Hospitaler klar til at håndtere corona-smitte: Ingen grund til panik

Hospitalerne er klar til at håndtere corona-smitte. Ledende overlæge opfordrer dog først og fremmest til, at befolkningen holder sig orientereret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Første tilfælde af smitte med coronavirus hos en dansker stiller store krav til sygehusene. Men hos Sjællands Universitetshospital, Roskilde, er man helt klar til at tage imod smittede og forbygge smittespredning.

quote Bekymrede skal orientere sig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Peder Fabricius, ledende overlæge, Sjællands Universitetshospital

- Vi blev udpeget til regionalt center for coronasmittede eller patienter mistænkt for at være coronasmittede. I går testede vi de første patienter, hvor en blev testet positivt, fortæller Peder Fabricius, ledende overlæge, infektionsmedicinsk sengeafsnit.

20200227-084148-l_10mb.jpg
Læs også
Hvordan smitter det? Få svar på spørgsmål om coronavirusset her
20200227-084148-l_10mb.jpg
Læs også
Hvordan smitter det? Få svar på spørgsmål om coronavirusset her

Foruden den smittede borger, så har generelle spørgsmål til coronavirus fyldt meget i løbet af dagen for sundhedspersonalet på hospitalet i Roskilde.

- I dag har vi fået en hel del henvendelser fra både bekymrede borgere og kollegaer, men også en del relevante henvendelser i forhold til patienter, som har symptomer, og som har været eksponeret for mulig smitte, siger Peder Fabricius, der lader forstå, at der ikke er grund til panik.

- Bekymrede borgere skal orientere sig på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, som løbende bliver opdateret. Hvis man har symptomer og har været ude at rejse i de her områder, hvor smitte er muligt, så skal man kontakte sin praktiserende læge.

Kontakt lægen og ikke sygehuset

På hospitalet har man været nødt til at omlægge ressourcerne for at kunne håndtere de patienter, der kommer ind. Man har blandt lukket nogle ambulatorier af og kaldt ekstra folk på arbejde til at håndtere de ekstra patienter.

Læs også
Første dansker smittet med coronavirus - håndsprit bliver flået ned af hylderne
Læs også
Første dansker smittet med coronavirus - håndsprit bliver flået ned af hylderne

I øjeblikket er man ved at undersøge patienter mistænkt for coronasmitte på nogle af sengestuerne.

Det er den praktiserende læge, som man først skal kontakte per telefon, hvis man tror, man er smittet med coronavirus.

Det er frygteligt

Mens der hersker travlhed på hospitalet i Roskilde er nyheden om coronasmitte i Danmark også et samtaleemne blandt borgere, som TV2 ØST har talt med.

- Man er da lidt nervøs. I starten sagde man, den ikke er særlig farlig, og nu breder den sig som en steppeild over det hele. Jeg synes, det er frygteligt, siger Jan Kyhl fra Holbæk.

Han har ikke gjort sig nogen forberedelser. Han er dog lidt spændt på om ferier, og om det forestående Formel 1 på tv, bliver aflyst.

Artiklen fortsætter under billedet

I starten sagde man, den ikke er særlig farlig, og nu breder den sig som en steppeild over det hele. Jeg synes, det er frygteligt, siger Jan Kyhl fra Holbæk.
I starten sagde man, den ikke er særlig farlig, og nu breder den sig som en steppeild over det hele. Jeg synes, det er frygteligt, siger Jan Kyhl fra Holbæk. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Det er lidt rystende, hvor mange mennesker, som er smittede i løbet af kort tid, siger han.

Dagens nyhed kommer som forventet, fortæller Marianne Christensen fra Roskilde.

- Men jeg tager det stille og roligt. Jeg sørger for ikke at stå, hvor folk hoster alt for meget, og så har jeg købt flere håndsprit hjem, så jeg tager det stille og roligt, siger hun og tilføjer:

- Men det er en uhyggelig ting.

Ingen behandling

Symptomerne på smitte med coronavirus er feber, hoste, synkesmerter og besvær med vejrtrækningen. Derudover er det også et kriterium, at man skal have opholdt sig i enten Norditalien, Japan, Singapore, Hongkong, Sydkorea eller Iran inden for de seneste 14 dage.

Det er de lande, hvor der den seneste tid er sket en markant forøgelse af antallet af smittede.

- Hvis den praktiserende læge vurderer, at der her godt kunne handle om coronasmitte, så kontakter den praktiserende læge vores infektionsmedicinske vagthavende og aftaler om patienten skal ses til vurdering på sygehuset, forklarer Peder Fabricius, Sjællands Universitetshospital.

Ambulance coronaberedskab
Læs også
Første dansker er smittet med coronavirus
Ambulance coronaberedskab
Læs også
Første dansker er smittet med coronavirus

Der findes lige nu ikke nogen behandling af Corona, men lægerne kan give understøttende behandling.

- En specifik behandling mod coronavirus, det er der ikke, siger overlægen.

 


Nyhedsoverblik