Region Sjælland vil sikre bedre behandling af kræftpatienter med ny plan

Region Sjælland er klar med en ny otte-punktsplan, der skal føre til bedre målopfyldelse af kræftpakkeforløbet og højne kvaliteten af kræftbehandling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det går ikke ret godt for Region Sjælland, når det handler om at overholde målene for ventetider på kræftbehandling. En ny plan skal dog hjælpe regionen med at få styr på ventetiderne. 

Planen indeholder konkrete initiativer, der skal føre til bedre målopfyldelse af kræftpakkeforløbene og højne den generelle kvalitet af kræftbehandling i regionen.

Læs også
Hver anden kræftramte venter for længe på undersøgelse
Læs også
Hver anden kræftramte venter for længe på undersøgelse

Region Sjælland har tidligere været udsat for kritik angående for lange ventetider på kræftpakkeforløbene, men med denne nye plan, som består af otte punkter, håber regionen på at kunne imødekomme udfordringerne med at overholde målopfyldelsen på kræftområdet.

- I budgetaftalen for i år blev vi enige om, at vi skulle forbedre kræftbehandlingen i regionen. Udvalget for Sygehusenes Behandlingstilbud fik til opgave at arbejde med konkrete initiativer, der kunne forbedre målopfyldelse af kræftpakkeforløbene. Det er den her plan, de så har arbejdet på et års tid nu, forklarer Heino Knudsen, regionrådsformand i Region Sjælland.

Region Sjælland har tidligere være kritiseret for at være den region med den længste ventetid på en diagnostisk udredning ved blandt andet brystkræft og lungekræft.

Læs også
Over 11.000 kvinders brystkræftscreeninger bliver udskudt: - Måske gambler de med mit liv
Læs også
Over 11.000 kvinders brystkræftscreeninger bliver udskudt: - Måske gambler de med mit liv

I 2020 lå andelen af registrerede kræftforløb, der blev gennemført inden for standartforløbstiden, på 72 procent i regionen. Det placerer Region Sjælland under landsgennemsnittet på den overordnede målopfyldelse, der ligger på 80 procent. Det betyder samtidig, at Region Sjælland er den region, hvor færrest får en behandling, der er inden for tidsfristen.

Det skal den nye otte-punktsplan dog lave om på. Planen er, at 90 procent at tidsfristerne skal overholdes i mindst 90 procent af tilfældene.

Læs mere om de otte punkter i Region Sjælland plan her

1. Målopfyldelse på kræftpakker skal forbedres

2. Patientrettigheder om maksimale ventetider på kræftområdet skal overholdes

3. Borgerne skal opfordres til at gå tidligere til læge, hvis de oplever symptomer

4. Screeningsinterval ved screening for brystkræft skal overholdes

5. Der skal være højere deltagelse i screeningsprogrammer

6. Social ulighed i kræftoverlevelse skal mindskes

7. Senfølger og palliation på kræftområdet skal have særligt fokus

8. Personlig Medicin udvikles og implementeres


Skal mindske social ulighed

Særligt to punkter fremhæves. Den ene er ambitionen om at forbedre målopfyldelsen væsentligt. Men et andet og lige så vigtige punkt ifølge regionrådsformanden er, at alle kræftpatienter i Region Sjælland skal have lige stor mulighed for at overleve kræft.

quote Jeg mener, at planen skal føre til en række tiltag, hvad angår blandt andet bedre målopfyldelse, men også mindske den sociale ulighed

Heino Knudsen, regionrådsformand i Region Sjælland

- Jeg mener, at planen skal føre til en række tiltag, hvad angår blandt andet bedre målopfyldelse, men den skal også mindske den sociale ulighed, mener Heino Knudsen og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at der er social ulighed i kræftoverlevelse. Nogle patienter kommer meget sent til lægen, hvilket gør behandlingen sværere og chancen for at overleve mindre, og det er typisk patienter med kort uddannelse og lav indtjening. Så det skal vi have ændret på, mener Heino Knudsen.

Finansieringen er ikke på plads endnu

Den nye otte-punktsplan indeholder ikke et konkret estimat over, hvor mange ressourcer der er brug for for at realisere planen. Heino Knudsen går dog til de kommende budgetforhandlinger med stor tiltro til, at finansieringen af planen vil blive prioriteret.

- Vi går til budgetforhandlingerne nu her med en ambition om at få penge nok til den her plan, og vi vil kæmpe for det her område. Vi har planer om at nå i mål med tiltagene, og vi har også en ambition om at højne målsætningerne, forklarer regionrådsformanden.

Heino Knudsen forklarer yderligere, at prioriteringen af initiativer og finansieringen af disse også vil afhænge af den politiske prioritering og tilslutning. Der er dog ingen nuværende finansiel plan for, hvordan målsætningerne skal nås.

Initiativer igangsættes hen ad vejen

Region Sjællands otte-punktsplan skal igangsættes hen ad vejen. De første indsatser iværksættes i efteråret 2021 og omfatter blandet andet et øget fokus på korrekt registrering, anvendelse af nye rapporteringsmetoder og en øget dialog med borgerne i samfundet.

quote Vi kan ikke sætte alle skibe i søen på en gang, for det er der ikke ressourcer til, men vi vil gerne have igangsat initiativerne så hurtigt som muligt

Heino Knudsen, regionrådsformand i Region Sjælland

Hvornår de andre initiativer igangsættes er endnu uvist, men regionrådsformanden håber, de kan sættes i gang så hurtigt som muligt.

- Vi kan ikke sætte alle skibe i søen på en gang, for det er der ikke ressourcer til, men vi vil gerne have igangsat initiativerne så hurtigt som muligt, siger Heino Knudsen og fortsætter:

- Jeg synes, det er et rigtig godt fundament for den her plan, og vi skal hele tiden blive ved med at arbejde på målsætningerne, mener Heino Knudsen.


Nyhedsoverblik