Nyt studie: Sundheden hos diabetespatienter i Region Sjælland halter

En stor del af patienterne med type 2-diabetes i Region Sjælland lider også af andre sygdomme. Deres komplicerede forløb betyder, at de ofte er i kontakt med sundhedssystemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere og flere borgere i Region Sjælland lever med diabetes 2. 

Det viser et nyt studie fra Steno Diabetes Center Sjælland, der for første gang har kortlagt sundheden hos de borgere, der har diabetes her i regionen.

Fra 2009 til 2019 er andelen af befolkningen med type 2-diabetes steget fra 4,2 procent i Region Sjælland til 6,7 procent i 2019. På landsplan er tallet steget fra 3,7 til 5,7 procent.

- Jeg er ikke spor overrasket, og jeg har sagt det her alle de steder, jeg kan komme til det. Diabetes type 2-situationen kan se endnu værre ud om fem og ti år, hvis vi ikke gør noget, siger Torben Joconde, der er bestyrelsesmedlem i Holbæk Lokalforening i Diabetesforeningen og medlem af Det Centrale Handikapråd.

quote Diabetes type 2-situationen kan se endnu værre ud om fem og ti år, hvis vi ikke gør noget

Torben Joconde, bestyrelsesmedlem i Holbæk Lokalforening i Diabetesforeningen

Mange diabetespatienter får en del følgesygdomme til diabetes. Blandt andet er det vigtigt regelmæssigt at få undersøgt øjne og fødder.

- Heldigvis får jeg passet mine fødder af en fodterapeut, og øjenlægen siger, at jeg ikke har nogen problemer dér. Mit største problem er, at jeg er for fed. Det kom samtidig med en skilsmisse og et rygestop, så jeg kan ikke engang skyde skylden på samfundet, siger han og tilføjer: 

- Jeg lever af min humor.

Syv ud af 10 har andre sygdomme

Studiet, der offentliggøres i dag, viser, at diabetes patienterne har meget at slås med. Syv ud af 10 voksne med type 2-diabetes i Region Sjælland lever med en eller flere samtidige sygdomme foruden diabetes. Det kan være hjertekarsygdom eller psykisk sygdom.

Postdoc og konsulent Sara Fokdal Lehn fra Steno Diabetes Center Sjælland står bag det nye studie, der er blevet til i et samarbejde med Steno Diabetes Center Odense og Statens Institut for Folkesundhed ved Odense Universitet.
Postdoc og konsulent Sara Fokdal Lehn fra Steno Diabetes Center Sjælland står bag det nye studie, der er blevet til i et samarbejde med Steno Diabetes Center Odense og Statens Institut for Folkesundhed ved Odense Universitet. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det betyder, at borgerne med type 2-diabetes har mange kontakter til sundhedsvæsenet. I Region Sjælland bliver 18 procent indlagt akut på et sygehus i løbet af et år, og 71 procent har ni eller flere kontakter til egen læge i løbet af et år.

- Nu ved vi en hel masse mere om, hvad der kendetegner patienterne. De har rigtig meget andet end deres diabetes sygdom at skulle forholde sig til, og det fortæller os, at vi skal være rigtig opmærksomme på, hvordan vi møder de her patienter, siger postdoc og konsulent Sara Fokdal Lehn fra Steno Diabetes Center Sjælland, der står bag det nye studie sammen med Steno Diabetes Center Odense og Statens Institut for Folkesundhed ved Odense Universitet.

Type 2-diabetes

  • Type 2-diabetes skyldes både arv og livsstil.
  • Hvis flere i familien har diabetes, er risikoen for at arve sygdommen stor.
  • I langt de fleste tilfælde er livsstilen dog afgørende, derfor er sund kost og motion vigtig. 

Som eksempel nævner hun, at en diabetespatient har rigtig mange forskellige steder, de skal møde op i sundhedsvæsenet.

- Derfor er der brug for, at vi tænker på tværs, og at vi med vores initiativer og projekter tænker i at inddrage alle, der er involveret omkring den enkelte patient. Der er behov for, at man mødes og taler sammen og koordinerer behandlingen. Det er ikke en nem øvelse, men vi skal blive bedre til det. Det er dét, tallene understreger, at der er behov for, siger Sara Fokdal Lehn.

Det nye studie viser, at der er stor variation blandt kommunerne i antallet af borgere med diabetes. I Ringsted var andelen 6,2 procent, i Lolland var den 8,8 procent. Se tallene for din kommune i grafikken herunder. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Torben Joconde er én af de diabetespatienter, der har andre sygdomme at kæmpe med. Han kæmper med hjerteproblemer og får medicin for forhøjet kolesteroltal, og så har han en såkaldt spinal stenose, som er en forkalkning i rygmarven, og som betyder, at han har svært ved at bevæge sig.

- Jeg har været meget overvægtig og er i gang med at tabe mig. Lægerne vil først operere mig, når jeg vejer under 100 kilo, fortæller han.

Forskel blandt kommuner

I Studiet har Sara Fokdal Lehn også undersøgt tallene helt ned på kommuneniveau. De viser, at der er stor variation blandt kommunerne i antallet af borgere med diabetes. Til eksempel er andelen af den voksne befolkning i Ringsted på 6,2 procent, mens den i Lolland er 8,8 procent. Med disse tal kan studiet bruges til internt brug i de enkelte kommuner.

- Vi vil rigtig gerne bruge de her tal til at få gang i en dialog og et åbent samarbejde helt ude i kommunerne og sammen med de praktiserende læger. Der er allerede mange samarbejder i gang, og vi skal have gang i endnu flere, siger Sara Fokdal Lehn.

Læs også
Nyt diabetesprogram i Region Sjælland: - Jeg har en forventning om, at man kigger på mig som en helhed
Læs også
Nyt diabetesprogram i Region Sjælland: - Jeg har en forventning om, at man kigger på mig som en helhed

For Torben Joconde er budskabet, at så mange som muligt skal spise sund mad og dyrke motion.

- Det handler om allerede tidligt at opdrage folk til at spise anderledes og tænke anderledes. Jeg drømmer om, at politikerne skal have en anden tilgang til det. Folk prioriterer ikke sund mad, det er dyrt, og så har folk ikke råd, man kunne jo starte med at sænke momsen på sunde madvarer, siger han.

- Det næste er så, at der skal være tilbud om motion i fællesskab. Her i Holbæk er der morgensvømning for diabetespatienter to gange om ugen. Det gør det altid nemmere, når man gør tingene sammen, så bliver det sjovere og nemmere at komme afsted, siger Torben Joconde.

Tal fra 2019 viser, at der i alt lever omkring 45.000 borgere i Region Sjælland med type 2-diabetes, og den stigende tendens ser ifølge rapporten ud til at fortsætte. Steno Diabetes Center Odense har lavet en tilsvarende rapport om forholdene i Region Syd, der også er blevet offentliggjort i dag.




Nyhedsoverblik