¨

Familier skal have skræddersyet hjælp til graviditeten

Der er et mere skræddersyet forløb på vej for gravide og nye familie i Region Sjælland. Arkivfoto.

Danske Regioner vil indføre 16 initiativer, der skal sikre, at alle gravide og nye familier kommer godt fra start.

Inden længe kan nye familier og gravide se frem til et mere skræddersyet forløb, der kan sikre dem den bedste start på tilværelsen som børnefamilie.

Det er ambitionen bag et nyt initiativudspil fra interesseorganisationen Danske Regioner. Udspillet Godt fra Start indeholder 16 konkrete initiativer, som skal løfte omsorgen for gravide i Danmark.

Det nytter ikke, at vi tilbyder samme metervare til alle

Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner

- Vi skal blive endnu bedre til at lytte til den enkelte families behov og samtidig skabe mere individuelle løsninger for nyfødte og nye familier. Det nytter ikke, at vi tilbyder samme metervare til alle. Både familierne og regionerne skal vænne sig til tanken om, at ikke alle har brug for det samme, og at vi i stedet skal lave skræddersyede, individuelle løsninger, udtaler Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Særlig hjælp til sårbare gravide

Med udspillet vil regionerne blandt andet styrke fødsels- og forældreforberedelsen, som fremover skal tilbydes i mindre hold og i samarbejde med kommunerne.

Et andet initiativ handler om at etablere et særligt familieteam for sårbare gravide på tværs af fødeafdelinger og kommuner. Desuden vil regionerne tilbyde fødestuer, der skaber ro og tryghed hos forældrene samt giver bedre mulighed for at inddrage den fødendes partner i fødselsforløbet.

De 16 initiativer

1: Individuelle forløb
2: Mest mulig sundhed for kommende forældre
3: Partnerskaber om sårbare gravide
4: Familiens teams
5: Fødsels- og forældreforberedelse i mindre hold og i samarbejde med kommuner
6: Lavere sygefravær blandt gravide
7: Udbredelse og udvikling af fremtidens fødemiljø
8: Hjem efter en nat eller efter fødslen
9: Nye regler for tidligt hjemmeophold til nyfødte
10: Digitale understøttelse af individuelle forløb
11: Udbredelse af telemedicin
12: Overblik og kommunikation med app-løsninger
13: Pilotprojekter med fokus på præcis vagtplanlægning
14: De rette kompetencer til de rette fødsler
15: Efteruddannelse af jordemødre til fremme af lighed i sundhed
16: Uddannelse af sonografer og føtalmedicinere

Du kan læse mere om alle initiativer her.


Kilde: Danske Regioner.
Se mere

Regionerne vil også give kommende og nybagte forældre et bedre overblik over deres forløb gennem en app, hvor de også skal kunne modtage målrettet information og kan rådføre sig med sundhedspersonale.

- Det er ikke nok alene at tænke på tiden, den nyfødte og forældrene er på hospitalet. Graviditeten og den første tid som ny familie er nemlig også yderst vigtig for, at den enkelte familie kommer godt fra start. Vi skal i samarbejde med kommunerne tænke mere på det samlede forløb for den enkelte familie, udtaler Ulla Astman.

Tager udgangspunkt i erfaringer og projekter

Det var ved et bestyrelsesmøde i sidste måned, at landets fem regioner ifølge Danske Regioner forpligtede sig til at udbrede initiativerne i hele landet.

Alle initiativer tager udgangspunkt i eksisterende erfaringer og projekter, som allerede kører rundt omkring i landets regioner.

Vi skal fortsætte med at udvikle den høje faglige kvalitet sammen med de engagerede og dygtige medarbejdere i svangreomsorgen

Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner

Derfor bliver det ifølge Danske Regioner relativt nemt at udbrede og indføre initiativerne. Helt konkret betyder det, at regionerne har forpligtet sig til at indføre de initiativer, som ikke allerede findes i den enkelte region.

- Danmark er kendt i hele verden for at tage sig godt af de nye familier. Det bygger vi videre på med dette ambitiøse udspil. Vi skal fortsætte med at udvikle den høje faglige kvalitet sammen med de engagerede og dygtige medarbejdere i svangreomsorgen, Ulla Astman.

71 procent bakker op om et mere skræddersyet forløb

Hvert år fødes flere end 60.000 børn i Danmark.

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2017 viser, at 87 procent af kvinder, der for nylig har født svarer, at de i meget høj eller i høj grad er tilfredse med deres samlede fødselsforløb.

En repræsentativ undersøgelse foretaget af Epinion for Danske Regioner i 2017 blandt kvinder, der var blevet mor inden for de sidste to år, viser, at 71 procent bakker op om en større differentiering i antallet af konsultationer hos egen læge og jordemoder i graviditeten.

Det betyder, at de for eksempel er enige i, at en kvinde med en ukompliceret graviditet får færre faste konsultationer end en kvinde med en kompliceret graviditet, men at hun har mulighed for at henvende sig, hvis behovet opstår.


Kilde: Danske Regioner.
Se mere

Man forudser derfor hos Danske Regioner, at indførelsen af de konkrete initiativer kommer til at ske indenfor relativ kort tid.

For mens nogle projekter kan sættes i gang fra den ene dag til den anden, så kræver projekter som at udvikle en app, der skal skabe overblik og bedre kommunikation med den nye familie, længere tid, fordi sådan en opgave skal sendes i udbud.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App