Minister forventer stop for slam i Køge Bugt – glæde kan spores helt til Stevns

Det har vakt modstand, at københavnernes nye, kunstige ø Lynetteholmen har medført slam i Køge Bugt, men nu kan det være fortid. Det vækker glæde på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når der bliver gravet ud til det nye boligområde Lynetteholmen i København, så skal det overskydende slam fra havbunden ikke længere dumpes i Køge Bugt. Den ansvarlige minister Trine Bramsen (S) forventer i hvert fald, at det er slut med det.

- Det er forventningen og det klare mål, at det er slut med dumpning af slam i forbindelse med projektet. Dumpningen er jo også indstillet i øjeblikket, lød det fra transportministeren til Ritzau tirsdag aften.

quote Når det slam først er dumpet derude, så er det der for evigt

Nikolaj Kolding-Pedersen, lystfisker

Den melding falder i god jord dagen derpå. Blandt andet hos Michael Løvendal Kruse, som er en mand, der værner om naturen og havmiljøet i Køge Bugt - og alt det, der holder økosystemet i gang.

Derfor er han glad for, at det nu ser ud til at være slut med slam i Køge bugt.

- Det er jeg glad for, for det viser, at det, vi har kæmpet for hele tiden, er de nu lydhøre overfor, og der sker noget i processen, siger Michael Løvendal Kruse, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns.

Michael Løvendal Kruse er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns.
Michael Løvendal Kruse er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns. Foto: TV2 ØST

Dumpning af slam har affødt stor kritik

Dumpningen af slam i Køge Bugt er i øjeblikket indstillet, men siden januar er der blevet smidt flere hundredetusinde tons slam i bugten.

Dumpningen af slam startede den 6. januar i år. Indtil videre er 228.000 kubikmeter blevet gravet op og dumpet. Og det har været planen, at cirka 2,3 millioner kubikmeter skulle samme vej i løbet af de kommende år.

Slammet kommer fra Danmarks største anlægsbyggeri nogensinde - byggeriet af den kunstige halvø Lynetteholm i København.

Der skal ikke længere dumpes slam i forbindelse med byggeriet af den kunstige halvø Lynetteholm i Københavns havn.
Der skal ikke længere dumpes slam i forbindelse med byggeriet af den kunstige halvø Lynetteholm i Københavns havn.

Dumpningen af slam har affødt stor kritik fra flere sider og sejlende protester fra borgere, der frygter for havmiljøet.

- Jeg synes, at politikerne skulle være deres ansvar værdig nu, trykke på stopknappen, ”lad os få det her undersøgt ordentligt, imens tiden er til det.” Når det slam først er dumpet derude, så er det der for evigt, sagde lystfisker Nikolaj Kolding-Pedersen tidligere på året til TV 2 Lorry.

Byggeprojektet Lynetteholmen har været genstand for løbende kritik fra lystfiskere, naturentusiaster og borgere.
Byggeprojektet Lynetteholmen har været genstand for løbende kritik fra lystfiskere, naturentusiaster og borgere.

Miljøvurdering baseret på 40 år gammel artikel

Senest har DR afdækket, at projektets miljøvurdering blandt andet er baseret på en 40 år gammel forskningsartikel fra USA. Og nu vil transportministeren ikke længere foretage dumpning af slam - eller klapning, som metoden også kaldes.

- Det er i hvert fald ikke min forventning, at der skal klappes mere i forbindelse med Lynetteholm-projektet, siger Trine Bramsen.

Transportminister Trine Bramsen (S) skal drøfte kritiseret miljøvurdering af Lynetteholm med forligskreds torsdag den 12. maj.
Transportminister Trine Bramsen (S) skal drøfte kritiseret miljøvurdering af Lynetteholm med forligskreds torsdag den 12. maj. Foto: TV2 ØST

Stevns-borgmester: - Vi forfølger det her

Stevns Kommunes borgmester glæder sig over udmeldingen, men vil ikke juble for tidligt.

- Indtil der er truffet en ny beslutning om, at man ikke skal fortsætte dumpning af slam, er der en sag, synes jeg. Langs Køge Bugt sidder vi ikke på hænderne. Vi forfølger det her, indtil der er truffet ny beslutning om, at det skal behandles anderledes, siger borgmester Henning Urban Dam (S).

Borgmester Henning Urban Dam (S) i Stevns vil ikke glæde sig for tidligt og understreger, at han vil forfølge sagen, indtil der er truffet en ny, endelig beslutning om, at der ikke skal dumpes slam i Køge bugt.
Borgmester Henning Urban Dam (S) i Stevns vil ikke glæde sig for tidligt og understreger, at han vil forfølge sagen, indtil der er truffet en ny, endelig beslutning om, at der ikke skal dumpes slam i Køge bugt. Foto: TV2 ØST

Men det helt store spørgsmål står nu tilbage: Hvis der ikke skal dumpes slam i Køge Bugt, hvor skal det så flyttes hen?

- Jeg er ikke ekspert på det, og det er også derfor, jeg har bedt fagpersoner om at kigge på det her og komme med et bud til os politikere, og det er jo ikke bare mig, men hele forligskredsen – et bredt udsnit af partier, og så skal vi tage stilling til, hvad det er for metoder, vi kan igangsætte, så der ikke skal klappes, siger Trine Bramsen.

quote Langs Køge bugt, sidder vi ikke på hænderne. Vi forfølger det her

Henning Urban Dam (S), borgmester

For Michael Løvendal Kruse er en ting sikkert - slammen skal væk.

- For mig er det kun det første skridt i en forhåbentlig rigtig god historie, som ender i, at vi begynder at tænke på naturen og ikke mod naturen, når vi bygger, siger han.

Torsdag i næste uge har transportministeren indkaldt de resterende partier i forligskredsen til at drøfte kritikpunkterne ved projektet.


Nyhedsoverblik