Reddere tøver med at tage job i regionens ambulancer: - Vi går ned i løn

Ansatte og fagforeninger udpeger lønforholdene i regionens nye ambulanceselskab, Ambulance Sjælland, som en væsentlig grund til personalemangel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Til næste år skal Region Sjællands nye ambulanceselskab, Ambulance Sjælland, overtage opgaven med at køre halvdelen af regionens 65 ambulanceberedskaber fra Falck.

Men virksomheden står til at mangle 70 reddere, og udfordringen med at bemande ambulancerne kan meget vel blive endnu større.

quote Hvis det lønkatalog, som regionen har lagt frem, holder stik, så går vi alle mere eller mindre ned i løn

Andreas Green, tillidsrepræsentant, Falck

For redderne frygter, at de kommer til at gå ned i løn ved at skifte job fra Falck til Ambulance Sjælland. Derfor overvejer de nu enten at blive hos Falck eller søge helt ud af faget.

Det fortæller Andreas Green, der er tillidsrepræsentant for omkring 60 reddere på Falster. De er i dag ansat hos Falck, men om et lille års tid overtager Ambulance Sjælland opgaven med at køre ambulance på øen.

- Hvis det lønkatalog, som regionen har lagt frem, holder stik, så går vi alle mere eller mindre ned i løn, siger Andreas Green.

Lønkataloget bygger på den overenskomst, som regionen har indgået med FOA, der er fagforbund for reddere i det offentlige.

I dag er redderne i Falck ansat under en overenskomst hos 3F, og udsigten til at tjene mindre på FOA-overenskomsten i regionen har ifølge Andreas Green vakt frustrationer.

- Det kommer til udtryk blandt mine kollegaer med utilfredshed og en skepsis overfor, om man har lyst til at søge over til regionens ambulancetjeneste, siger han.

Ifølge Region Sjælland kræver overgangen til en FOA-overenskomst otte procent flere medarbejdere, end hvis regionen havde overenskomst med 3F. Allerede i dag oplever den nuværende ambulanceoperatør, Falck, at der er rift om de ansatte med omkring 40 ubesatte stillinger i Region Sjælland.
Ifølge Region Sjælland kræver overgangen til en FOA-overenskomst otte procent flere medarbejdere, end hvis regionen havde overenskomst med 3F. Allerede i dag oplever den nuværende ambulanceoperatør, Falck, at der er rift om de ansatte med omkring 40 ubesatte stillinger i Region Sjælland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tillidsmanden fortæller, at han har kollegaer, der allerede har søgt til andre stationer i Falck, som fortsat skal køre ambulance i det nordvestlige område af regionen, mens Ambulance Sjælland skal køre ambulance i det sydøstlige område af regionen.

- Jeg tror bestemt, der er mange, der bliver i Falck. Og nogen vil prøve noget andet. Der er en del som har en anden uddannelse fra før, de kom til Falck, siger Andreas Green.

Forudser rekrutteringsudfordringer

Samme analyse af situationen giver Jørgen Knudsen, der er fællestillidsmand for redderne i Region Sjælland.

- Selvom det kan være svært at sammenligne smagen på æbler og pærer (at sammenligne to overenskomster, red.), så er lønnen lavere på FOA's område, siger han.

quote Der er mange hurdler, som gør, at jeg tror, især regionen får svært ved at rekruttere folk

Jørgen Knudsen, fællestillidsmand, Region Sjælland

3F står netop nu overfor at forhandle lønstigninger hjem til redderne i forbindelse med årets overenskomstforhandlinger.

Det er ikke tilfældet i FOA, hvor man forhandlede sidste år, hvor inflationen ikke var nært så stor, som man har set nu.

- Så der er mange hurdler, som gør, at jeg tror, især regionen får svært ved at rekruttere folk, siger Jørgen Knudsen.

FOA: Vil opveje løntab

Hos FOA anerkender sektornæstformand Thomas Brücker, at der er en lønforskel, når man sammenligner, hvad den enkelte ambulanceredder står til at få udbetalt efter et jobskifte fra Falck til Ambulance Sjælland.

- Tager man udgangspunkt i overenskomstens rå tal, vil man gå ned i løn på papiret. Men virkeligheden er mange steder en anden, fordi der forhandles lokale aftaler, som sikrer lønnen, siger han og peger på, at der endnu udestår lokale forhandlinger, som vil kunne rokke ved lønnen.

- Og så skal man huske på, at en ting er løn. En anden ting er arbejdstid. Dem, der skifter fra Falck til regionen, går en del ned i antal vagter, fordi arbejdstiden er mindre på den regionale overenskomst, tilføjer han.

Ifølge sektornæstformand Thomas Brücker fra FOA vil paramedicinere, ambulanceassistenter og behandlere i "værste fald" opleve en lønnedgang på 1500 kroner om måneden før skat, når de lokale lønforhandlinger på et senere tid er afsluttet.
Ifølge sektornæstformand Thomas Brücker fra FOA vil paramedicinere, ambulanceassistenter og behandlere i "værste fald" opleve en lønnedgang på 1500 kroner om måneden før skat, når de lokale lønforhandlinger på et senere tid er afsluttet. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Derudover er der gjort en række tiltag, som skal imødegå de økonomiske forskelle:

- Der er også lavet en overgangsaftale, som tager højde for nogle af de her anciennitetsmæssige lønproblemer, der har været, hvor man hæver de nyansatte med mere, end overenskomsten tilsiger dem, siger Thomas Brücker.

3F: Ansatte betaler prisen

Hos 3F er man dog uenig i, at de ansatte ikke vil opleve en lønnedgang ved skiftet fra Falck til regionen, selvom parterne har indgået en såkaldt tilpasningsaftale eller overgangsaftale, der skal sikre lønnen.

- Det er ærgerligt, når man laver overdragelse af ambulancetjenesten, at det er medarbejderne, der skal være med til at betale prisen. For det er det samme arbejde, de skal lave, siger Flemming Overgaard, der er forhandlingssekretær i 3F og ansvarlig for reddernes overenskomst med Falck.

- Og det siger jeg på baggrund af, at vi har skullet lave de her tilpasningsaftaler, som man kun laver, når man kan se, der er en lønforskel, tilføjer han.

Flemming Overgaard, forhandlingssekretær i 3F og ansvarlig for reddernes overenskomst med Falck, peger på, at selv ved et tillæg på op til 17.500 kroner om året plus pension vil paramedicinere, ambulanceassistenter og behandlere opleve en lønnedgang ved at skifte fra Falck til Ambulance Sjælland.
Flemming Overgaard, forhandlingssekretær i 3F og ansvarlig for reddernes overenskomst med Falck, peger på, at selv ved et tillæg på op til 17.500 kroner om året plus pension vil paramedicinere, ambulanceassistenter og behandlere opleve en lønnedgang ved at skifte fra Falck til Ambulance Sjælland. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkivfoto)

Af denne aftale fremgår det således, at paramedicinere, ambulanceassistenter og behandlere, der overgår fra Falck til Ambulance Sjælland, vil få et pensionsgivende tillæg på op til 17.500 kroner om året.

Ifølge Flemming Overgaard udligner tilpasningsaftalen ikke hele lønforskellen.

Læs også
Regionen kritiseres for midlertidige ambulance-baser: - Det er sjusket
Læs også
Regionen kritiseres for midlertidige ambulance-baser: - Det er sjusket

Derudover påpeger han, at lønforskellen bliver større endnu, i det 3F netop står overfor at forhandle overenskomst for den del af transportområdet – som redderne på 3F-overenskomst hører ind under:

- Det er usandsynligt, at vi ender på en lønstigning på under 3500 kroner (pr. måned, red.), siger han.

Erkender udfordring ved lønnedgang

I sidste uge kunne direktør for præhospital – herunder ambulancerne – i Region Sjælland, Benny Jørgensen oplyse, at regionen på nuværende tidspunkt forudser at mangle 70 reddere ud af en samlet stab på 360 ansatte til Ambulance Sjælland.

quote Det kan også blive en udfordring for os

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

Han er enig i, at lønnen kan blive en udfordring.

- Det kender man også til i de andre regioner. 

- Og det kan man ikke fortænke medarbejderne i. Og Falck har også givet dem ansættelsesgaranti, siger han videre og tilføjer:

- Det kan også blive en udfordring for os. Men ser man det fra medarbejdernes perspektiv, er det jo godt med en dobbelt ansættelsesgaranti.

Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland, forventer ikke, at personalemanglen vil gå ud over antallet af ambulancer, der efter planen skal kunne rykke ud fra 1. februar næste år. Ifølge ham skal blandt andet uddannelsen af nye ambulancereddere imødegå en udfordring med generel personalemangel på ambulancerne i Region Sjælland.
Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland, forventer ikke, at personalemanglen vil gå ud over antallet af ambulancer, der efter planen skal kunne rykke ud fra 1. februar næste år. Ifølge ham skal blandt andet uddannelsen af nye ambulancereddere imødegå en udfordring med generel personalemangel på ambulancerne i Region Sjælland. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Benny Jørgensen peger på, at forskellen mellem de to overenskomster – for ham at se – dog næsten kommer ud på et, hvis man også tillægger de "sociale ting" på FOA-overenskomsten værdi i kroner og øre.

- Men det er naturligvis ikke den samme løn, man får udbetalt. Og det er det, vi diskuterer med redderne i øjeblikket, siger han.

Svært at sammenligne

Laust Høgedahl, der er lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, peger på, at det er en alment kendt problemstilling, som redderne nu er vidner til.

Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, peger på, at det er alment kendt, at der ofte er flere lønkroner i overenskomsterne på det private arbejdsmarked, hvor det offentlige ofte har lagt vægt på frihed og bedre vilkår for pension og barsel.
Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, peger på, at det er alment kendt, at der ofte er flere lønkroner i overenskomsterne på det private arbejdsmarked, hvor det offentlige ofte har lagt vægt på frihed og bedre vilkår for pension og barsel. Foto: Vibe Aagaard - TV2 Nord

Han kender ikke til den konkrete sag, men han fremhæver, at det offentlige og private overenskomstområde er forskellige.

- Der er nogle andre måder, hvor man frivilligt kan disponere over sine goder, når vi taler den private sektor – det vil sige, om man vil have dem udbetalt eller betale for frihed – hvor det i den offentlige sektor er lidt mere givet på forhånd.

- Og dertil må den offentlige sektor ikke være lønførende – og ligger måske derfor ikke helt på samme niveau, som i den private sektor.

Akut Ambulance Falck
Læs også
Mangler mindst 70 ambulancereddere
Akut Ambulance Falck
Læs også
Mangler mindst 70 ambulancereddere

Han peger dog på, at det er svært at sammenligne to overenskomster en-til-en.

- Du er nødt til at gøre hele brættet op, hvor du ser på alle kringelkroge i de to overenskomster. For særligt i det offentlige har du nogle andre goder, som ikke bare er ren løn, siger han og peger på, at det derfor ikke er nok blot at se på lønnen.

Garanterer job

Falck bekræfter overfor TV2 ØST, at virksomheden tilbyder sine medarbejdere ansættelsesgaranti, selvom regionen overtager omkring halvdelen af ambulanceberedskabet fra februar næste år.

- Vi har nogle engagerede og loyale reddere, der har kørt ambulance hos Falck i Region Sjælland i mere end 40 år. Vi taler således om medarbejdere, der har dedikeret størstedelen af deres liv og arbejdsliv på at hjælpe andre mennesker og på altid at være der som en tryg og professionel hjælp for regionens borgere, hvis livet pludselig tager en uventet drejning. Dem har vi et stort ansvar for samt et ønske om at fastholde dem i faget og således give en tryghed - derfor har vi stillet jobsikkerhed indenfor regionen, siger Falcks ambulancedirektør i Region Sjælland, Martin Betzer i en skriftlig kommentar.

Han påpeger samtidig, at det er vigtigt fastholde så mange reddere i faget som overhovedet muligt.

- Vi er i Region Sjælland én samlet ambulancetjeneste trods vi i fremtiden er to operatører, derfor har vi en fælles interesse i at sikre, at vi har reddere fordelt ud på hele regionen, og det finder vi naturligvis en løsning på sammen med Region Sjælland.

Region Sjælland overgår til det nye ambulanceberedskab bestående af Falck og det nye Ambulance Sjælland den 1. februar 2024.

Opdateret 8. marts klokken 8.00
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Falck.

Nyhedsoverblik