Region Sjælland er klar til ny bølge af coronapatienter i genåbningen

Den kommende genåbning ventes at få antallet af indlagte til at stige. I Region Sjælland føler man sig dog klar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag sætter regeringen gang i en forsigtig genåbning. Over hele landet kan en lang række butikker nemlig genåbne, ligesom afgangseleverne kan komme tilbage i grundskolen og på ungdomsuddannelserne i løbet af marts og starten af april.

Når vi åbner mere, kommer der mere aktivitet i samfundet - og derfor ventes smitten at stige igen, mener regeringens eksperter. Helt præcist vurderer den såkaldte Indsatsgruppe, at genåbningen vil medføre, at der på landsplan kan være 870 indlagte med covid-19, når vi kommer til midten af april måned.

quote Vi er klar til at løse opgaven, men vi ved også, at det er hårdt for personalet

Benedikte Wanscher, ledende overlæge på Slagelse Sygehus

I Region Sjælland føler man sig dog klar til at tage imod en eventuel tredje bølge af coronasmittede. Det mener Benedikte Wanscher, der er ledende overlæge på Slagelse Sygehus.

- Det er en stor opgave at have så mange covid-patienter. Vi er klar til at løse den, men vi ved også, at det er hårdt for det personale, vi må flytte over på nye afdelinger for at hjælpe til, siger hun til TV2 ØST.

Benedikte Wanscher er ledende overlæge på Slagelse Sygehus. Hun føler sig fortrøstningsfuld, hvis en tredje bølge skulle ramme - men hun forstår godt, at det er hårdt for personalet.
Benedikte Wanscher er ledende overlæge på Slagelse Sygehus. Hun føler sig fortrøstningsfuld, hvis en tredje bølge skulle ramme - men hun forstår godt, at det er hårdt for personalet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Med bølgen i foråret og den anden bølge af smittede, som ramte omkring årsskiftet, har man dog lært meget, fastslår hun.

- Vi kender sygdommen bedre nu. Vi ved, hvordan vi skal behandle, og hvordan den kan se ud i alle sine forskellige varianter. På den måde er vi bedre rustet, siger hun.

Læs også
Den store test:
Vaccinationscentre gør klar til kæmpe generalprøve
Læs også
Den store test:
Vaccinationscentre gør klar til kæmpe generalprøve

Derfor er man på regionens sygehuse i fuld gang med at uddanne personale, så man har så mange som muligt, der ved præcis, hvordan man håndterer covid-patienter.

På samme dag som regeringen meldte ud, at man var klar til yderligere genåbning, lød det fra Region Sjælland, at man sænkede sit beredskabsniveau til niveau 1 - det næstlaveste niveau. 

Nedjusteringen sker som følge af faldende indlæggelsestal i regionen, og det betyder konkret, at Region Sjælland går fra at have 68 medicinske sengepladser til 50 medicinske sengepladser, der er reserveret til covid-19-patienter. Der vil på trin ét stadig være reserveret 15 intensivpladser til covid-19-patienter, som også var tilfældet på trin to.

- Det er stilhed før stormen. Vi ved, at der i april kommer en ny indlæggelsesbølge, men vi kan ikke sidde og vente for der er mange andre patienter, der har brug for behandling. Dem kan vi bruge ventetiden på at hjælpe, siger Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland.

Leif Panduro Jensen kalder det sænkede beredskabsniveau for "stilhed før stormen".

Leif Panduro Jensen forstår godt det store ønske om yderligere genåbning, men den kommer ikke uden en pris.

- Vi er allesammen trætte af at være under de restriktioner, vi er under nu. Fra et sygehus-synspunkt kan det godt være bekymrende. Her tænker jeg især på personalet, som virkelig har arbejdet hårdt hele vinteren og efteråret, og at vi nu kan se frem til endnu en omgang, hvor vi igen skal give den gas og aflyse fridage, fordi vi har for mange patienter. 

På Slagelse Sygehus er afdelingslæge Heidi Kildevang dog fortrøstningsfuld, selvom coronasituationen har været en stor opgave for personalet.

- Man kunne godt gå hen og være lidt metaltræt på det her tidspunkt på grund af usikkerheden på, om der kommer mere igen, siger hun og fortsætter:

- Nu er vi på vej til at drosle ned, og derfor kan det godt være skræmmende, at der måske bliver travlt igen. Men vi har klaret det de andre gange, så det skal nok gå, hvis der kommer en tredje bølge, siger hun til TV2 ØST.


Nyhedsoverblik