sygehuse over hele landet.
Røde Kors har patientstøtter på 27 sygehuse over hele landet. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ifølge Joan Pedersen oplever hun mange ældre, der ikke får meget besøg fra de pårørende. Derfor fortsætter hun i den gode sags tjeneste, for hun kan slet ikke holde op.

- Nej, det tror jeg ikke. Det bliver i hvertfald ikke lige foreløbigt, siger Joan Pedersen.

Du kan melde dig som frivillig patientstøtter her.