¨

Overlæger vil af med Sundhedsplatform – læger går ned med stress og på pension før tid

Ifølge formanden for Det regionale overlægeråd er der flere læger, der går ned med stress og på pension før tid på grund af Sundhedsplatformen. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Flere læger går ned med stress eller på pension før tid, mener formanden for Det regionale overlægeråd. Overlægerne vil af med Sundhedsplatformen.

To ud af tre læger på sygehusene i Region Sjælland er direkte utilfredse eller stærkt utilfredse med Sundhedsplatformen. Det viser en ny brugerundersøgelse, der er lavet for første gang her i landsdelen.

Det overrasker ikke Det regionale overlægeråd i Region Sjælland.

- Undersøgelsen er fint i tråd med det, vi tidligere har meldt ud i en pressemeddelelse, nemlig at lægernes ønske er, at Sundhedsplatformen bliver afviklet, fordi den ikke understøtter den måde, vi arbejder på, og den tager vores arbejdsglæde, siger Anne Jung, formand for Det regionale overlægeråd.

- Mest af alt er vi bekymret for patienterne, for de får ikke det, vi gerne vil give dem.

Jeg har kollegaer, der er gået ned med stress. Jeg har kollegaer, der er gået tidligt på pension

Anne Jung, formand for Det regionale overlægeråd

Bruger for meget tid på dokumentation

Undersøgelsen viser, at 48 procent af personalet på sygehusene i Region Sjælland er enten utilfredse eller meget utilfredse med Sundhedsplatformen.

- Det, der fylder mest, er at vi ikke kan få overblik over patienternes forløb, siger formand Anne Jung.

Med det her system har lægerne, ifølge Anne Jung, fået mange af de opgaver, som tidligere lå hos sekretærerne.

- Vi bruger stadigvæk alt for meget tid på at dokumentere i Sundhedsplatformen, og det betyder, at vi ikke kan tilse ligeså mange patienter, som vi ellers kunne. Vores produktion er slet ikke nået op, der hvor den var før Sundhedsplatformen, siger formanden for Det regionale overlægeråd.

Læger går ned med stress eller på pension før tid

It-systemet er stadig for tungt at arbejde i og kræver, at lægerne bruger meget tid på dokumentation, mener formand Anne Jung.

- Jeg har kollegaer, der er gået ned med stress. Jeg har kollegaer, der er gået tidligt på pension. Især i Region Sjælland mangler vi speciallæger, og vi har ikke brug for, at de går for hurtigt på pension. På sigt vil folk måske også vælge anderledes, og vi får sværere ved at rekruttere til medicinske specialer, siger formanden for Det regionale overlægeråd.

Især i Region Sjælland mangler vi speciallæger, og vi har ikke brug for, at de får for hurtigt på pension

Anne Jung, formand for Det regionale overlægeråd

Og det går rigtig dårligt i spænd med den udvikling, vi ser i samfundet, mener hun:

- Jeg kan være bekymret for den udvikling, der er i samfundet med flere multisyge, og det kan være et område, der bliver valgt fra, fordi vi ikke bliver understøttet i vores arbejdsredskab. Så bliver det for kompliceret simpelthen, siger Anne Jung.

Kan gå ud over behandlingen af multisyge og skrøblige patienter

I sidste ende, er det patienter, der går ud over, når man bliver ved med at holde fast i it-systemet, selvom det får massiv kritik af dem, der til daglige arbejder med det.

- Det kommer til at gå ud over behandlingen af patienterne, at der ikke er nok læger for de mest skrøbelige og multisyge patienter, siger formand Anne Jung.

Ifølge koncerndirektør Leif Panduro, arbejder Region Sjælland og Region Hovedstaden videre for at tilfredsheden med Sundhedsplatformen kan stige.

- Det kan da godt være, at vi ender med at få noget, der gør, at folk kan leve med det, men det bliver aldrig et system, som folk er glade for, og jeg tror aldrig vi kommer op på en fuld produktion. Jeg tror stadig, der vil være nogle områder, som er mere sårbare, og hvor vi kan have svært ved at rekruttere læger til, fordi det er så kompliceret som det er, siger formand Anne Jung.

Konservative: Nu må det gå sin skæve gang

Det Konservative Folkeparti har tidligere meldt ud, at de mener, at Sundhedsplatformen skal skrottes i de to regioner.

Region Sjælland og Region Hovedstaden har afsat penge til at prøve at afhjælpe nogle af problemerne

Bruno Jerup (Ø), regionsrådsmedlem

Det mener partiet fortsat, men erkender også, at der ikke er politisk opbakning i regionsrådet til det forslag.

- Så må det gå sin skæve gang, siger Christian Wedell-Neergaard (K), medlem af regionsrådet, til TV2 ØST.

Enhedslisten er også skeptiske over for, hvordan Sundhedsplatformen fungerer på nuværende tidspunkt, men mener dog, at brugen af systemet skal fastholdes.

- Region Sjælland og Region Hovedstaden har afsat penge til at prøve at afhjælpe nogle af problemerne. Jeg tror alle er enige om, at vi er nødt til at lave et system, der fungerer mere intuitivt for personalet, end det gør nu, siger regionsrådsmedlem Bruno Jerup (Ø).

Han mener, man skal give det nogle år endnu, før det kommer til at fungere optimalt.

- Sådan nogle nye it-systemer har jo altid en indføringstid. Måske man fra regionernes side og leverandørernes side har været for naive med, hvor lang tid, det tager. Jeg tænker 2-3 år kan man roligt regne med til indføring af it-systemer.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App