Travlhed efter vaccinekøb - nu skal regionen massevaccinere

Planlægningen er i fuld gang, og der bliver netop nu holdt et hav af møder om, hvordan man hurtigst kan få brugt de vacciner, der er på vej fra Rumænien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En del medarbejdere i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland er taget på ferie, så de, der sidder tilbage og planlægger vaccinationsprogrammet, har i disse timer rygende travlt.

Travlheden kommer ovenpå meldingen om, at Danmark har købt 1,17 millioner doser coronavacciner af Rumænien. Det betyder, at flere af de grupper i vaccinationskalenderen, der havde udsigt til at vente til ind i september, nu kan fremrykkes og blive færdigvaccineret hurtigere.

- Det bliver godt. Vi er så glade, for nu kan vi indkalde de sidste borgere, nemlig de 25-29-årige og de 30-34-årige, siger Anne Dalhoff Pedersen, der er funktionschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Læs også
Stor vaccinegeneralprøve er i gang - i dag får 4.000 borgere stikket mod coronavirus
Læs også
Stor vaccinegeneralprøve er i gang - i dag får 4.000 borgere stikket mod coronavirus

Lav tilslutning i Rumænien

Danmark har fået mulighed for at købe vaccinerne fra Pfizer-BioNTech, fordi tilslutningen til vaccinationsprogrammet er lav i Rumænien. For at undgå, at vaccinerne bliver for gamle og går over udløbsdatoen, har Rumænien ønsket at sælge vaccinerne.

I Region Sjælland har man flere gange sammen med de øvrige regioner øvet sig i at vaccinere mange borgere på én gang. Det er erfaringerne fra de generalprøver, man nu vil bruge, fortæller Anne Dalhoff Pedersen.

- Alt dét, vi lærte til de to generalforsamlinger, kommer vi til at bruge nu. Vi sætter simpelthen mere strøm til systemet. Samtidig er vi ved at kvalificere nogle af vores medarbejdere, der har været ansat i testcentre, til at løse opgaver i vaccinationscentrene, fortæller hun. 

Får 3000 ekstra doser dagligt

I vaccinationscentrene forbereder de sig nu på at tage imod det store antal borgere. Regionen havde forberedt sig på i gennemsnit at vaccinere 7.500 borgere per dag. Fra næste uge skal centrene vaccinere cirka 14.400 borgere per dag, der er altså tale om dobbelt op. 

- Den eneste bekymring, der er lige nu, er, om borgerne får booket og ikke er rejst på ferie, for vi begynder at lægge tider ud allerede til næste uge, og det er jo ferietid lige nu, siger Anne Dalhoff Pedersen.

Vi får travlt, men jeg har nogle gode medarbejdere, der rigtig gerne vil hjælpe og er klar til at tage arbejdstøjet på, siger Pernille Voigt, der er afdelingsleder i vaccinationscentret i Næstved.
Vi får travlt, men jeg har nogle gode medarbejdere, der rigtig gerne vil hjælpe og er klar til at tage arbejdstøjet på, siger Pernille Voigt, der er afdelingsleder i vaccinationscentret i Næstved. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Nyheden om den store, uventede leverance vækker også glæde i Arena Næstved, der er et af de store vaccinationscentre i Region Sjælland. 

- Jeg tænker, at det er fedt, at vi kan få vaccineret hele den danske befolkning og især de unge mennesker, som vi mangler. Region Sjælland er jo foran. Vi har vaccineret 50 procent af vores del, og nu går vi i gang med de sidste 50 procent. Kan vi få dem med lidt før, så ville det være fantastisk, siger Pernille Voigt, der er afdelingsleder i vaccinationscentret i Næstved. 

- Det giver os nogle udfordringer. Vi har jo sendt folk på sommerferie, men vi er en beredskabsafdeling, så vi er vant til at klare ekstra arbejde, og jeg er sikker på, at vi klarer det. Vi får travlt, men jeg har nogle gode medarbejdere, der rigtig gerne vil hjælpe og er klar til at tage arbejdstøjet på, siger hun.   

En uventet vaccinelevering kommer til at skabe travlhed i Region Sjællands vaccinationscentre, når vaccinerne om kort tid bliver fløjet til Danmark. Her er det billeder fra vaccinationscentret i Arena Næstved i dag.
En uventet vaccinelevering kommer til at skabe travlhed i Region Sjællands vaccinationscentre, når vaccinerne om kort tid bliver fløjet til Danmark. Her er det billeder fra vaccinationscentret i Arena Næstved i dag. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Det er Statens Serum Institut, der står for købet af vaccinerne fra Rumænien, og som netop nu planlægger transporten. Ifølge en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet forventes det, at de første vacciner kan rulle ind over grænsen til Danmark allerede i denne uge.

I Danmark har 3.281.015 borgere påbegyndt deres vaccination mod covid-19, 32,2 procent er færdigvaccinerede. 


Nyhedsoverblik