Familier skal have skræddersyet hjælp til graviditeten

Danske Regioner vil indføre 16 initiativer, der skal sikre, at alle gravide og nye familier kommer godt fra start.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Inden længe kan nye familier og gravide se frem til et mere skræddersyet forløb, der kan sikre dem den bedste start på tilværelsen som børnefamilie.

Det er ambitionen bag et nyt initiativudspil fra interesseorganisationen Danske Regioner. Udspillet Godt fra Start indeholder 16 konkrete initiativer, som skal løfte omsorgen for gravide i Danmark.

quote Det nytter ikke, at vi tilbyder samme metervare til alle

Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner

- Vi skal blive endnu bedre til at lytte til den enkelte families behov og samtidig skabe mere individuelle løsninger for nyfødte og nye familier. Det nytter ikke, at vi tilbyder samme metervare til alle. Både familierne og regionerne skal vænne sig til tanken om, at ikke alle har brug for det samme, og at vi i stedet skal lave skræddersyede, individuelle løsninger, udtaler Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Særlig hjælp til sårbare gravide

Med udspillet vil regionerne blandt andet styrke fødsels- og forældreforberedelsen, som fremover skal tilbydes i mindre hold og i samarbejde med kommunerne.

Et andet initiativ handler om at etablere et særligt familieteam for sårbare gravide på tværs af fødeafdelinger og kommuner. Desuden vil regionerne tilbyde fødestuer, der skaber ro og tryghed hos forældrene samt giver bedre mulighed for at inddrage den fødendes partner i fødselsforløbet.

De 16 initiativer

Regionerne vil også give kommende og nybagte forældre et bedre overblik over deres forløb gennem en app, hvor de også skal kunne modtage målrettet information og kan rådføre sig med sundhedspersonale.

- Det er ikke nok alene at tænke på tiden, den nyfødte og forældrene er på hospitalet. Graviditeten og den første tid som ny familie er nemlig også yderst vigtig for, at den enkelte familie kommer godt fra start. Vi skal i samarbejde med kommunerne tænke mere på det samlede forløb for den enkelte familie, udtaler Ulla Astman.

Tager udgangspunkt i erfaringer og projekter

Det var ved et bestyrelsesmøde i sidste måned, at landets fem regioner ifølge Danske Regioner forpligtede sig til at udbrede initiativerne i hele landet.

Alle initiativer tager udgangspunkt i eksisterende erfaringer og projekter, som allerede kører rundt omkring i landets regioner.

quote Vi skal fortsætte med at udvikle den høje faglige kvalitet sammen med de engagerede og dygtige medarbejdere i svangreomsorgen

Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner

Derfor bliver det ifølge Danske Regioner relativt nemt at udbrede og indføre initiativerne. Helt konkret betyder det, at regionerne har forpligtet sig til at indføre de initiativer, som ikke allerede findes i den enkelte region.

- Danmark er kendt i hele verden for at tage sig godt af de nye familier. Det bygger vi videre på med dette ambitiøse udspil. Vi skal fortsætte med at udvikle den høje faglige kvalitet sammen med de engagerede og dygtige medarbejdere i svangreomsorgen, Ulla Astman.

71 procent bakker op om et mere skræddersyet forløb

Man forudser derfor hos Danske Regioner, at indførelsen af de konkrete initiativer kommer til at ske indenfor relativ kort tid.

For mens nogle projekter kan sættes i gang fra den ene dag til den anden, så kræver projekter som at udvikle en app, der skal skabe overblik og bedre kommunikation med den nye familie, længere tid, fordi sådan en opgave skal sendes i udbud.