Fælles front mod kunstige øer i Køge Bugt

Region Sjælland slutter sig nu til de kommuner, der protesterer imod planer om at etablere ni kunstige øer i Køge Bugt. Det besluttede et enigt regionsråd tirsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg har personlig svært ved et se ideen i at etablere ni kunstige øer til erhvervsudvikling, når man kort kørsel derfra har ledige erhvervsarealer i Region Sjælland. Det vil øge de trafikale problemer ind mod hovedstaden, og det vil belaste havmiljøet i markant grad, fastslog regionrådsformand Heino Knudsen (S) på regionsrådsmøde tirsdag. 

Det er planer fra Hvidovre Kommune, der allerede har fået en række kommuner langs Køge Bugt fra Stevns til Brøndby suppleret med KKR Sjælland til at rykke sammen og udtrykke deres skepsis. 

Hvidovre Kommune står bag ”Projekt Holmene”, der er ni kunstige øer på i alt 260 hektar med erhvervsområder og 70 hektar med naturarealer beliggende i Køge Bugt.

quote Der er en stigende bekymring hos en række kommuner i vores område

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Der er en stigende bekymring hos en række kommuner i vores område, og den deler jeg, lød det fra regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Det forventes, at der snart udkommer en tværministeriel analyse af det enorme projekt, der er planlagt til at ligge ud for Avedøre Holme. I den forbindelse skal regionen og kommunerne formentlig mødes med den relevante minister om planerne. 

Danmarks Naturfredningsforening deler bekymringen 

Tirsdagens beslutning om en støtteerklæring i regionsrådet skal være med til at skabe en fælles front og gøre de negative konsekvenser af projektet tydelige.

- Vi har hele tiden været imod det projekt, sagde Bruno Jerup (EL), formand for Udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø, og tilføjede:

- Nu har vi lige ved dagens møde i flere omgange drøftet indvindingen af råstoffer, og de udfordringer, vi har. En af de måder, som man kan nedbringe behovet for råstoffer, er, at man kan lade være med at lave kunstige øer, sagde han.

Læs også
Minister forventer stop for slam i Køge Bugt – glæde kan spores helt til Stevns
Læs også
Minister forventer stop for slam i Køge Bugt – glæde kan spores helt til Stevns

Danmarks Naturfredningsforening deler bekymringen over projektet. I et brev til Folketinget appellerer foreningen om at få undersøgt konsekvenserne til bunds, inden der bliver truffet en beslutning. Den forudser, at byggeriet får store konsekvenser for natur og miljø i området.

”Derfor har vi en bøn til det nye Folketing: Lad endelig være med at tage en beslutning om dette gigantprojekt, før der foreligger et klart vidensgrundlag, og vi har større klarhed over konsekvenserne. For naturen, miljøet, klimaet og borgernes skyld”, står der i brevet fra Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere om Holmene her.


Nyhedsoverblik