¨

Region Sjælland bruger millionbeløb på sikkerhedsvagter i psykiatrien

Psykiatrisygehusene i regionen bruger millioner på private vagtfirmaer, der skal sikre de ansattes sikkerhed. Foto: TV ØST

Regionen brugte sidste år godt 5 millioner kroner på vagtfirmaer for at sikre sikkerheden hos de ansatte.

Region Sjælland må bruge et millionbeløb på sikkerhedsvagter for at sikre ro og tryghed hos de ansatte og patienterne på de psykiatriske sygehuse.

Det skriver Zetland og Fagbladet FOA i et samarbejde, hvor de har søgt aktindsigt i udgifterne til vagtfirmaer hos alle landets regioner.

I Psykiatrien Vest brugte man i 2016 godt 2,2 millioner kroner på at hyre vagtfirmaet Sjællandske Vagtservice. Det skete efter et påbud fra Arbejdstilsynet. 

Læs også Stor mangel på psykiatere: Psykisk syge udskrives før de er klar

I den sydlige del af psykiatrien brugte Region Sjælland i samme periode 2,7 millioner kroner på at hyre vagtfirmaet G4S efter flere voldelige overfald på personalet.

Ressourcer følger ikke med

Der er kommet flere patienter, som er mere syge, men ressourcerne er ikke fulgt med

Knud Kristensen, formand i SIND

Og den tendens er problematisk, mener Karen Stæhr, der er sektorformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA.

- Med vagter på afdelingen kommer det til at minde om opbevaring af vores psykisk syge borgere i stedet for det, som det skal være – nemlig behandling. Det er en meget bekymrende udvikling, siger hun til Fagbladet FOA.

Og foreningen SIND, der er talerør for patienter og pårørende, mener, at vagterne er et udtryk for, at der er for stort et pres på psykiatrien. 

Læs også Psykisk syge afvises og udskrives før tid: Kritikken hagler ned over Region Sjælland

- Jeg er ikke i tvivl om, at det er et resultat af det øgede pres, der er kommet på psykiatrien. Der er kommet flere patienter, som er mere syge, men ressourcerne er ikke fulgt med, siger formand Knud Kristensen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) beklager overfor Fagbladset FOA og Zetland, at det er nødvendigt at ansætte vagter for at sikre personalet og patienterne, men hun roser de psykiatriske sygehuse for at forsøge at forebygge drab og overfald. 

Læs også Åbent brev fra sygeplejersker med hård kritik af Region Sjælland: Vi går hjem med dårlig samvittighed

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App