Isslag skaber kaos - vagtcentral må kalde ekstra på arbejde

Rigtig mange borgere falder og kommer til skade under isslaget mandag. Politiet opfordrer alle til at passe på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er simpelthen så mange, der falder og kommer til skade lige nu, at vi har været nødt til at kalde ekstra personale på arbejde.

Sådan lyder meldingen fra Brian Lindekilde, der er leder af AMK-vagtcentralen i Region Sjælland mandag. AMK-vagtcentralen (akutmedicinsk koordinering, red.) tager sig af opkald til 1-1-2 om alvorlig sygdom og vurderer, om der skal sendes ambulancer ud til borgerne - og mandag er det noget, der sker rigtig tit.

- Vi har rigtig, rigtig travlt lige nu. Der falder regn lige nu, der bliver til is på jorden - og der er rigtig mange faldulykker, hvoraf en del faktisk er meget alvorlige, siger Brian Lindekilde til TV2 ØST.

Politi advarer også

Også hos politiet advarer man mod forholdene udendørs, hvor rigtig mange borgere kommer til skade.

- Der er mange faldulykker. Folk falder på gader og stræder, og vi kan se, at mange efterfølgende må have hjælp, siger vagtchef Jakob Jensen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Isslag
Læs også
Kør forsigtigt - stor risiko for personskade
Isslag
Læs også
Kør forsigtigt - stor risiko for personskade

Han fortæller, at der også er faldet folk nærmest lige foran politistationen i Næstved, men han fortæller om skader i hele regionen.

Også Midt- og Vestsjællands Politi advarer på Twitter om mange faldulykker i deres politikreds.

Kør forsigtigt, når der er isslag

Når der ventes isslag, kan vejene være meget uforudsigelige. Her er nogle råd til, hvordan du kan forholde dig:

  1. God afstand: Hold en sikker afstand til de andre biler på vejen. Det gør det nemmere for dig at bremse og undgå uheld, hvis der skulle ske noget uventet.

  2. Brug lavere hastighed: Isslag øger bremselængden, så du skal bremse længere for at standse bilen.

  3. Brug dine bremser forsigtigt: Det kan være fristende at trykke hårdt på bremsen, når du pludselig opdager, at du kører for stærkt, men det kan få bilen til at glide eller skride ud, hvis der er isslag. Brug i stedet bremserne gradvist og forsigtigt for at undgå at miste kontrollen over bilen.

  4. Styr på dækkene: Brug vinterdæk og hold dine dæk i god form. Dæk med god mønsterdybde vil give dig mere trækkraft på glatte veje.

  5. Tilpas din kørestil: Det kan være nødvendigt at ændre din kørestil, når der er isslag. Det kan for eksempel være ved at accelerere langsommere eller at tage sving ved lavere hastigheder, end du normalt ville.

- Det er rigtig slemt i hele regionen. Vi får meldinger om faldulykker næsten fra hele Region Sjælland - Holbækområdet som eneste undtagelse lige nu. Der er ikke særlig mange trafikulykker, men virkelig mange faldulykker, siger Brian Lindekilde. Især fra Næstved og sydover er der mange meldinger om skader.

Mange kræver ambulance

Brian Lindekilde fortæller, at der i mange tilfælde er tale om skader, hvor der sendes en ambulance med udrykning til stedet.

- Der er nogle ret alvorlige ting. Eksempelvis brækkede arme og ben, hvor lemmerne er vredet ud af deres normale position, siger han.

20040106-135214-L-1920x1177we
Læs også
DMI advarer om risiko for isslag i hele regionen
20040106-135214-L-1920x1177we
Læs også
DMI advarer om risiko for isslag i hele regionen

Han opfordrer ligesom politiet borgerne til at passe på.

- Det her er en vejrsituation, der virkelig presser beredskabet, og vi opfordrer virkelig alle til at passe på.

Beredskabet er hårdt presset af de mange ulykker, fortæller Brian Lindekilde Hansen, chef for AMK-vagtcentralen i Region Sjælland.
Beredskabet er hårdt presset af de mange ulykker, fortæller Brian Lindekilde Hansen, chef for AMK-vagtcentralen i Region Sjælland.

Vagtcentralen har endnu ikke opgjort et samlet antal skader . Det gør de først, når situationen efterhånden bliver mere rolig.

DMI opretholder varslet om farligt vejr på grund af isslag indtil klokken 15.00 i hele vores landsdel - undtagen i Lolland, hvor varslet netop er ophævet. 

Is-slag dannes, når regndråber på vej mod jorden underafkøles - og derefter øjeblikkeligt fryser til is, når de rammer jorden. Det skal ikke forveksles med is-lag (med ét s). Det dannes, når for eksempel en vej, der er våd af regn eller smeltevand, fryser og danner lag af is.

DMI oplyser dog, at der i vores område mandag er risiko for at opleve begge vejrfænomener.

Efterhånden som opklaringen spreder sig i løbet af eftermiddagen ventes isslaget at forsvinde igen. 


Nyhedsoverblik