Ingen vacciner og timelang kø - borgere kritiserer regionens vaccinationsindsats

Flere borgere har oplevet problemer med at få en influenzavaccine, siden Region Sjælland overtog opgaven med at vaccinere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi gik allesammen skuffede og vrede hjem igen. 

Sådan beskriver Henrik Tauber Lassen fra Vordingborg oplevelsen, da han og en flok ældre borgere havde sat næsen op efter at få en influenzavaccine ved lægehuset i Langebæk. 

Der var bare et problem. Lægerne havde ikke modtaget nogen vacciner. Og det irriterer Henrik Tauber Lassen. 

- Alle os over 65 år er vant til at få den årlige influenzavaccine hos egen læge. Det er der, man er vant til at komme, siger han. 

Aktører forhindret i at stikke

Den 1. oktober 2022 trådte en ny struktur for influenzavaccinationer i kraft.

Det betyder, at det er regionerne, som har overtaget ansvaret for vaccinationsindsatsen mod influenza. 

Region Sjælland tilbyder vaccinationer mod influenza på sine vaccinationscentre, hvor man også kan blive vaccineret mod coronavirus. Udvalgte læger får også tilsendt vacciner.

Lægevagt ventetid
Læs også
Lægevagten har igen haft en travl weekend - Lise måtte vente næsten tre timer
Lægevagt ventetid
Læs også
Lægevagten har igen haft en travl weekend - Lise måtte vente næsten tre timer

Men aktører såsom apoteker kan ikke længere tilbyde vaccinationer som tidligere, med mindre opgaven bliver sendt i udbud. Og det har man i Region Sjælland ikke valgt at gøre.

- Det er jeg ked af, for vi var klar til at hjælpe. Det betyder mere ulighed for borgerne i vores land, fordi man får længere hen til et sted, hvor man kan blive vaccineret, og vi har længere åbningstider på apotekerne, siger Vivian Zederkof, der er apoteker på Haslev Apotek. 

For Henrik Tauber Lassen, der bor i Langebæk, er det vanskeligt at tage til Vordingborg.

- Der er ikke nogen busforbindelser, der holder lige i nærheden af vaccinationscentret. Fremkommeligheden er et stort problem. Det er meget nemmere at tage hen til min egen læge, forklarer Henrik Tauber Lassen. 

Fakta

  • Den nye struktur for influenzavaccinationer blev rullet ud den 1. oktober 2022. 

  • Modellen betyder, at private aktører - bortset fra praktiserende læger - kun kan blive inddraget i vaccineindsatsen, hvis regionen laver et udbud.

  • Region Midtjylland og Region Hovedstaden har lavet et udbud. Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Sjælland har ikke lavet et udbud.

Kø rykkede sig ikke en meter

Også Hans Erik Hansen fra Terslev stod for nyligt  i en ærgerlig vaccinationssituation.

Han havde på forhånd booket en tid til at få influenzavaccinen ved Region Sjællands vaccinationscenter i Ringsted. Men det udviklede sig hurtigt til en dårlig oplevelse på dagen.

- Der var så mange mennesker. Og vistnok kun én til at vaccinere os allesammen. Så jeg valgte at køre hjem igen, for køen rykkede sig overhovedet ikke, siger Hans Erik Hansen. 

- Jeg fik aldrig en forklaring på, hvorfor der var så mange mennesker i køen, uddyber han.

Vaccine
Læs også
Læger er ved at give op – det er kaos, lyder det om vaccinationer mod corona og influenza
Vaccine
Læs også
Læger er ved at give op – det er kaos, lyder det om vaccinationer mod corona og influenza

Spørger man Hans Erik Hansen om, hvad han synes om vaccinationsindsatsen, efter Region Sjælland har overtaget opgaven, er svaret klart.

- Der er ikke styr på lortet. Jeg havde fået en tid, men der var alt for mange mennesker. Og der var gamle mennesker, som nærmest blev båret derind og sat på en stol for at vente, siger Hans Erik Hansen.

Derfor håber han, at regionen vil arbejde på en løsning, der kan gøre vaccinationen nemmere.

- Det vil hjælpe på hele situationen, hvis der var flere muligheder og steder, hvor man kunne få vaccinen. Nu har jeg bestilt en ny vaccinationstid til Faxe Sundhedscenter. Jeg håber, de har mere styr på det, lyder det fra Hans Erik Hansen. 

Region Sjælland: Vi beklager

Hos Region Sjælland erkender man, at der har været startvanskeligheder med vaccinationen.

- De første par dage var vi overraskede over den tid, som det tog at få folk igennem indtjekningen, og det skabte meget kø, siger Hanne Schjøning, der er funktionschef og driftsansvarlig for Test og Vaccine i Det Nære Sundhedsvæsen hos Region Sjælland. 

- Inden for et par dage fik vi godt styr på køen, og vi har efterfølgende været opmærksomme på at få køen afviklet på vores enkelte vaccinationssteder, uddyber Hanne Schjøning.

Samtidig beklager funktionschefen over for de borgere, der har stået længe i kø i starten.

- Det er beklageligt, og det er vi kede af. Det har vi prøvet at understrege ved at reagere hurtigt på det. Og vi har også lavet aftaler med enkelte apoteker i regionen, hvor vi kunne se, at der ikke var så mange læger, der havde meldt sig til at give influenzavaccinen, siger Hanne Schjøning.

Forkølelse
Læs også
SST: Hård influenzasæson på vej
Forkølelse
Læs også
SST: Hård influenzasæson på vej

Ifølge Hanne Schjøning gjorde tidligere erfaringer, at regionen ikke sendte opgaven i udbud.

- Vi har bevist, at vi godt kunne klare indsatsen selv under tidligere vaccinationsperioder med hjælp fra enkelte apoteker og læger. Nu er det op til overvejelse, om vi skal have opgaven i udbud til næste år, når vi står over for en ny vaccinationsindsats, forklarer Hanne Schjøning.

Hjemme i Langebæk mangler Henrik Tauber Lassen stadig et skud med influenzavaccinen. 

- Det er noget rigtig møg, siger han og fortsætter: 

- Men jeg håber, at der kommer flere steder, hvor man kan blive vaccineret, og det må meget gerne være i nærheden af nogle gode transportmuligheder, slutter Henrik Tauber Lassen.

Tidligere år har det været Sundhedsstyrelsen, der har stået for at vurdere, hvor der skulle vaccineres mod hvad. 


Nyhedsoverblik