Mangler mindst 70 ambulancereddere

Region Sjælland forudser aktuelt mangel på 70 reddere, når opgaven med at køre ambulancer til næste år tages hjem fra Falck.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Længere ventetid på en ambulance og reddere der må tage ekstravagter, for at borgerne skal føle sig trygge.

Det er nogle af de scenarier, som fagforeninger for ambulancereddere her i regionen er bekymrede for bliver en realitet, når Region Sjælland den 1. februar 2024 overtager omtrent halvdelen af ambulanceberedskabet i regionen fra Falck.

quote Det, vi kan være bekymrede for, er, hvis personalemanglen bliver så stor, at man ikke kan stille beredskaber

Thomas Brücker, sektornæstformand, FOA

For når det gælder spørgsmålet om rekruttering af personale til regionens nye ambulanceselskab Ambulance Sjælland, er der udfordringer.

Det fremgår af en orientering til politikerne i Region Sjælland.

Langsommere ambulancer

Som TV2 ØST tidligere har fortalt, mangler den nuværende ambulanceoperatør, Falck, reddere i en sådan grad, at det går ud over, hvor hurtigt ambulancerne når frem til nødstedte borgere.

Det er en udfordring, som nu er endt hos Region Sjælland, forklarer præhospital direktør Benny Jørgensen.

- Der mangler 40 reddere i Region Sjælland. Det har der gjort siden 2014-2015, siger han. 

Benny Jørgensen peger samtidig på, at der ikke umiddelbart er noget, der tyder på, at det problem vil blive mindre på kort sigt.

Læs også
Ambulancer rykker langsommere ud - og det er der to årsager til
Læs også
Ambulancer rykker langsommere ud - og det er der to årsager til

Dertil er det en del af Region Sjællands plan at opgradere ambulanceberedskabet i forhold til den nuværende aftale.

- Vi skal have 10-12 ambulancer ekstra i den nye kontrakt. Og det er i hvert fald 30 mand derudover.

quote Vi mener det er rettidig omhu, at vi er i gang med at uddanne allerede inden, vi overtager kontrakten

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

Det betyder i lyset af den nuværende personalesituation, at der mangler op mod i alt 70 ansatte, bekræfter Benny Jørgensen.

- Men vi ved ikke, om vi får kandidater udefra. Det er sådan billedet ser ud lige nu, påpeger han.

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland. Han bekræfter, at man aktuelt ser ind i, at der vil mangle 70 reddere, når regionen overtager opgaven med at køre ambulancer.
Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland. Han bekræfter, at man aktuelt ser ind i, at der vil mangle 70 reddere, når regionen overtager opgaven med at køre ambulancer. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Det forudsætter dog, at Region Sjælland lykkes med at rekruttere den nuværende medarbejderstab på Falcks ambulancer i Region Sjælland. Og her er intet givet. 

For Falck har garanteret de ansatte garanti mod at blive fyret, selvom regionen overtager ambulancekørslen.

Region Sjælland forsøger nu at imødegå en del af personalemanglen ved allerede forud for opstarten at uddanne de første 20 redderelever. Hertil forventer man yderligere 20 optaget i 2023.

- Vi mener, det er rettidig omhu, at vi er i gang med at uddanne allerede inden, vi overtager kontrakten, siger Benny Jørgensen.

En selvforstærkende effekt

Ifølge Jørgen Knudsen, der er fællestillidsmand i Reddernes Landsklub på Sjælland, kan manglen på personale blive en ond spiral for regionen.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi kommer til at mange en hel del folk. Det, jeg tror, der har en afgørende betydning, er, når der er et helhedsbillede, hvor man ikke kan se, at tingene hænger sammen, siger han og tilføjer:

- Vi er allerede i dag meget mærket under, vi er i en funktion, hvor vi arbejder 24-7, 365 dage om året. Og det kan mange børnefamilier ikke få til at hænge sammen. Derfor vi oplever også, at mange dygtige, engagerede kollegaer søger andre udfordringer, for at få deres hjemmefront til at hænge sammen. Så vi er udfordret på det allerede i dag.

Reddernes Landsklub hører under 3F, der i dag organiserer en stor del af de ansatte i Falck.

Frygter ansatte vil blive tvunget på arbejde

Hos Region Sjælland bliver det FOA, som organiserer de ansatte. Her påpeger sektornæstformand Thomas Brücker, at personalemanglen potentielt kan gå ud over beredskabet.

quote Vi har set ind i en lang række år, hvor der ikke er uddannet folk nok

Thomas Brücker, sektornæstformand, FOA

- Det, vi kan være bekymrede for, er, hvis personalemanglen bliver så stor, at man ikke kan stille beredskaber, siger han og tilføjer.

- Hvis ikke man kan stille med nok beredskaber, kan borgerne i sidste ende risikere at vente længere på en ambulance, end godt er. Det er de to risikofaktorer, der er. Enten bliver personalet presset til at tage ekstravagter, eller så vil der være ambulancer ude af drift.

De senere år har der været en stigning i antallet af opgaver for regionens ambulancer. Dertil har den nuværende operatør Falck, manglet personale, en udfodring som Region Sjælland nu selv skal forsøge at løse.
De senere år har der været en stigning i antallet af opgaver for regionens ambulancer. Dertil har den nuværende operatør Falck, manglet personale, en udfodring som Region Sjælland nu selv skal forsøge at løse. Foto: René Lind - Lind Foto

Ifølge sektornæstformanden, der selv har en fortid som paramediciner på en ambulance, er problemet langt fra nyt.

- Vi har set ind i en lang række år, hvor der ikke er uddannet folk nok – og nu står regionen med det problem – og det kommer til at gå ud over de medarbejdere, der er der og i sidste ende borgerne, siger han og tilføjer:

- Spørgsmålet er, om det er den regionale eller private operatør, der kommer til at mangle. Og det afhænger meget af, hvilke vilkår man kommer til at kunne tilbyde.

Afviser krav om vagter

Ifølge Benny Jørgensen er der dog ingen medarbejder, der skal føle sig presset til at tage en vagt.

- Der er en ting, der må stå fuldstændig klar. Det er den enkelte redders egen vurdering, om man ønsker at tage ekstravagter. Man vil aldrig nogensinde blive pålagt ekstra-vagter i Ambulance Sjælland. Det er et fritvalgsønske, siger han og tilføjer:

- Men vi ved generelt fra i dag, at der er mange, der gerne vil have ekstravagter. Så hvorfor skulle man ikke ville det? Det her fænomen med ekstravagter har kørt i Falck i mange år – og jeg har ikke på noget tidspunkt hørt, at det har givet problemer, eller reddere har følt sig tvunget på arbejde.

Læs også
Fem bomber tikker under de pressede akutafdelinger
Læs også
Fem bomber tikker under de pressede akutafdelinger

Ifølge direktøren er der derfor heller ingen grund til bekymring i befolkningen for, at borgerne vil skulle vente længere på en ambulance, når regionen overtager opgaven.

- Det skal de ikke, understreger han.

Falck skal fra næste år fortsat køre ambulance for Region Sjælland i områderne for Holbæk og Slagelse sygehuse, hvor Region Sjælland altså selv skal køre ambulance i områderne for Køge og Nykøbing F sygehuse.


Nyhedsoverblik