Knap 130.000 danskere har ikke egen praktiserende læge

Coronakrisen har udskudt indfrielse af S-løfte om flere læger til yderområderne, siger minister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af borgere uden adgang til egen praktiserende læge er ifølge et nyt datatræk fra Danske Regioner steget med cirka 19.000, siden Socialdemokratiet præsenterede sit forslag om flere læger i yderområderne i oktober 2018.

I dag er 127.890 danskere således henvist til en lægeklinik drevet af enten regionerne eller en privat aktør. Det skyldes, at de ikke kan få en alment praktiserende læge.

Det skriver Jyllands-Posten. Tidligere har det været fremme, at problemet er værst i Region Sjælland, skarpt forfulgt af Region Nordjylland. Tallet ventes at stige til omkring 300.000 danskere i de kommende år.

Danske Patienter, foreningen Yngre Læger og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kalder den stigende lægemangel et stort problem. Men foreningerne glæder sig over, at regeringen ikke har indført tjenestepligt.

- Almen praksis skal ikke være en straf, det skal være et attraktivt sted at være. Det er en helt afgørende del af vores sundhedsvæsen, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter, til Jyllands-Posten.

udbud_michelle_bentzen_slagelse.jpg
Læs også
Regionen om udbudsklinikker:
Afgørende, at lægen er tæt på 
udbud_michelle_bentzen_slagelse.jpg
Læs også
Regionen om udbudsklinikker:
Afgørende, at lægen er tæt på 

Kalder løfte et stunt

Venstre mener, at regeringens tøven med at sætte handling bag eget forslag udstiller, at tjenestepligten var et stunt designet til valgkampen.

- Det viser, at forslaget både i sin form og i sit indhold var det rene bluff. Det var et letkøbt argument op til en valgkamp, der i sit indhold bare var et dårligt forslag. Tvang er ikke vejen frem.

- Regeringen skulle i stedet skynde sig at komme med nogle forslag, der rent faktisk gør noget ved problemet, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til Jyllands-Posten.

Samme kritik lyder fra De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen:

- Hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg, at forslaget er opstået i en socialdemokratisk fokusgruppe. Det er ikke et godt forslag. Der kommer ikke noget godt ud af tvang, siger han.

Line Andersen
Læs også
Private lægehuse vinder frem: Flere end 40.000 er tilknyttet udbudsklinikker
Line Andersen
Læs også
Private lægehuse vinder frem: Flere end 40.000 er tilknyttet udbudsklinikker

Minister vil stadig have tjenestepligt

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkender i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at det fortsat er "et alvorligt og akut problem, når man ikke kan tiltrække praktiserende læger til yderområder i Danmark".

Men trods modviljen fra både læger, Patientforeningen og partier i Folketinget står ministeren fast på, at en tjenestepligt er "en væsentlig del af løsningen" på lægemanglen.

At regeringen endnu ikke har forsøgt at gennemføre sit eget forslag, skyldes ifølge ministeren coronakrisen.

design_uden_navn_7.jpg
Læs også
Ny kampagne skal få flere til at blive praktiserende læger
design_uden_navn_7.jpg
Læs også
Ny kampagne skal få flere til at blive praktiserende læger