Politisk redaktør ser ingen oplagt arvtager efter Heino Knudsen

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) vil i Folketinget ved næste valg. Men det er svært at få øje på en oplagt kandidat til formandsposten, mener politisk redaktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag blev det officielt, at regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), vil skifte regionalpolitik ud med landspolitik.

Han vil nemlig i Folketinget og har fået opbakning til at stille op i Guldborgsundkredsen til næste valg.

quote Han kan gøre det både lettere og sværere for sit parti – og lige nu gør han det sværere

Ivan Nielsen, politisk redaktør, TV2 ØST

Den 43-årige politiker fra Nakskov har været regionsrådsformand i Region Sjælland siden 2018. Han fortalte i går til TV2 ØST, at han har planer om at fortsætte arbejdet som regionsrådsformand frem til næste regionsrådsvalg i 2025.

- Forhåbentlig kommer næste folketingsvalg først efter et regionsrådsvalg, og derfor har jeg lige så meget energi i morgen, som jeg havde i går til at løse de opgaver, vi har i Region Sjælland, siger han.

- Jeg er valgt af vælgerne til at fuldføre denne her opgave, og vi har meget at gøre endnu. 

Sætter partiet i en svær situation

Det ses ellers ofte i dansk politik, at man overlader roret til en ’tronfølger’, før den egentlige valgperiode er slut.

På den måde er arvtageren allerede kendt ved næste valg, og det kan give den nye regionsrådsformand et forspring til at blive valgt ved næste regionsvalg, fortæller politisk redaktør på TV2 ØST, Ivan Nielsen.

Læs også
Regionsrådsformand vil i Folketinget
Læs også
Regionsrådsformand vil i Folketinget

- Det er set flere gange, at borgmestre og formænd trækker sig midt i en periode og bliver menigt medlem i stedet. Det var det, der skete i blandt andet Næstved Kommune, hvor den daværende borgmester, Henning Jensen, trak sig midt i valgperioden og gav stafetten videre til Carsten Rasmussen (S), siger Ivan Nielsen og fortsætter:

- Det har Heino Knudsen tilsyneladende ikke tænkt sig at gøre, og det kan blive noget rod. Han kan gøre det både lettere og sværere for sit parti – og lige nu gør han det sværere.

Det mener Heino Knudsen dog ikke. 

- Jeg mener, at jeg ville sætte partiet i en sværere situation, hvis jeg stoppede på nuværende tidspunkt, siger han. 

Ingen oplagt kandidat

Ivan Nielsen kan dog også godt se, hvorfor det kan være svært at forlade posten netop nu.

- Problemet er, at det ikke er tydeligt, hvem den næste formand skal være. Heino Knudsen fik over 50.000 personlige stemmer ved seneste regionsrådsvalg i 2021, og han har formået at gøre sig bemærket som regionsrådsformand. Han har fyldt så meget i det politiske landskab, at det kan være svært at få øje på andre, siger han.

Heino Knudsens politiske karriere

  • 2013: Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Lolland Kommune

  • 2017: Valgt som Socialdemokratiets spidskandidat ved regionsrådsvalget. Fik over 23.463 stemmer og blev regionsrådsformand

  • 2021: Fik 50.868 stemmer og blev genvalgt som regionsrådsformand.

Ghita Nelander, regionsrådsmedlem i Region Sjælland for Nye Borgerlige, er enig i, at der ikke er en oplagt kandidat til posten lige nu.

- Hvis der var en oplagt kandidat, så jeg gerne, at man lavede skiftet hurtigst muligt. Der er mange nye politikere, der er kommet til, og det kan da godt være, at der er én blandt dem, men jeg kan bare ikke se det lige nu, siger hun.

Heller ikke hovedpersonen selv har lyst til at nævne navne. 

- Det er for tidligt for mig at begynde at gætte på, hvem der skal tage over. Det vigtigste for mig er, at vi i partiet finder en ny spidskandidat, siger Heino Knudsen.

Ifølge Ivan Nielsen har Socialdemokratiet dog travlt.

- Socialdemokratiet bliver nødt til at vælge en ny spidskandidat forholdsvist hurtigt, da der kan blive udskrevet folketingsvalg inden regionsvalget i 2025. Og hvem skal så være regionsrådsformand resten af perioden, hvis Heino Knudsen kommer i Folketinget?

Den politiske redaktør fortæller, at en kommende kandidat kan være en, der allerede sidder i regionsrådet, men det kan også være en kandidat udefra. Det er dog kun muligt at give posten videre midt i en valgperiode, hvis det er til en person, der allerede sidder i regionsrådet, da medlemmerne er stemt ind ved regionsrådsvalget i 2021. 

quote Der er ikke noget, der er ændret fra i går til i dag i forhold til mit virke

Heino Knudsen (S), Regionsrådsformand i Region Sjælland

Intet er ændret

Ivan Nielsen fortæller, at der kan være konsekvenser ved, at Heino Knudsen allerede nu melder ud, at han ikke genopstiller som regionsrådsformand. 

- Han kan komme til at veje mindre tungt, fordi de andre politikere i regionsrådet allerede nu ved, at de skal have en ny formand, siger Ivan Nielsen.

Læs også
Baglandet støtter regionrådsformands drøm om at komme i Folketinget
Læs også
Baglandet støtter regionrådsformands drøm om at komme i Folketinget

Ghita Nelander ser dog ingen problemer i at fortsætte samarbejdet med Heino Knudsen, selvom han har meldt ud, at han ikke fortsætter.

- Vi er nødt til at samarbejde. Vi har nogle store udfordringer på blandt andet sundhedsområdet, som vi skal have løst. Det er en tung post at være regionsrådsformand, der indebærer meget ansvar, og jeg har respekt for, at han tager perioden ud, siger hun.

Problemer i det fremtidige samarbejde er da heller ikke noget, der bekymrer Heino Knudsen. 

- Der er ikke noget, der er ændret fra i går til i dag i forhold til mit virke. Jeg har fortsat masser af motivation og energi til at give alt, hvad jeg har sammen med min gruppe, siger han. 


Nyhedsoverblik