Ukrainske flygtninge laver stearinlys til soldater ved fronten

En ukrainsk flygtning bosat i Kalundborg står bag en omfattende produktion af lys til brug for soldater i skyttegravene ved den ukrainske front.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I det øjeblik, man går ind af døren til den lille lejlighed i Kalundborg, slår den markante olierede og lidt skarpe lugt af paraffin en i møde.

Den ukrainske flygtning Tetiana Kopnina står i køkkenet med store gryder fremme.

quote Det er virkelig hårdt og svært

Tetiana Kopnina, ukrainsk flygtning, Kalundborg

På køkkenbordet står rengjorte konservesdåser, hvor toppen er skåret af. Ved siden af ligger papstykker, der løbende bliver rullet sammen.

Køkkenet hos Tetiana Kopnina er i dag omdannet til en fabrik, hvor der i dåserne laves stearinlys med et helt særligt formål. De er lavet til frontsoldaterne i skyttegravene i Ukraine, der lige nu kæmper mod den hårde ukrainske vinter foruden de russiske invasionstropper.

Pappet på køkkenbordet bliver til tykke væger i lysene, og dåserne danner rammen for lysene. I gryderne smeltes lysestump efter lysestump om til en brunlig masse, der fyldes i dåserne. Det er ikke meningen, at det skal være pænt. Det hele handler om funktion, når der skal skabes varme og lys i skyttegravene.

Tetiana Kopnina støber skyttegravslys.
Tetiana Kopnina støber skyttegravslys. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Vi laver lysene for at hjælpe vores soldater og folket i vores hjemland, siger Tetiana Kopnina, der kommer fra byen Poltava i det østlige Ukraine.

10 måneder på flugt

Tetiana Kopnina flygtede til Danmark med sin mor og sine tre døtre tilbage i april måned 2022. Tilbage i Ukraine blev hendes mand, der indgår i landets forsvar.

Læs også
Lokale inviterede ukrainere til julefest: - Det er perfekt. Mange, mange tak
Læs også
Lokale inviterede ukrainere til julefest: - Det er perfekt. Mange, mange tak

Bag produktionen af lysene står Tetiana Kopnina selv, mens foreningen Bevar Ukraine sørger for, at lysene kommer de rette steder hen i Ukraine. 

Tetiana Kopnina fik ideen til at hjælpe på de sociale medier. Nu går en hel flok i lejligheden til hånde for at få lysene gjort klar. Blandt dem er både hendes mor og hendes børn.

Skyttegravslyset består af paraffin og pap. Her ses et lys mens det bliver støbt.
Skyttegravslyset består af paraffin og pap. Her ses et lys mens det bliver støbt. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Vores soldater ved frontlinjerne kan bruge lysene til at varme sig og til at lave mad, hvis det er et stort lys, siger hun, og fortæller om en nær ven, der kan fortælle om de mange ting, som man kan bruge lysene til ved fronten.

På en mobiltelefon viser hun en video, hvor en soldat ved frontlinjen varmer sine kolde tær nær lysets brede flamme. Foden er hvid og lidt beskidt, og der er plaster på en tå.

På en video har de ukrainske flygtninge set, at deres lys gør gavn. Her bringer de varme til en kold soldat ved frontlinjen.
På en video har de ukrainske flygtninge set, at deres lys gør gavn. Her bringer de varme til en kold soldat ved frontlinjen. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Tetiana Kopnina er i daglig kontakt med sin mand, der snart skal indsættes langs fronten.

- Det er virkelig hårdt og svært, siger hun.

Hun er dog glad for at hjælpe lidt ved at lave de mange lys, der laves af materiale indsamlet blandt borgere i Kalundborg og caféerne i byen. Ukrainerne efterlyser samtidig flere dåser, mere pap og ikke mindst flere lys, som de kan bruge i deres produktion.

Du kan kontakte de ukrainske kvinder på mail kopninat2@gmail.com, hvis du har konservesdåser, rester af stearinlys eller overskydende pap liggende, som du gerne vil donere.


Nyhedsoverblik