Den store test: Vaccinationscentre gør klar til kæmpe generalprøve

Medarbejderne i vaccinationscentrene i Næstved Arena og Holbæk Sportsby holder fredag generalprøve på at massevaccinere borgerne. Knap 4000 skal vaccineres mod covid-19 på én dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag morgen klokken otte begynder de første biler at trille ind på parkeringspladserne ved Arena Næstved og i Sportsbyen i Holbæk. Knap 4000 borgere er inviteret og bag set-uppet ligger timevis af planlægning af logistikken:,

- På fredag presser vi medarbejderne for at se, hvad vi kan være bekendte, og hvor mange vi skal være for at få det hele til at fungere og samtidig være dygtige på et højt niveau, fortæller Hanne Schjønning Nielsen, der er chef i Det Nære Sundhedsvæsen og ansvarlig for det såkaldte samfundsspor under covid-19 indsatsen i Region Sjælland.

quote Dét, der er kunsten, er at få borgerne igennem uden ventetid og uden kø, hvor man står for tæt

Hanne Schjønning Nielsen, funktionschef, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland

Stor-skalatesten er en generalprøve for medarbejderne i, hvordan det skal forløbe, når Danmark begynder at modtage vacciner i stor stil. Målet er, at der hver dag skal kunne vaccineres op mod 14.000 borgere i Region Sjælland om dagen fordelt på 17 vaccinationssteder.

Megamange ting skal falde i hak 

På fredag ankommer der så endnu flere borgere end hidtil. Der vil blive vaccineret 5-6 gange flere, end der tidligere har været vaccineret på en enkelt dag i Arena Næstved og 2-3 gange flere, end der tidligere har været vaccineret i Holbæk Sportsby. 

I alt er 330 medarbejdere involveret i selve opgaverne med at blande vaccinerne, vaccinere og observere borgerne i de indrettede bokse. I alt er 220 på arbejde i Næsted Arena og 110 i Sportsbyen i Holbæk. Det er håbet, at alt vil forløbe uden kødannelse, så der kan holdes god afstand mellem borgerne.

- Der er megamange ting, der skal falde i hak med hinanden. Blande-enheden, der står for at blande vaccinerne, og dem, der skal vaccinere, skal have den samme rytme for at undgå, at nogle skal vente på andre og der opstår flaskehalse, fortæller Hanne Schjønning Nielsen.

Vi skal bruge generalprøven til at lære og blive dygtige, fortæller Hanne Schjønning Nielsen, der er chef i Det Nære Sundhedsvæsen og ansvarlig for det såkaldte samfundsspor under covid-19 indsatsen i Region Sjælland.
Vi skal bruge generalprøven til at lære og blive dygtige, fortæller Hanne Schjønning Nielsen, der er chef i Det Nære Sundhedsvæsen og ansvarlig for det såkaldte samfundsspor under covid-19 indsatsen i Region Sjælland. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

De borgere, der er inviteret til at blive vaccineret fredag, er fra målgrupperne 2, 3 og 5, som Sundhedsstyrelsen har prioriteret. Det vil sige borgere over 85 år, udvalgt personale i sundheds-, ældre- og socialsektoren med særlig risiko for smitte og udvalgte borgere med særligt øget risiko for at blive alvorligt syge af corona. Derfor er det ekstra vigtigt at sikre, at de ikke står for tæt.

- Vi har heldigvis god plads. Men det er vigtigt, at borgerne ikke kommer en time i forvejen og optager plads. Vi har venteværelser for eksempel til dem, der ankommer med flextrafik. Dét, der er kunsten, er at få borgerne igennem uden ventetid og uden kø, hvor man står for tæt, lige fra de ankommer i bilen, og til de forlader parkeringspladsen igen, siger hun.

Arena Næstved blev taget i brug som vaccinationscenter den 10. februar. Her forventes det, at man vil kunne gennemføre 1.250 vacciner om dagen.
Arena Næstved blev taget i brug som vaccinationscenter den 10. februar. Her forventes det, at man vil kunne gennemføre 1.250 vacciner om dagen.

Målet er at blive skarpe på at massevaccinere borgerne, når vaccinerne er der.

- På fredag har vi observatører til stede, der skal registrere alle arbejdsgange og notere alt ned, for vi skal bruge generalprøven til at lære og gennemgå, hvad der skete og trimme og rette til efterfølgende, siger Hanne Schjønning Nielsen. 

De to vaccinationssteder holder åbent mellem klokken otte om morgenen og til klokken 22 fredag aften.

Generalprøve i alle regioner 

Udover vaccinationerne af borgere i Næstved og Holbæk er det planen, at 1500 ansatte, de såkaldte frontpersonaler, skal vaccineres fredag. Det sker på akutsygehusene i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Roskilde.

Lignende generalprøver på at vaccinere i stor stil vil blive afholdt i landets øvrige fire regioner på fredag. 

Stor-skalatest på vaccinationscentrene i Holbæk og Næstved