Efter uro, kritik og beskyldninger - i dag bliver første valgrunde i bispevalget afgjort

Første valgrunde af bispevalget i Roskilde Stift afgøres i dag.

I dag offentliggøres resultatet af første runde af bispevalget i Roskilde Stift.

Men om det ligefrem afgøres, hvem der bliver den næste biskop i rækken, er endnu uvist. For hvis ingen af de fire kandidater får absolut flertal, skal bispevalget ud i endnu en valgrunde mellem de to kandidater, der får flest stemmer i første valgrunde.

quote Roskilde Stift er berygtet for, at bispevalgkampen bliver blodig, og der bliver også klaget

Rasmus Dreyer, adjunkt i kirkehistorie på Københavns Universitet

Sikkert er det dog, at der fra september 2022, skal sidde en ny mand eller kvinde på posten som biskop i Roskilde Stift.

Den nuværende biskop, 66-årige Peter Fischer-Møller, går på pension og fratræder derfor sin stilling ved udgangen af august. Kirkeministeriet udskrev derfor den 25. januar bispevalg for stiftet, der dækker 312 sogne i et område fra Sjællands Odde til Møn.

De fire kandidater:

Uro, kritik og beskyldninger om særbehandling

Valget om, hvem der skal være Roskilde Stifts næste biskop, har været præget af uro.

Uroen begyndte i marts måned, da kun én af bispekandidaterne, Rasmus Nøjgaard, fik lov til at gæsteprædike i Roskilde Domkirke, som er stiftets hovedkirke.

De tre andre kandidater blev nægtet adgang til at prædike i kirken, og det fik flere præster til at stille spørgsmålstegn ved valgprocessen, og om en af kandidaterne bliver favoriseret.

Blandt andet derfor blev der fremsendt en klage afsted til både Roskilde Stift og Kirkeministeriet, hvori det bliver beskrevet, at valget ikke er demokratisk.

Bag klagen står Annette Kruhøffer og en af grundene til at, hun betvivler valget er, at hun mener, at Rasmus Nøjgaard er favoriseret af ledelsen.

- For mig at se, ser det ud, som om en gruppe meget magtfulde mennesker i stiftet har fundet ud af på forhånd, hvilken kandidat de vil støtte, har Annette Kruhøffer udtalt til TV2 ØST.

Tidligere i denne uge blev klagen dog delvis afvist af Kirkeministeriet. I Kirkeministeriets afgørelse, som TV2 ØST er kommet i besiddelse af, skriver ministeriet: 

”Ministeriet finder på baggrund af ovennævnte ikke giver anledning til at omgøre valgbestyrelsens afgørelse”. 

Dermed blev det afgjort, at klagen ikke kommer til at resultere i et omvalg.

Om bispevalget:

Bispevalgkamp kendt for at blive blodig

Ifølge adjunkt i kirkehistorie på Københavns Universitet Rasmus Dreyer er det ikke første gang, der bliver klaget over et bispevalg, og det skyldes blandt andet mistillid til valgprocessen.

Ved sidste valg i Roskilde Stift i 2008 blev der også klaget. Det gjorde der på grund af stemmeafgivelsen, som førte til et omvalg.

- Roskilde Stift er berygtet for, at bispevalgkampen bliver blodig, og der bliver også klaget. Så i det lys er det ikke så usædvanligt, har Rasmus Dreyer udtalt til TV2 ØST.

Bliver der en anden valgrunde, sendes der også direkte fra afgørelsen af denne onsdag den 15. juni 2022 klokken 12.00. 

Bispevalg GRAFIK
Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST