Et års ventetid på fertilitetsbehandling - Karina og Ronni måtte køre til Odense

Hårdt prøvede par, der drømmer om at blive forældre, må vente lang tid på at komme i fertilitetsbehandling i Region Sjælland. Nu skal ventetiden ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I flere år var det Karina Johansens store drøm at blive gravid, føde et barn og kunne kalde sig mor.  

Drømmen er i dag gået i opfyldelse, og på et hvidt tæppe på gulvet i stuen ligger Lauritz på fire måneder på ryggen og kigger med opspilede øjne op på et aktivitetsstativ med figurer i flere farver.

quote Det har altid været en stor drøm for mig

Karina Johansen, Vordingborg

Men vejen dertil har ikke været nem for Karina Johansen og hendes daværende kæreste, Ronni Lykkehus. For efter at have forsøgt et år viste graviditetstesten stadig ikke de glædelige to streger, så parret fra Vordingborg søgte hjælp.

- Det har altid været en stor drøm for mig at få en lille en. Heldet har bare ikke været med mig, siger Karina Johansen.

Artiklen fortsætter under billedet

Lille Lauritz er i dag fire måneder og har bragt stor lykke til sine forældre.
Lille Lauritz er i dag fire måneder og har bragt stor lykke til sine forældre. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Besked: Et års ventetid 

Efter flere samtaler hos egen læge og dernæst gynækologiske undersøgelser blev de henvist til fertilitetsklinikken i Køge, hvor beskeden lød på et års ventetid for at få behandling. 

quote Målet er at nedbringe den alt for lange ventetid, vi har

Annemarie Knigge, formand for udvalget for sygehusenes behandlingstilbud, Region Sjælland

- Det var alt for lang tid, når vi allerede havde været i gang rigtig længe, over et år, og havde tanker om, hvorvidt det overhovedet ville lykkedes, siger Karina Johansen.

Med omkring et års ventetid til behandlingen kan begynde på klinikken i Køge, er Region Sjællands ventetid nemlig helt i top sammenlignet med resten af landet. Til sammenligning skal man kun vente i fire uger i Skive og fem uger i Aalborg.

Artiklen fortsætter under grafikken

Derfor fandt de frem til, at ventelisten på Odense Universitetshospital var meget kortere. De tog kontakt til hospitalet og spurgte, om de kunne komme derovre.

- Hospitalet svarede, at det kunne vi sagtens, og så tænkte jeg: Jamen, så er det da bare det, vi gør, siger Ronni Lykkehus. 

Artiklen fortsætter under billedet

Ronni Lykkehus er glad for sin nye rolle som far til til lille Lauritz. Men vejen dertil blev lang.
Ronni Lykkehus er glad for sin nye rolle som far til til lille Lauritz. Men vejen dertil blev lang. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Vil nedbringe ventetiden

Karina Johansen og Ronni Lykkehus er langt fra de eneste, der må gå behandlingens vej for at blive gravide.

quote Chancen for at blive gravid er meget afhængig af kvindens alder, og jo ældre, hun bliver, jo dårligere chance

Anne Lis Englund, leder af fertilitetsklinikken i Køge

Siden 1997 er antallet af fertilitetsbehandlinger i Danmark steget med 400 procent, og den et år lange ventetid på klinikken i Køge er den længste i landet. En ventetid, der ikke er tilfreds med. 

- Set ud fra et lægefagligt synspunkt er det en rigtig dårlig idé, fordi vi ved, at chancen for at blive gravid er meget afhængig af kvindens alder, og jo ældre, hun bliver, jo dårligere chance, siger klinikleder Anne Lis Englund.

Artiklen fortsætter under billedet

LIs Engelund er klinikleder på fertilitetsklinikken i Køge - og hun er ked af den lange ventetid.
LIs Engelund er klinikleder på fertilitetsklinikken i Køge - og hun er ked af den lange ventetid. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hos Region Sjælland mener man også, at ventetiden er blevet for lang. 

Derfor er der fra politisk hold fra 2020 sat seks ekstra millioner kroner af til driften af fertilitetsklinikken for at nedbringe ventetiden til to-tre måneder.

- Målet er at nedbringe den alt for lange ventetid, vi har. Det gør vi ikke fra den ene dag til den anden, men ved at sørge for at have de rigtige medarbejdere med de rigtige kvalifikationer, siger Annemarie Knigge, formand for udvalget for sygehusenes behandlingstilbud.

Efter den lange og hårde kamp for at blive forældre kalder Karina Johansen og Ronni Lykkehus det samstemmende fantastisk og meget surrealistisk endelig at kunne være mor og far til deres eget barn.

- Jeg tror ikke, det er en følelse, man kan beskrive, siger Karina Johansen.