Regionen vil gøre op med tonsvis af affald

Hver dag ryger der ti ton affald af sted fra regionens sygehuse til forbrænding. Ny plan varsler reduktioner på op til 80 procent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sygehuse er måske ikke det første, man associerer med en klimasynder af de store. Men her i landet er sundhedsvæsnet ansvarlig for seks procent af den samlede danske CO2-udledning.

I Region Sjælland ønsker man et opgør med de klimaskadelige gasser, der blandt andet udspringer fra mange ton affald, som hver eneste dag køres på forbrændingen. En ny klimaplan er lagt frem og med den et mål om at reducere både mængden af affald og CO2.

quote Det haster med handling på klimaområdet

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland

- Med vores nye klimaplan sætter vi barren højt og fortsætter det ambitiøse arbejde med grøn omstilling af vores organisation. Det skal vi også, for det haster med handling på klimaområdet, siger Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

Et af de konkrete tiltag lyder således, at 80 procent af regionens plastikaffald skal genanvendes inden 2030. Et andet tiltag lyder, at alle Region Sjællands køretøjer til person- og varetransport er nul-emission, som eksempelvis elbiler, inden 2030.

Energiforbruget skal ned

Alene her i regionen sender de syv sygehuse i regi af Region Sjælland næsten ti ton affald af sted til forbrænding hver eneste dag – eller hvad der svarer til mængden af over 4.500 danskeres daglige husholdningsaffald.

Når affaldet går op i flammer og røg, udledes der klimaskadelig CO2. Derfor er genanvendelse et af nøgleelementerne i regionens nye klimaplan.

- Derfor glæder jeg mig over, at vi med klimaplanen har et konkret værktøj, der viser, hvordan vi kommer i mål med at reducere regionens klimaaftryk, siger regionsrådsformanden.

Foruden genanvendelse af affald er det også målet i Region Sjællands klimaplan 2023-2024, at energiforbruget på regionens sygehuse skal reduceres med 75 procent i 2030.

Fakta: Klimaplan 2023-2024

  • Region Sjællands samlede affaldsmængde reduceres med 20 procent inden 2030.

  • 80 procent af al Region Sjællands plastikaffald genanvendes inden 2030.

  • 60 procent af Region Sjællands samlede affaldsmængde genanvendes inden 2030.

  • Alle Region Sjællands køretøjer til person- og varetransport er nul-emission inden 2030.

  • I 2025 vil alle Region Sjællands bygninger være forsynet med bæredygtig varme.

  • I 2025 vil alle Region Sjællands bygninger være forsynet med certificeret grøn strøm.

  • CO2-udledningen fra sygehusenes energiforbrug skal reduceres med 75 procent inden 2030.

Kilde: Region Sjælland

Ifølge Region Sjælland har man gode erfaringer fra allerede igangsatte klimaprojekter, der skal bidrage til at reducere regionens klimaaftryk.

Læs også
Vognmænd protesterer mod ny klimaafgift
Læs også
Vognmænd protesterer mod ny klimaafgift

Blandt andet har et studie vist, at ændrede arbejdsgange i den medicinske blandeenhed på Slagelse Sygehus både kan mindske medicinspild og potentielt reducere Region Sjællands CO2-udledninger med op til 50 ton årligt.