Nyt diabetesprogram i Region Sjælland: - Jeg har en forventning om, at man kigger på mig som en helhed

Et nyt diabetesprogram skal gøre det nemmere og bedre at være diabetespatient i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ole Ib Hansen var kun 39 år, da han blev ramt af diabetes.

- Jeg tabte mig, jeg var træt igennem flere uger og drak vand hele tiden. Det påvirker selvfølgelig én, jeg var ikke så aktiv, og humøret var ikke sprudlende, fortæller han. 

TV2 ØST møder ham i hjemmet i Brøderup. Ole Ib Hansen selv, hans kone og den ivrige hund Molly tager venligt imod, og samtalen går hen over spisebordet og bagefter i haven, hvor Ole Ib Hansen viser køkkenhaven frem. 

Da han fik stillet diagnosen, diabetes type 1, skulle han lære at stikke sig selv, for at sikre at han hver dag får den rette dosis insulin fire gange om dagen, og han skulle lære at tjekke sit blodsukker.

- Det var faktisk et chok det der med at stikke i sig selv. Jeg havde ikke tænkt over, om det kunne være besværligt, men der skulle man faktisk over en hurdle, men da jeg først havde fået det lært, og det tog ikke mere end en dag eller to, så blev det en daglig rutine som at børste tænder. Men at vænne sig til at gøre det hver dag resten af sit liv, det var noget af en omvæltning, fortæller han.

Ole Ib Hansen fra Brøderup på Sydsjælland var 39 år, da han fik diabetes. Han har lært at leve med sygdommen og føler ikke, at den dominerer hans liv.
Ole Ib Hansen fra Brøderup på Sydsjælland var 39 år, da han fik diabetes. Han har lært at leve med sygdommen og føler ikke, at den dominerer hans liv. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Den dag i dag ved Ole Ib Hansen stadig ikke, hvorfor han fik sygdommen, men efter lægernes vurdering kan den være kommet efter en borelia-infektion, som han fik efter en ferie, hvor han havde været på gåtur i naturen.

I dag, 33 år efter, har han lært at leve med sin sygdom og passe på sig selv.

- Det er et vilkår, som jeg må leve med, og det er ikke noget, der dominerer mit liv. Jeg kan gøre de samme ting, som alle andre mennesker, jeg skal bare tænke mig om, fortæller han.

quote Det er nemmere, at man får det hele overstået på én gang

Ole Ib Hansen, Brøderup

Som diabetespatient skal man, udover at spise sundt og holde igen med søde sager, holde styr på blodsukkeret og tage sin insulin og også jævnligt gå til forskellige kontroller flere steder blandt andet hos øjenlæge og fodterapeut. 

En samlet behandling

Men nu skal han prøve et helt nyt tilbud til diabetespatienter i Region Sjælland, nemlig en såkaldt sammedagsscreening på Næstved Sygehus.  

En sammedagsscreening betyder, at alle undersøgelser og prøver er koncentreret til én dag, altså at man klarer alle undersøgelser på sygehuset på en gang. Patienterne får taget blod- og urinprøve, får øjenundersøgelse, fodundersøgelse og til sidst en afsluttende lægesamtale.

- Jeg er spændt på det. Jeg tror, at det er godt, at man kommer til en samlet behandling. Det er nemmere, at man får det hele overstået på én gang, og så har jeg også en forventning om, at man kigger på mig som en helhed. Det er ikke bare én, der tager sig af synet og så er den potte ude. Der er også en læge, der kigger allround, siger han.

Peter Gæde er professor og overlæge på Endokrinologisk og Kardiologisk Afdeling på Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse.
Peter Gæde er professor og overlæge på Endokrinologisk og Kardiologisk Afdeling på Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Formålet med det nye program er netop at give patienter med risiko for komplikationer et bedre og nemmere forløb, forklarer professor og overlæge på Endokrinologisk og Kardiologisk Afdeling på Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse.

- Det er sådan, at når man har diabetes, så kan det sætte sig mange steder. Det kan sætte sig i øjnene, i nyrerne, i blodårerne, så der er rigtig mange undersøgelser, man skal til, når man har diabetes. Det er sådan lidt et fuldtidsjob, siger han. 

Lone Olsen er øjensygeplejerske på Øjenafdelingen på Næstved Sygehus.
Lone Olsen er øjensygeplejerske på Øjenafdelingen på Næstved Sygehus.

TV2 ØST har fået lov at følge Ole Ib Hansens første erfaringer med sammedagsscreening. Så fra hjemmet i Brøderup tager Ole Ib Hansen turen i bil til Næstved Sygehus. 

Første stop er en blodprøve og en urinprøve i ambulatoriet, derefter går turen til Endokrinologisk og Kardiologisk Afdeling på 9. sal, hvor en fodterapeut venter og skal undersøge Ole Ib Hansens fødder, så han smider sko og strømper og sætter sig til rette i stolen. 

quote Vi kan se forandringerne hurtigere, end patienterne kan mærke det

Lone Olsen, øjensygeplejerske på Øjenafdelingen, Næstved Sygehus

Testen består i at måle, hvordan følesansen er på Ole Ib Hansens fødder med et apparat, der vibrerer. 

- Lige så snart du mærker den her vibration, skal du sige til. Du kan lige mærke på hånden, det er dét, du skal mærke efter nede på fødderne, forklarer Ann-Marie Petersen, der er fodterapeut på Endokrinologisk og Kardiologisk Afdeling.

Sår har svært ved at hele

Diabetespatienter kan miste følelsen i fødderne. Derfor skal de holde godt øje med, om de skærer sig, hvis de har bare tæer i sandalerne, eller hvis der sidder noget i skoen. Får de et sår, kan det nemlig have svært ved at hele op.

- Da man som diabetiker kan have sværere ved at hele op, så kan et sår udvikle sig, og gudskelov er det ikke hver gang, at det går sådan, men det kan udvikle sig til, at man får et sår, der bliver værre og værre, og det kan i sidste ende med en amputation, hvilket jo er katastrofalt for patienten og i det hele taget for ens liv, fortæller Ann-Marie Petersen.

Læs også
Ny forsøgsordning træder i kraft – skal lokke flere fodterapeuter til regionen
Læs også
Ny forsøgsordning træder i kraft – skal lokke flere fodterapeuter til regionen

Imellem de forskellige undersøgelser sidder Ole Ib Hansen i venteværelset. Men han får ikke lov at vente længe, så står øjensygeplejersken klar. Ved øjenundersøgelsen bliver det undersøgt, om der er forandringer på nethinden i øjnene.

- Hos mig er der mange, der kommer hver tredje måned, fordi de har nogle rigtig dårlige øjne. Jeg tjekker, om der kommer forandringer på nethinden. I gamle dage sagde man faktisk, at man blev blind, når man blev gammel, men det forebygger vi her. Vi kan se forandringerne hurtigere, end patienterne kan mærke det, og jo tidligere, de bliver opdaget, des bedre for der er gode behandlingsmuligheder med laser og indsprøjtninger i øjnene, fortæller Lone Olsen, der er øjensygeplejerske på Øjenafdelingen på Næstved Sygehus.

Heldigvis behøver Ole Ib Hansen ikke at bekymre sig, for Lone Olsen er godt tilfreds med hans syn. 

- Der er mange, der er rigtig nervøse, når de kommer her, for de er bange for at miste deres syn, men de fleste er da heldigvis ligesom Ole, at der ikke er noget, siger hun.

Ann-Marie Petersen er fodterapeut på Endokrinologisk Afdeling på Næstved Sygehus.
Ann-Marie Petersen er fodterapeut på Endokrinologisk Afdeling på Næstved Sygehus.

Med det nye tilbud oplever personalet, at de har et større, samlet overblik over patienterne. På den måde får afdelingen også bedre mulighed for at holde kontakten til patienterne og hjælpe dem med at sikre og målrette, at de bliver undersøgt med faste intervaller og dermed kan sætte ind og forebygge meget tidligt:

- Det giver os behandlere mulighed for at have lidt hånd i hanke med patienterne. Vi bruger jo screeningerne, netop når vi gerne vil fange noget meget tidligt i et forløb, fordi det jo er med de her diabetesforandringer ligesom med alt andet, at hvis vi "går på det" i tide, så har det ikke nået at lave de store ulykker, siger Peter Gæde.

Det er glimrende

Ole Ib Hansen har været på sygehuset i godt to timer - og alle undersøgelserne og prøverne er sendt af sted til lægen, der har vurderet dem før den afsluttende samtale, som runder det hele af. Alt i alt er dagen forløbet godt, uden ventetid, og det hele opleves som en stor forbedring for Ole Ib Hansen:

- Jeg synes, at det har været en god oplevelse. Jeg har været rundt om det hele, som jeg ellers har været ude i byen for at få klaret, og det er sket her i løbet af relativ kort tid. Det var været rart at møde kompetente behandlere, både fodterapeut, øjensygeplejerske og læge. Jeg er meget tilfreds. Det kan ikke gøres bedre, det er glimrende, og det får højeste karakter, siger Ole Ib Hansen.

Ole Ib Hansen i venteværelset på Endokrinologisk og Kardiologisk Afdeling. Han er godt tilfreds med forløbet af den første sammedagsscreening, han har været igennem.
Ole Ib Hansen i venteværelset på Endokrinologisk og Kardiologisk Afdeling. Han er godt tilfreds med forløbet af den første sammedagsscreening, han har været igennem. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Der har været omkring 50 patienter gennem sammedagsscreening-programmet på Næstved Sygehus indtil nu. 

Evalueringerne viser, at 89 procent af dem i meget høj grad er tilfredse med, at screeningerne er blevet samlet på én dag, og 11 procent er i høj grad tilfredse. 

Flere har i evalueringerne skrevet, at det er det bedste tiltag, de har opleve i deres lange ’diabeteskarriere’, oplyser Steno Diabetes Center Sjælland. 

Sammedagsscreening

  • Sammedagsscreening er koncentreret til én dag, her klarer man alle undersøgelser på sygehuset på en gang. Patienterne får taget blod- og urinprøve, får øjenundersøgelse, fod undersøgelse og til sidst en afsluttende lægesamtale.

  • Diabetesprogrammet er et samarbejde mellem Klinisk Biokemisk Afdeling, Øjenafdelingen, Ortopædkirurgisk Afdeling og Diabetesambulatoriet.

  • Målet med initiativet er, at flere patienter bliver screenet for komplikationer til diabetes, og at patienterne oplever et koordineret og sammenhængende forløb af høj kvalitet.

  • Det nye diabetesprogram er allerede indført på Sjællands Universitetshospital i Køge og på Næstved Sygehus, i løbet af efteråret 2021 kommer Nykøbing Falster Sygehus, Slagelse Sygehus og Holbæk Sygehus også med).

  • Det er Steno Diabetes Center Sjælland, der betaler for sammedagsscreeningprogrammet i projektperioden, som forventes at vare tre år.


Kilde: Steno Diabetes Center Sjælland







Nyhedsoverblik