Nyt initiativ trækker unge læger til regionen

Lægemanglen i Region Sjælland vækker bekymring, men et nyt initiativ har vist sig at tiltrække unge læger, og det giver håb for fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et nyt initiativ kan være en af løsningerne på problemet med at få læger til Region Sjælland. 

Siden 2019 har regionen i samarbejde med Københavns Universitet arbejdet målrettet på at få lægestuderende til at tage deres treårige kandidatuddannelse på sygehusene i Region Sjælland, og håbet er, at det kan få dem til at fortsætte med at arbejde i regionen, når de er færdige.

- Vi har semesterstart to gange om året og 24 pladser på hvert semester. I starten havde vi svært ved at få alle pladser besat, men de studerende har talt så varmt om det, at vi i efteråret måtte afvise studerende. Derfor ligner det en succes, men det bliver først, når de første læger er færdiguddannede, at vi får at se, om de så rent faktisk også bliver her, siger Leif Panduro, koncerndirektør i Region Sjælland.

quote Hvis de har en god tid på et sygehus i eksempelvis Slagelse, så tror vi også på, at det er nemmere at vende tilbage dertil, når de er færdige med uddannelsen

Ulla Wever, dekan, Københavns Universitet

Region Sjælland har også inden samarbejdet med Københavns Universitet haft lægestuderende igennem forløb, men det har været korte ophold, og med den nye ordning, der giver tre år i regionen, er håbet at skabe et større tilhørsforhold til området. 

- Vi er den region i landet, der har sværest ved at skaffe læger, og vi ved af erfaring, at det er nemmere at fastholde lægerne, hvis de uddanner sig her og eventuelt også stifter familie og begynder deres voksenliv her, så vi håber, at det bliver tilfældet, siger Leif Panduro.

Kvoter hjælper ikke

De studerende i Region Sjælland har i første omgang deres udgangspunkt på Sjællands Universitetshospital i Køge (SUH), men de studerende kommer til på sigt at uddanne sig på alle sygehuse, udover de praktiske ophold de allerede har i dag.

På Københavns Universitet har dekan Ulla Wever nøje fulgt med i, hvordan de studerende har taget imod initiativet, og hun glæder sig over, at flere vælger det til.

Læs også
Knap 130.000 danskere har ikke egen praktiserende læge
Læs også
Knap 130.000 danskere har ikke egen praktiserende læge

- Vi har længe forsøgt at finde ud af, hvordan vi skulle gribe det her an. Man kan ikke bare lave kvoter og så jage folk ud på steder, hvor de egentligt ikke vil være. 

- Jeg tror, det har en effekt, at de studerende her selv har været med til at planlægge forløbet, og så giver det en dybere integritet, at de er ude over en længere periode end de korte ophold, der tidligere var planlagt, siger Ulla Wever. 

Værdi og tilhørsforhold

Hun har ikke turdet sætte et måltal på, hvor mange de håber efterfølgende fortsætter med at arbejde i Region Sjælland, men hun ser positivt på den effekt, initiativet allerede har haft.

- Det kan godt være, vi tør blive ambitiøse og sætte tal på inden længe, men det vigtigste er, at de studerende kan se værdien i at arbejde i området. Vi gør meget ud af, at de får skabt et tilhørsforhold til stedet. Hvis de har en god tid på et sygehus i eksempelvis Slagelse, så tror vi også på, at det er nemmere at vende tilbage dertil, når de er færdige med uddannelsen, siger hun. 

Det er netop blevet besluttet, at lægeoptaget generelt skal øges, og det betyder også, at der fra 2023 bliver plads til at optage to gange 48 studerende om året i stedet for to gange 24 på uddannelsessporet i Region Sjælland.


Nyhedsoverblik